“Φίλοι Παραποτάμιου Πάρκου”. Νέα πρωτοποριακή όσο και ελκυστική εκδήλωση με τίτλο «Τα παιδιά και πάμε Πάρκο». Ο διαχειριστής της σελίδας Βασίλης Ζιώβας στον “Τ”: Η ανταπόκριση είναι ήδη μεγάλη όσο και συγκινητική
«Πού είναι τα παιδιά;». «Έξω, παίζουν κρυφτό και κυνηγητό! Παίζουν μήλα, παίζουν τα πρίτσαλα, τα κεραμμυδάκια… παίζουν μακριά γαϊδούρα…».
Πόσο σπάνιος είναι πια ένας τέτοιος διάλογος; Αυτό που κάποτε αποτελούσε καθημερινότητα ενός σπιτιού, ακόμα και μιας ολόκληρης γειτονιάς στην πόλη ή στο χωριό έγινε ανάμνηση. Τα παιχνίδια που γύμναζαν πνεύμα και σώμα, διδάσκοντας ομαδικότητα, συντροφικότητα, ευγενή άμιλλα και συναισθηματική ανάπτυξη, τείνουν να ξεχαστούν. Οι στενοί τοίχοι των διαμερισμάτων και οι άλλοι της οθόνης «παλεύουν» να τα «καταπιούν».
Όμως, ευτυχώς, οι «Φίλοι του Παραποτάμιου Πάρκου» αποφάσισαν να μας τα θυμίσουν όλα! Να αντιπαρατεθούν δηλαδή. Ενώ οι διαμορφωθείσες σύγχρονες συνθήκες διαρκώς στενεύουν τους ορίζοντες της καθημερινότητάς μας εκείνοι καλούν όλους να ξεχυθούν στη φύση με σκεπή τον ουρανό. Κι αφού «πήραν την κουρελού και πήγαν Πάρκο», τώρα ετοιμάζουν μια νέα πρωτοποριακή όσο και ελκυστική εκδήλωση με τίτλο «Τα παιδιά και πάμε Πάρκο», λένε και το… εννοούν. Μόνο που αυτή η πρόσκληση είναι βέβαιο ότι θα βρει πολύ περισσότερους αποδέκτες. Γιατί ήδη οι προηγούμενες γενιές που έζησαν το παιχνίδι στους δρόμους, τις αλάνες, τις αυλές και τις πλατείες, συμμαχεί.
Πάνω από 40 παιχνίδια
Η πρόσκληση αν και παραμένει ακόμα με ανοιχτή ημερομηνία για τις αρχές Σεπτεμβρίου, με- τά το άνοιγμα των σχολείων, έχει συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον όλων όσοι αντιλαμβάνονται την ουσία της δράσης αυτής.
Οι «Φίλοι του Παραποτάμιου Πάρκου» ζήτησαν απ’ όσους θυμούνται παλιά παιχνίδια να τα ανασύρουν από τη… ναφθαλίνη και η σελίδα τους πήρε φωτιά! Ο διαχειριστής της Βασίλης Ζιώβας δεν έκρυψε την θετική του έκπληξη καθώς τα μηνύματα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο και ήδη στον χώρο του Πάρκου αναμένεται να αναβιώσουν πάνω από 40 παλιά παιχνίδια που ευτυχώς δεν ξεχάστηκαν από όλους.
Πρόκειται για μια «γιορτή των παλιών παιχνιδιών», επισήμανε προς τον «Τ» ο Βασίλης Ζιώβας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να γεμίσει το όμορφο Πάρκο μας με παιδιά που παίζουν, με παππούδες, γιαγιάδες, γονείς, φίλους. Να είναι όλοι εκεί». Ούτε ο ίδιος γνωρίζει πόσο βαθιά στο χρόνο χάνονται οι ρίζες ορισμένων παιχνιδιών. «Αυτό θέ- λει μάλλον ειδική έρευνα», επισημαίνει και προσθέτει: «Είναι σίγουρα πολύ παλιά. Τα περισσότερα τα θυμάμαι και εγώ. Οι μεγαλύτεροι θεωρώ ότι γνωρίζουν πολύ περισσότερα».
Με ονομασία…
«Οι Φίλοι» άρχισαν πάντως να συγκεντρώνουν την ονομασία των παιχνιδιών, τον τρόπο και τους κανόνες διεξαγωγής, καθώς οπτικό υλικό, ακόμα και κατασκευές παλιών αυτοσχέδιων παιχνιδιών που θα υπάρχουν στο Πάρκο στη διάρκεια της εκδήλωσης.
«Η ανταπόκριση είναι ήδη μεγάλη και συγκινητική», επισημαίνει προς τον «Τ» ο Β. Ζιώβας, γι’ αυτό η ιδέα μιας μετέπειτα έκδοσης ώστε να μην ξεχαστούν και χαθούν στο πέρασμα του χρόνου αρχίζει ήδη να συζητείται έντονα από τους «Φίλους του Παραποτάμιου Πάρκου». Άλ- λοι θυμίζουν ένα, άλλοι δύο, άλλοι πέντε και άλλοι μέχρι και 10 παιχνίδια που κάποτε παίζονταν στις γειτονιές της Άρτας.
Μνήμες
Ο Γιάννης Πανάγος, δραστήριο μέλος και φίλος του Πάρκου, εμφανίστηκε με πολύ δυνατή μνήμη και θυμίζει σε όλους τα εξής 10 παιχνίδια που κάποιοι σίγουρα διαβάζουν με ένα χαμόγελο συγκίνησης. «Σκλέντζα» (ξυλίκι), «κλωτσοτενεκές», «πεντόβολα», «μήλα», «μονότερμα», «κυνηγητό», «μακριά γαϊδούρα», «κρυφτό παραμάν(δ)», «σχοινάκι», «τρίλιζα». Η Εύη Λιόλη θυμίζει ακόμα τρία παιχνίδια: «Κουτσό», «τυφλόμυγα», «αμπάριζα». Ο φίλος του Πάρκου Νίκος Πλακιάς θα φτιάξει και θα φέρει μαζί του το «κριτσιάνο».
Η Κλεονίκη Μόσιαλου συγκέντρωσε και οπτικό υλικό με τους κανόνες διεξαγωγής για άλλα έξι παλιά και αγαπημένα παιχνίδια.
Ο και διαχειριστής της σελίδας των «Φίλων» Βασίλης Ζιώβας θα φτιάξει και θα φέρει μαζί του «φυσούνα και μελίκοκα», καθώς και «αυτοσχέδια αυτοκινούμενα μηχανήματα». Η Μυρσίνη Σοφούλη συμπληρώνει: «Το λάστιχο», το «Κλέφτες και αστυνόμοι» και το «Αγαλματάκια ακούνητα». Η Σταυρούλα Τράμπα το «Ένα λεπτό κρεμμύδι, γέο βαγκέο» και η Σούλα Κουτσούκη «Τα πρίτσαλα». Η Ολυμπία Ζιώγα θυμίζει σε όλους τους βόλους και μάλιστα προσφέρθηκε να φέρει μαζί της πολλούς για να διαθέσει στους συμμετέχοντες.
Μακραίνει
Και ο κατάλογος εξακολουθεί να μακραίνει. Υπάρχουν ακόμα πολλά που έως το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα έχουν ταξινομηθεί και θα είναι όλα έτοιμα ώστε να τα ξαναπαίξουν μικροί και μεγάλοι στο Πάρκο. Εξάλλου, η πρόσκληση προς όλους παραμένει ανοιχτή. «Γράψτε μας κι εσείς» λένε οι «Φίλοι» στη σελίδα τους, ενθαρρύνοντας όλους να φρεσκάρουν τη μνήμη τους.
Έρχονται κι άλλα…
Οι προετοιμασίες δεν σταματούν γιατί έρχονται κι άλλα. «Οι Φίλοι» του προσκαλούν σε μουσικές και άλλες θεματικές εκδηλώσεις με τρεις ήδη να ετοιμάζονται το προσεχές διάστημα. Από τα τέλη Αυγούστου και μετά «Οι νότες και πάμε Πάρκο», είναι η εκδήλωση που επίσης σηματοδοτεί τον στόχο τους. Δηλαδή «να βάλουν όλοι το Πάρκο στη ζωή τους» ή και αντίστροφα. «Να βάλουν τη ζωή τους στο Πάρκο» στον ανοιχτό χώρο με ομαδικότητα και χαρά.
Έτσι, ετοιμάζονται ώστε μια σειρά από μουσικά σχήματα να παίζουν μουσική στους δρόμους της πόλης και όλοι μαζί να κινηθούν σε μια διαδρομή με κατεύθυνση το Πάρκο. Εκεί θα συναντήσουν όλοι μια ακόμα μεγάλη μουσική σκηνή. Έτσι, οι νότες θα πάνε Πάρκο μαζί με τους πολίτες για «Φθινοπωρινές μελωδίες». Κι ακόμα: «Την καρδιά και πάμε Πάρκο» που προγραμματίζεται, επίσης, σε συνδιοργάνωση με την Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία στηρίζει όλες τις δράσεις των «Φίλων του Παραποτάμιου Πάρκου». Τότε η χρήση απινιδωτή και η παροχή πρώτη βοηθειών θα αποτελέσουν βασικό θέμα.
Και φωτογραφικός περίπατος
Στις δραστηριότητες προστίθεται και «Ο τρίτος φωτογραφικός περίπατος», παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να αποστείλουν τις καλύτερες εικόνες τους σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ που δημιουργούν με αποδέκτες σε όλο τον κόσμο.
Η επιτυχία της δράσης αυτής είναι ήδη γνωστή από τους προηγούμενους φωτογραφικούς περιπάτους. Αρκεί να σημειωθεί πως υπάρχουν επισκέπτες που με εκδρομικά λεωφορεία σταματούν στην Άρτα για να δουν το Πάρκο της από κοντά. Το πρόβλημα είναι – σύμφωνα με τον κ. Ζιώβα – ότι θέλουν να ξεναγηθούν, στο οποίο όμως δεν υπάρχει ξεναγός…