Μιλάει στον «Τ» η Αρτινής καταγωγής σκηνοθέτης της παράστασης «Σιγήν Ιχθύος» Κατερίνα Μπουζάνη

ΤΗΝ θεατρική παράσταση «Σιγήν Ιχθύος» παρουσίασε το περασμένο Σάββατο 8 Ιουλίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άρτας και τα Κέντρα Υγείας, Εργαζομένων Δήμου Αρταίων, Δασκάλων και Νηπιαγωγών Άρτας και τοπική ΕΛΜΕ.
Στο «Σιγήν Ιχθύος» πρωταγωνιστούν επτά γυναίκες. Επτά ιστορίες που αφορούν σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις γυναίκες. Περιστατικά που καλύπτουν όλο το φάσμα της έμφυλης βίας, λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής, υπενθυμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση παραμένει βία και είναι κατακριτέα. Η «αόρατη» για τον σύντροφό της Κατερίνα, η «προκλητική» Νίνα, η «φοβισμένη» Ντινίσα, η ερωτευμένη Βέρα, η αφοσιωμένη Μαριάννα, η φυλακισμένη Άννια, όλες τους η ΓΥΝΑΙΚΑ. Η παράσταση είναι του θεατρικού εργαστηρίου «ΚΛΕΨύΔΡΑ» που ιδρύθηκε το 2018 από την ηθοποιό, σκηνοθέτη, δασκάλα υποκριτικής τέχνης, συμπατριώτισσά μας Κατερίνα Μπουζάνη με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς να εκπαιδευτούν μέσα από τον δρόμο της αυτοβελτίωσης, πάνω σε σύγχρονες τεχνικές υποκριτικής που επικρατούν παγκοσμίως.
Ο «Τ» με αφορμή την παράσταση συνομίλησε με την Αρτινής καταγωγής Κατερίνα Μπουζάνη, η οποία δήλωσε συγκινημένη που επιστρέφει στις ρίζες της και θα συνομιλήσει καλλιτεχνικά με τους ανθρώπους του τόπου μας, με τον οποίο, όπως αναφέρει, είναι πολύ συνδεδεμένη.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καινούργιου

Ερ: «Σιγήν ιχθύος» όμως η εν λόγω παράσταση έχει στόχο να σπάσει η σιωπή. Ποια αλήθεια είναι η αντανάκλαση που έχει καταγραφεί έως σήμερα στο κοινό;
Απ: Η παράσταση μας έχει βασιστεί σε αληθινές μαρτυρίες. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε ζήσει συγκλονιστικές στιγμές και κατά τη διαδικασία της έρευνας αλλά και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Όταν ξέρεις ότι υπάρχουν ανάμεσα στο κοινό γυναίκες που έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο, έχουν νιώσει τον φόβο, το αδιέξοδο, την ανασφάλεια, την ενοχή η ευθύνη είναι μεγάλη. Για εμάς στόχος είναι να βρει τη δύναμη έστω και μία γυναίκα να μιλήσει. Ακόμη, στοχεύουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της σιωπής από την πλευρά αυτών που γνωρίζουν και επιλέγουν να παραμείνουν απαθείς.

Ερ: Κυρία Μπουζάνη, η άποψη πως η πρόοδος, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία, φαίνεται να είναι μόνο τεχνολογική, τη στιγμή που σε βασικά θέματα ανθρωπισμού και κοινωνίας οπισθοδρομούμε, σας βρίσκει σύμφωνη; Αποτέλεσε το λόγο για την επιλογή και σκηνοθεσία του συγκεκριμένου έργου;
Απ: Πράγματι η πρόοδος φαίνεται να είναι μόνο τεχνολογική ενώ η κοινωνία, ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη ασθενούν. Ο σημερινός άνθρωπος ασχολείται κυρίως με τη τεχνολογία και τα υλικά αγαθά και τις διευκολύνσεις που αυτή του παρέχει και παραμερίζει την ανάγκη να στρέψει το βλέμμα μέσα του ώστε να κάνει πέρα το εγώ του και συνεπώς να βελτιώσει τον εαυτό του και μέσω αυτού την ίδια την κοινωνία.

Ερ: Υποχώρηση διαβλέπετε και στο επίπεδο του πολιτισμού. Αν «ναι» σε τι οφείλεται κατά την άποψή σας;
Απ: Η τέχνη έχει τέτοια δύναμη και επιρροή που δεν μπορεί να υπαναχωρήσει. Ωστόσο, παρατηρούνται προσπάθειες υποβάθμισης τόσο της καλλιτεχνικής δημιουργίας όσο και των ανθρώπων που εργάζονται για αυ- τή. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η τέχνη δεν θα σταματήσει να ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα και να ευαισθητοποιεί τον κόσμο και να διευρύνει τους ορίζοντές του.

Ερ: Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι ευθύνη για την πρόοδο των κοινωνιών έχουν εκτός από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, οι εκπρόσωποι του πολιτισμού, οι συλλογικοί φορείς, ακόμα και οι συνδικαλιστικοί, στην προκειμένη περίπτωση το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Άρτας σε συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ του νομού, Εργαζομένων Δήμου Αρταίων, Δασκάλων και Νηπιαγωγών και την ΕΛΜΕ Άρτας, κάνουν ένα βήμα μπροστά. Πόσο συχνό όμως είναι το φαινόμενο αυτό; Υπάρχουν άλλοι αντίστοιχοι ανά την Ελλάδα που να επιδιώκουν την αφύπνιση της κοινωνίας μέσω της τέχνης;
Απ: Είμαι πολύ περήφανη για την τόλμη αυτών των ανθρώπων που επέλεξαν να θίξουν ένα τόσο δύσκολο και ευαίσθητο θέμα επικοινωνήσουν μέσω της παράστασης μας, το οποίο δυστυχώς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Θεωρώ πολύ σημαντικό να θίγονται τέτοια θέματα και να μην κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συγκριτικά μεγαλύτερη ευαισθησία όσον αφορά την επιλογή παραστάσεων, μέσω των θεμάτων των οποίων θίγονται τέτοιου είδους θέματα.

Ερ: Γιατί όσοι έχουν δει την παράσταση μάς επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει να τη χάσει κανείς»; Συγκινεί, προβληματίζει, αφυπνίζει;
Απ: Σκοπός μας , μεταξύ άλλων, είναι να πετύχουμε το κοινό να βιώσει και τα τρία αυτά συναισθήματα. Κατανοώ ότι στην παράσταση καταπιανόμαστε με ζητήματα που ο καθένας κατά μεγάλη πιθανότητα έχει βιώσει ή έχει γίνει μάρτυράς τους. Στόχος μας σε αυτή, όπως και σε όλες μας τις παραστάσεις, είναι να παρουσιάσουμε τη δική μας αλήθεια, δοσμένη από την καλλιτεχνική μας οπτική, ελπίζοντας πως θα πετύχουμε έστω και ένα άτομο από το κοινό να φύγει αλλαγμένο.

Ερ: Με την Άρτα ποια είναι ακριβώς η σχέση; Πόσο καλά τη γνωρίζετε;
Απ: Η Άρτα είναι ο τόπος μου, το μέρος που μεγάλωσα. Είμαι πολύ συγκινημένη που επιστρέφω στις ρίζες μου και θα συνομιλήσω καλλιτεχνικά με τους ανθρώπους αυτού του τόπου που είμαι τόσο συνδεδεμένη.

Ερ: Σας ευχαριστούμε
Εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς για την όμορφη κουβέντα. Ανυπομονούμε να σας δούμε από κοντά και να μοιραστούμε από κοινού αυτή την εμπειρία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ