Σοφία Εξάρχου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος συνδυασμού “Αρτινών Συνεργασία” με επικεφαλής τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη

«Η ψήφος μας θα πρέπει να είναι δύναμη στον υποψήφιο να προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο για τον τόπο του» υποστηρίζει σε συνέντευξή της προς τον «Τ» η Σοφία Εξάρχου, συμβολαιογράφος, που κατέρχεται υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δήμου Αρταίων με τον συνδυασμό «Αρτινών Συνεργασία» με επικεφαλής τον δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη και εκ νέου υποψήφιο.
Η Σοφία Εξάρχου γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά λόγω της φιλίας μας αλλά και της συνεργασίας με την εφημερίδα μας ότι ζητά την ψήφο των πολιτών με σκοπό να τον μετουσιώσει σε δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και έξω απ’ αυτό, δηλαδή στην κοινωνία. Με δυό λόγια θα είναι πράγματι η φωνή των συνδημοτών μας καθώς αποτελεί ενεργό μέλος της πόλης και των χωριών, έχοντας συνεχή παρουσία σε δράσεις εθελοντισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς.
Διακρίνεται ταυτόχρονα για την μεγάλη της αγάπη για την Άρτα για την οποία αποφαίνεται ότι «έχουμε μια εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά, έχουμε τα δώρα της φυσικής ομορφιάς που αναμφισβήτητα αποτελούν τη βάση για να γίνει πόλος έλξης». Πορεύεται, όπως εξάλλου τονίζει, με κριτική σκέψη, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, όπως επιμένει η ίδια.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως ακολούθως:

Συνέντευξη στην Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Πότε τα προλαβαίνετε όλα; Αυτό διερωτώμαι συχνά. Ένα πετυχημένο συμβολαιογραφείο, ενεργό δράση στον Φιλοζωικό Σύλλογο, αντίστοιχα επιτυχημένη ως πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος στον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Βιβλίου», «ΚροταλΆρτα», ταξίδια και αρθρογραφία;
Απ: Η αλήθεια είναι ότι όλη την ημέρα τρέχω κυριολεκτικά. Όμως, όπως μου έχουν πει πολλοί φίλοι μου επανειλημμένως, «τα θες και τα παθαίνεις». Ένας δραστήριος άνθρωπος νομίζει ότι μπορεί να τα προλάβει όλα. Τελικά όμως πιέζεται για να μπορέσει να τα προλάβει. Και όσο ασχολείται με περισσότερα συναντά στο δρόμο του και άλλα πεδία δράσης και καταπιάνεται και με αυτά. Όταν αγαπάς κάτι δίνεσαι σ’ αυτό. Ο εθελοντισμός και η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι μέσα στην καθημερινότητά μου. Τελικά όταν κάνω την αυτοκριτική μου, διαπιστώνω ότι δε θα μπορούσα να κάθομαι σε ένα καναπέ, αλλά ούτε και να πίνω καφέδες. Η ζωντάνια και η ενέργειά μου διοχετεύονται στην κοινωνία , είτε ως επάγγελμα, είτε ως δραστηριότητα, είτε ως χόμπι.

Ερ: Πώς και γιατί πήρατε την απόφαση να εμπλακείτε ενεργά με τα της αυτοδιοίκησης και γιατί με τον συνδυασμό «Αρτινών Συνεργασία»;
Απ: Σε συνέχεια της πιο πάνω σκέψης μου η απάντηση είναι ότι όλη αυτή η ενασχόλησή μου με διάφορα και διαφορετικά πράγματα με ώθησε από μόνη της στο επόμενο βήμα, που είναι η ενασχόληση με τα κοινά εκ των έσω της αυτοδιοίκησης. Είναι διαφορετική η προσέγγιση μιας πρωτοβουλίας ως ιδιώτης και εντελώς διαφορετική η διεκπαιρέωσή της από μια αιρετή θέση. Από μια θέση ισχύος. Εάν εκλεγώ η βούληση των πολιτών της Άρτας θα μου δώσει τη δύναμη να πραγματοποιήσω ακόμη περισσότερα. Να μπορέσω να προσφέρω δηλαδή στην πόλη μας ακόμα περισσότερα.
Η «Αρτινών Συνεργασία» με τον επί σειρά ετών εκλεγμένο δύο φορές Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη προέκυψε ως μονόδρομος. Έχει κάνει πολλά πράγματα για την Άρτα. Έχει τη γνώση να συνεχίσει να κάνει ακόμα περισσότερα. Έχει την γνώση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αρτινών, που συνεπικουρεί η άριστη εμπειρία στα διοικητικά.

Ερ: Δεν ήσασταν ποτέ αμέτοχη πολίτης. Ακόμα και από την νυν Δημοτική Αρχή διεκδικούσατε για τα αδέσποτα, ενώ για αρκετά κακώς κείμενα έχετε ασκήσει κριτική στο παρελθόν. Θα συνεχίσετε έτσι;
Απ: Εννοείται ότι θα συνεχίσω έτσι. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει σ’ αυτή την ηλικία. Όπως η δράση φέρνει την αντίδραση, έτσι και η κριτική βελτιώνει το αποτέλεσμα. Καμία συνεργασία δεν θα ήταν επιτυχημένη εάν όλοι συμφωνούσαν σε όλα. Θα ήταν ένας μονόλογος της Αρχής. Με τη σωστή εποικοδομητική κριτική και με τη γνώση που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώ ότι μπορώ να έχω την ορθή κρίση τόσο για το θέμα των αδέσποτων, όσο και για θέματα πολιτισμού. Η κριτική παράγει αποτελέσματα, ενώ ο εφησυχασμός οδηγεί σε τέλμα.

Ερ: Στην αρχαιότητα σοφός θεωρούνταν όποιος είχε ταξιδέψει. Έχοντας γυρίσει όλον τον κόσμο θα το επιβεβαιώνατε;
Απ: Θα αναφέρω τα λόγια του μεγάλου Miguel de Unamuno: Ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας κι ο ρατσισμός ταξιδεύοντας. Ο άνθρωπος γίνεται σοφότερος όταν γνωρίσει και άλλους ανθρώπους, νέους πολιτισμούς, διαφορετικές αντιλήψεις. Όταν αλλάζει η οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα, αλλάζουν όλα. Τα ταξίδια ανά την υφήλιο δίνουν γνώση, κριτική και συγκριτική ικανότητα. Αλλάζουν τη σκέψη. Οξύνουν το πνεύμα. Όλα αυτά βέβαια με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις την οξύνοια να αντιληφθείς τι παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια σου. Να έχεις την αντιληπτική ικανότητα. Να είσαι ανοιχτό πνεύμα.

Ερ: Όταν βρίσκεστε σε κάποια άλλη πόλη του κόσμου, κάνετε συγκρίσεις με την Άρτα; Έχετε προσλαμβάνουσες που να σας κάνουν να την ονειρεύεστε καλύτερη στο μέλλον;
Απ: Οι κρίσεις και οι συγκρίσεις τελούνται αναπόφευκτα. Έχουμε μια εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά. Έχουμε τα δώρα της φυσικής ομορφιάς της περιοχής μας. Όλα αυτά αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία η Άρτα μπορεί να γίνει πόλος έλξης. Η Άρτα επιδέχεται βελτίωση, τόσο στην καθημερινότητά της όσο και σε ότι αφορά την τουριστική της ανάπτυξη.

Ερ: Σας δίνω ένα μαγικό ραβδάκι… Ποιο είναι το έργο που θα κάνατε πράξη αύριο το πρωί;
Απ: Μαγικά ραβδάκια μάγισσας δεν υπάρχουν. Έτσι, λοιπόν, για να είμαστε πραγματιστές ο διακαής μου πόθος και πόνος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου. Ενός χώρου ιδανικού για να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα. Μια υπηρεσία όπου οι υπάλληλοι του Δήμου Αρταίων και οι εθελοντές θα συνυπάρχουν. Ένας χώρος όπου θα μπορούν τα κατατρεγμένα αδέσποτα να νοσηλευτούν και να μείνουν ασφαλή για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μετά με ένα εξελιγμένο δίκτυο υιοθεσιών να μπορούν αυτά τα πλάσματα να βρουν ένα μόνιμο σπίτι.

Ερ: Κι αν ζητήσω έναν κατάλογο προτεραιοτήτων που πιστεύετε ότι έχει ανάγκη ο Δήμος Αρταίων, ποιός θα ήταν αυτός;
Απ: Πολιτιστική και τουριστική προβολή, η οποία μπορεί να γίνει τόσο με την ανάδειξη των μνημείων μας, όσο και με την αξιοποίηση των νερών της περιοχής μας και ανάδειξή της ως τουριστικό προορισμό. Ο πανέμορφος Αμβρακικός Κόλπος, η «εκμετάλλευση» της λίμνης του Πουρναρίου, η αξιοποίηση του παραποτάμιου πάρκου μπορούν να δώσουν το πέρασμα στην προβολή της Άρτας ως τουριστικό προορισμό. Κι ο τουρισμός φέρνει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Μια άλλη πραγματική ανάγκη της πόλης μας είναι η μεγαλύτερη ποικιλία στα πολιτιστικά δρώμενα. Εκδηλώσεις που να ξεφεύγουν από το μονομερώς παραδοσιακό στοιχείο. Η γνώση και ο τρόπος γι’ αυτές τις διοργανώσεις υπάρχουν καθώς με τους «Φίλους του Βιβλίου» έχουμε κάνει πάμπολλες μουσικές εκδηλώσεις μουσικές, θεατρικές, φωτογραφικές, ποιητικές και τόσες άλλες που άπτονται σε όλες τις μορφές τέχνης.

Ερ: Πώς θα θέλατε να σκεφτούν για σας οι πολίτες αποφασίζοντας να εμπιστευτούν το πρόσωπό σας για όσα αφορούν την καθημερινότητα της ζωής τους;
Απ: Το ίδιο μου το επάγγελμα ως συμβολαιογράφος δίνει αμιγώς το στοιχείο εμπιστοσύνης. Με ανιδιοτέλεια και σεβασμό στους συμπολίτες μου μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου. Όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται είναι η πραγματικότητα. Η ψήφος στις δημοτικές εκλογές αφορά την καθημερινότητα της πόλης μας και την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και φίλο. Ως γνήσιο τέκνο της πόλης της Άρτας μπορώ να αφουγκραστώ τα προβλήματά της. Η ψήφος μας θα πρέπει να είναι δύναμη στον υποψήφιο να προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο για τον τόπο του. Μέσα στους εκατοντάδες υποψηφίους είναι κάποιοι οι οποίοι πραγματικά νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και κάποιοι οι οποίοι μπήκαν για να «συμπληρώσουν…». Να σκεφτούμε όλοι μας πολύ καλά πριν δώσουμε τον σταυρό προτίμησης σε κάποιον υποψήφιο. Η εμπειρία μου ως ενεργή πολίτης και η γνώση που μου έχει προσδώσει η Νομική Επιστήμη όλα αυτά τα χρόνια… είναι τα απαραίτητα εφόδια για να πάω στον «πόλεμο» της προάσπισης των συμφερόντων του Δήμου Αρταίων. Με σύνεση, αγόγγυστη προσφορά και αγάπη για την Άρτα μας. Για μια Άρτα που ΜΑΣ αξίζει. Για μια Άρτα σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα πανελληνίως.

Ερ: Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία
Απ. Πάμε μαζί. Πάμε δυνατά. Ψήφο στην Εξάρχου Σοφία με την «Αρτινών Συνεργασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ