Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου Υγείας στα νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας, Φιλιατών και τα δύο των Ιωαννίνων, εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση ΚΚΕ Ιωαννίνων, η οποία ασκεί έντονη κριτική για την απαξίωση, όπως αναφέρει, των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι επισκέψεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών την προηγούμενη ημέρα. Κινητοποιήσεις που αντιπαλεύουν την μεθοδευμένη απαξίωση του ΕΣΥ, με στόχο να γιγαντωθεί περαιτέρω ο ιδιωτικός τομέας της υγείας και να μπουν ιδιώτες και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ). Στόχος που απροκάλυπτα υπηρετείται και από το νέο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συγχωνεύονται σε μια ενιαία αγορά υπηρεσιών. Γι’ αυτή την εξέλιξη δεν έβγαλαν άχνα, παρότι αφορά το Πολυδύναμο του νοσοκομείου “Χατζηκώστα”, τις ψυχιατρικές κλινικές και άλλες δομές ψυχικής υγείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), του αντίστοιχου της Άρτας καθώς και τις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας όλων των νοσοκομείων.
Η εχθρότητα και η απαξίωση απέναντι στους υγειονομικούς, αποδείχτηκε και με την άρνηση να συναντηθούν με τα σωματεία εργαζομένων και την ΕΙΝΗ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου), σε όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου. Οι δηλώσεις από το ΓΝ “Χατζηκώστα” ότι τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ενισχυθεί σημαντικά και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, προκαλούν αγανάκτηση. Σκοπός τους είναι να μακιγιάρουν την πραγματικότητα και να εξαπατήσουν τον εργαζόμενο λαό της Ηπείρου, σπέρνοντας αυταπάτες για “κάποια” βελτίωση.
Συγκριμένα η γενική γραμματέας του υπουργείου, Βενετία Βιρδιρίδη, στάθηκε στην δήθεν “τεράστια” ενίσχυση του “Χατζηκώστα”, “αραδιάζοντας” νούμερα…

Ποια είναι η αλήθεια;
Ποια είναι η αλήθεια; Από τις 165 οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, μόνιμοι και συμ- βασιούχοι μαζί καλύπτουν μόνο τις 135. Από τις 55 θέσεις τεχνικών καλύπτουν τις 30. Από τις 120 θέσεις παραϊατρικού προσωπικού καλύπτουν τις 90.
Καμία αναφορά δεν έγινε στην τραγική υποστελέχωση της παιδιατρικής κλινικής, την οποία με πρόσφατη επιστολή τους αναδεικνύουν οι γιατροί της κλινικής. Καμία αναφορά στην υποστελέχωση σε ψυχιάτρους που έχει οδηγήσει τις ημέρες που εφημερεύει το “Χατζηκώστα”, οι ασθενείς να εξετάζονται από ψυχιάτρους στο ΠΓΝΙ το οποίο ΔΕΝ έχει ανοιχτό ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών). Οι ασθενείς πηγαινοέρχονται μεταξύ ΠΓΝΙ και “Χατζηκώστα”, με πλημμελή διαγνωστική φροντίδα.

Κυβερνητικό παραμύθι
Απέναντι στα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό, την εντατικοποίηση, τα “εντέλλεσθε” για μετακινήσεις, ξανασέρβιραν το κυβερνητικό παραμύθι ότι οι προκηρύξεις γιατρών βγαίνουν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Αυτό είναι ΨΕΜΑ! Τους λόγους κανείς μπορεί να τους ανακαλύψει στις αιτίες παραίτησης των ήδη υπηρετούντων γιατρών και είναι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και εφημέρευσης λόγω του ότι δεν προκηρύσσονται πολλές θέσεις μαζί ώστε οι κλινικές να μπορούν να δουλεύουν αξιοπρεπώς, αλλά και οι εξευτελιστικές αμοιβές. Απόδειξη ότι στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων καλύφθηκαν οι θέσεις αναισθησιολόγων μέσα στην πανδημία στην πιο σπάνια ιατρική ειδικότητα. Δεν είναι ότι ΔΕΝ μπορούν. Είναι ότι ΔΕΝ θέλουν.
O διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Νίκος Καρβέλης, στάθηκε ιδιαίτερα στη βλάβη του μαστογράφου στο ΠΓΝΙ, αποσείοντας τις ευθύνες από τον ίδιο και δείχνοντας τον διοικητή του ΠΓΝΙ ως υπεύθυνο. Απέκρυψε, όμως, ότι ο μοναδικός μαστογράφος στο νοσοκομείο Άρτας, λόγω υποστελέχωσης σε γιατρούς, λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια μόνο κάθε Δευτέρα, με γιατρό από το ΚΥ Ιωαννίνων για 12 έως 15 μαστογραφίες. Απέκρυψε ότι στην Πρέβεζα ΔΕΝ υπάρχει μαστογράφος σε καμιά δημόσια μονάδα υγείας και ότι στην Θεσπρωτία ο μοναδικός μαστογράφος (ΓΝ Φιλιατών), είναι εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας εδώ και ένα χρόνο. Η ευαισθησία τους, λοιπόν, αφορά μόνο τα ιδιωτικά κέντρα που θησαυρίζουν από τις γυναίκες!
Κουβέντα, βέβαια, δεν είπαν για την τραγική, ντροπιαστική κατάσταση των Κέντρων Υγείας που παραπαίουν και δεν μπορούν να έχουν 24ωρη λειτουργία, εγκαταλείποντας στην τύχη χιλιάδες Ηπειρώτες. Κουβέντα και για την επικίνδυνη κατάσταση στο ΕΚΑΒ, στην πιο ορεινή περιοχή της Ελλάδας. Κουβέντα για την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου.

Πανεπιστημιακό
Ενδεικτικά. Για το Πανεπιστημιακό που δέχεται το 50% των ασθενών από περιοχές εκτός του Ιωαννίνων, δεν έγινε καμιά αναφορά στην επικίνδυνη υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτός πχ είναι ο λόγος για το οποίο δύο αίθουσες τακτικών χειρουργείων μένουν κλειστές και πολλές κλινικές χρησιμοποιούν παράνομα ειδικευόμενους νοσηλευτές ως προσωπικό βάρδιας. Καμιά αναφορά στην απόλυση 20 ειδικευμένων νοσηλευτών από ΤΕΠ και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).
Καμιά συγγνώμη για την εδώ και τέσσερις μήνες “σιωπηρή” αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Καμιά εξήγηση για την κατάρρευση της στελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας. Καμιά ανάληψη ευθύνης για το γεγονός ότι η διοικητική υπηρεσία έχει καταντήσει να περιμένει ωφελούμενους του προγράμματος μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ 55 έως 67 για να λειτουργήσει. Τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων επιβαρύνονται από τον “ξεπεσμό” των περιφερειακών νοσοκομείων σε ΚΥ, με ευθύνη όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Νοσοκομείο Άρτας
Για το νοσοκομείο Άρτας: Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν είπαν κουβέντα για το ότι υπάρχει μόνο ένας γιατρός στο ακτινολογικό, που επικουρείται από μεταφερόμενους από τα Γιάννενα και έτσι μένει συχνά κλειστός για μέ-ρες προς όφελος των ιδιωτικών μονάδων.
Υπάρχουν μόνο δύο γιατροί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με 11 εφημερίες ο καθένας και οκτώ εφημερίες το μήνα κενές, προς όφελος ιδιωτικής μονάδας, που όλως τυχαίως, άνοιξε για να καλύψει το κενό. Κανένας μόνιμος γιατρός στο ΤΕΠ, ούτε καν διευθυντής. Τέσσερις χειρουργοί για όλο το νοσοκομείο. Τρεις ψυχίατροι με 10 εφημερίες ο καθένας. Και έχει το θράσος ο κυβερνητικός βουλευτής να κάνει δηλώσεις για “γενναία” οικονομική ενίσχυση του νοσοκομείου.

Νοσοκομείο Πρέβεζας
Για το νοσοκομείο Πρέβεζας, το πιο απαξιωμένο της Ηπείρου, με έναν ορθοπεδικό που κάνει επτά εφημερίες, με αποτέλεσμα για πάνω από 20 ημέρες στο νοσοκομείο ΔΕΝ εφημερεύει ορθοπεδικός. Με μόλις δύο γυναικολόγους, οπότε για πάνω από 10 ημέρες ΔΕΝ εφη- μερεύει γυναικολόγος.
Το νοσοκομείο στο οποίο δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες γιατρών: πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος, παιδοψυχίατρος, ουρολόγος. Οι τρεις καρδιολόγοι και τρεις αναισθησιολόγοι κάνουν από 10 εφημερίες το μήνα. Στην τεχνική υπηρεσία, λόγω υποστελέχωσης, ΔΕΝ υπάρχει βραδινή βάρδια! Για ό,τι συμβεί καλείται τεχνικός από το σπίτι του!

Νοσοκομείο Φιλιατών
Για το νοσοκομείο Φιλιατών είναι ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι η διοίκηση από 21 Νοεμβρίου 2023 υπέγραψε σύμβαση με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο «Ιπποκράτειο Ιωαννίνων», για παροχή απομακρυσμένης διάγνωσης σε εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών.

Πεδίο κερδοφορίας
Αυτή είναι η πραγματικότητα της πολιτικής που θεωρεί την υγεία του λαού και τους υγειονομικούς κόστος. Κόστος που εμποδίζει τις επενδύσεις των μεγάλων ομίλων σε ένα πεδίο κερδοφορίας που δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως. Αυτή την πολιτική στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.
Έχουν βάλει όλοι από ένα λιθαράκι στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας έτσι ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μόνη λύση η εμπορευματοποίηση όλων των υπηρεσιών. Είναι αυτοί που ακόμα και τώρα λένε ότι μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα υγείας!

Το ΚΚΕ με τον λαό
Το ΚΚΕ καλεί τους υγειονομικούς και τον λαό να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. Την λογική ότι θα έχουμε λίγες δημόσιες υπηρεσίες από λίγους και για λίγους. Να αντεπιτεθούμε στην άθλια επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ, επενδυτών στην υγεία.
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι ο μόνος δρόμος ώστε να μπει φρένο στην σχεδιασμένη κατρακύλα στο “δημόσιο” σύστημα υγείας. Να υπερασπιστούμε την υγεία ως κοινωνικό αγα-θό. Για υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ