Συνέντευξη στην Κατερίνα Σχισμένου

Τον Μάρτιο του 2024 και ακολούθως τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί η συλλογή του γιατρού Δ. Τριαντάφυλλου «Πίσω από τις γραμμές του τρένου» με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που ταρακούνησε την ελληνική κοινωνία.
«Κι αν ήταν τα παιδιά μας;» αναρωτήθηκαν όλοι οι Έλληνες χωρίς να λάβουν απάντηση. Εμείς συζητήσαμε με τον δημιουργό του βιβλίου για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ωθεί συχνά τους δημιουργούς να πρέπει να εκφραστούν μπροστά σε μεγάλα εγκλήματα των καιρών τους.

Ερ: Τι σάς ώθησε να εκδώσετε το συγκεκριμένο πόνημα;
Απ: Με ώθησε το ξαφνικό και ανέλπιστο γεγονός της σύγκρουσης των τρένων που ράγισε την καρδιά μου και γέμισε την ψυχή μου με οργή και αγανάκτηση. Όχι μόνο εμένα αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό γιατί δεν χωράει ο νους εν έτει 2023 να μην υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και να γίνεται μια τόσο τρομερή σύγκρουση που έστειλε στον θάνατο τόσο άδικα και αναίτια 57 ολόκληρες ψυχές. Πάντως αυτό που έγινε στα Τέμπη δεν είναι απλώς δυστύχημα, είναι ένα ομαδικό έγκλημα εις βάρος των παιδιών μας. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε οι νεκροί του Τρένου που έφυγαν μ’ ένα τεράστιο «γιατί» στα χείλη τους.

Ερ: Το βιβλίο σας είναι χωρισμένο σε δύο ενότητες. Τι θέλετε να πείτε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από αυτό το βιβλίο;
Απ: Στην πρώτη ενότητα προσπαθώ μ’ ένα μωσαϊκό κειμένων να σκιαγραφήσω το ηθικό, το κοινωνικό και πολιτιστικό underground που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας όπου οι πατροπαράδοτες αξίες έχουν εκφυλιστεί, η πολιτική έχει γίνει υποχείριο του χρήματος, κι έχει επικρατήσει ένας ιδιότυπος καπιταλισμός με επίκεντρο την τεχνολογία και την εικόνα. Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή της εικό- νας και της εικονικής πραγματικότητας όπου οι λέξεις: αγάπη, φιλανθρωπία, κοινωνική αλληλεγγύη έχουνε σωπάσει και επικρατεί ένας άκρατος ατομισμός του τύπου «η ζωή σου ζωή μου».
Στη 2η ενότητα προσπαθώ να δώσω με τρόπο ποιητικό και άκρως συναισθηματικό την αξία αυτού του θεϊκού δώρου που λέγεται ζωή γιατί είναι κρίμα κι άδικο να σου την αφαιρούνε χωρίς εσύ να έχεις την παραμικρή ευθύνη, χωρίς να συμμετέχεις οικειοθελώς σε κανένα πείραμα θανάτου.

Ερ: Κάθε έργο, γραπτό ή ζωγραφικό και καλλιτεχνικό έχει κι ένα πολιτικό μήνυμα. Το δικό σας μήνυμα ποιο είναι;
Απ: Το δικό μου μήνυμα είναι να απεμπλακούμε απ’ αυτό το αδηφάγο οικονομικό σύστημα που φέρνει φτώχεια και ανεργία και να στραφούμε προς τις πραγματικές αξίες της ζωής. Να δούμε πρώτα τον εαυτό μας στον καθρέπτη, να ενεργοποιηθούμε ως υπεύθυνοι πολίτες και όλοι μαζί να προσφέρουμε κάτι για το κοινό καλό, γιατί χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη καμία κοινωνία δεν προοδεύει. Πρέπει, επίσης, οι πολιτικοί – που καθορίζουν την ίδια μας τη ζωή – να διέπονται από κάποιους κώδικες ηθικής να υπηρετούν με συνέπεια και διαφάνεια το κοινό καλό και όταν συμβαίνει κάτι τρομερό, όπως στα Τέμπη, να αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες τους και χωρίς υπεκφυγές να λογοδοτούν τόσο στη δικαιοσύνη όσο και στο λαό για πιθανά λάθη ή παραλείψεις τους.

Ερ: Πως ένας γιατρός φτάνει να εκφράζεται με την ποίηση;
Απ: Στην ιατρική – όπως και σε άλλες επιστήμες – χρειάζεται να έχει κανείς εκτός από την γνώση και έφεση προς τις τέχνες. Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να συνυπάρχουν. Στην ιατρική, όμως, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Μπορούμε να λειτουργούμε τολμηρά όχι όμως αστόχαστα και ψυχρά, γιατί ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα είναι και ψυχή. Πιστεύω ακράδαντα πως η ιατρική πρέπει να συνυπάρχει με την τέχνη και να προσφέρεται ολιστικά και ανθρώπινα. Παλαιά στην Αίγυπτο πίστευαν πως η ιατρική πρωτίστως ήταν τέχνη και μετά επιστήμη. Εμένα προσωπικά οι τέχνες που με εκφράζουνε πιο πολύ είναι η μουσική και η ποίηση. Αυτές οι δύο αδελφές τέχνες μού στάθηκαν αρωγοί στα σκοτεινά μονοπάτια της ζωής μου και με έκαναν πιο δυνατό και ανθρώπινο τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.
Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε και τους ψυχολόγους που λένε πως ένας ολοκληρωμένος επιστήμονας εκτός από την νοητική ευφυία (IQ) πρέπει να διαθέτει και συναισθηματική ευφυία (EQ) , αλλιώς καταντά διανοητικά ανάπηρος. Πόσο μάλλον ένας γιατρός που διαχειρίζεται την ίδια τη ζωή!

Ποιος είναι
Ο Δημήτρης Τριαντάφυλλος γεννήθηκε στην Άρτα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας των βασικών σπουδών ειδικεύτηκε στην Δερματολογία – Αφροδισιολογία, στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Από το 1986 και μέχρι σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Άρτα. Την συγγραφή ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια και συνεχίζει έως σήμερα. Έργα του: «Πίσω από τις γραμμές του τρένου» 2024 Ιάκνις Εκδόσεις. (Πηγή: «Ιάκνις Εκδόσεις», 2024).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ