Αγλαΐα Νάτσικα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Άρτας με τον συνδυασμό «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο

Βιογραφικό: Η Αγλαΐα Νάτσικα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Άρτα. Από το κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου του πατέρα της – Λάμπρου Νάτσικα – και μετά, εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής στην εκπαίδευση. Είναι καθηγήτρια Ανωτάτων Θεωρητικών και Διπλωματούχος Πιανίστρια. Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετέχει ενεργά σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και φόρουμ. Ενεργή στην κομματική ζωή, ξεκινώντας από μέλος της νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, σήμερα συντονίστρια της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας και μέλος της ΚΕ. Ήταν υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα το 2009, ενώ, συμμετείχε ανελλιπώς από το 2006 στις αυτοδιοικητικές προσπάθειες του χώρου. Το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Δημοτική Αλλαγή, με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη, το 2014 με την παράταξη Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, με επικεφαλής τη Λίτσα Κιτσαντά και το 2019 με την παράταξη Δημοτική Αναγέννηση, με επικεφαλής την Τζένη Ταπραντζή. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Χουλιάρα, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας και έχουν έναν οκτάχρονο γιο, τον Άλκη.

Η Αγλαΐα Νάτσικα στη συνέντευξή της προς τον «Τ» μιλάει με την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών που δεν κρύβουν την αλήθεια για τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 290 Περιφερειών της ΕΕ που εξακολουθεί να βρίσκεται η Ήπειρος, αλλά και για τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, τις οποίες αποδίδει στην διακυβέρνηση Αλέξανδρου Καχριμάνη από το 2010 και για 13 ολόκληρα χρόνια.
Η και συντονίστρια ΝΕ Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ που κατέρχεται υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο νομό με τον συνδυασμό «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής και υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων του κόμματος Γιάννη Στέφο, περιγράφει ως ζοφερή την εικόνα που επικρατεί σήμερα καταλογίζοντας την ευθύνη στον Αλ. Καχριμάνη.
«Λειτουργεί συγκεντρωτικά» αποφαίνεται και επιπλέον «αδιαφανώς, αντιλαμβανόμενος τον θεσμό ιδιοκτησιακά, συντηρώντας και προβάλλοντας ένα μοντέλο διοίκησης παλαιοκομματικό και προσωποκεντρικό…». Η ίδια προσθέτει ότι στον αντίποδα αυτής της λογικής διοίκησης τοποθετείται η πρόταση του συνδυασμού «Κοινό των Ηπειρωτών», η οποία εργάζεται στην κατεύθυνση άρσης των ανισοτήτων.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Από τον πρώτο βαθμό στις προηγούμενες εκλογές, υποψήφια σήμερα στον δεύτερο με τον συνδυασμό «Κοινό Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο. Σας ελκύει η αυτοδιοίκηση ή αποτελεί απόφαση ενδυνάμωσης των ψηφοδελτίων που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Απ: Η αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού είναι ούτως ή άλλως ελκτική για τους ενεργούς πολίτες. Είναι ο πιο κοντινός σ’ αυτούς διοικητικός θεσμός. Δεν πρόκειται όμως για έναν ουδέτερο θεσμό, για μια δομή διαχείρισης και διεκπεραίωσης. Είναι καθοριστικό και κρίσιμο το ιδεολογικό πρόσημο των επικεφαλής και των ανθρώ- πων που στελεχώνουν τις παρατάξεις που διεκδικούν τη θέση ευθύνης είτε της Δημοτικής είτε της Περιφερειακής Αρχής. Έτσι, ασφαλώς και αποτελεί διακριτή πολιτική τοποθέτηση η συμμετοχή στο Περιφερειακό μας ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο, στο «Κοινό των Ηπειρωτών», μια παράταξη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φιλοδοξεί να ενσαρκώσει από τη θέση της Περιφερειακής Αρχής το πολιτικό σχέδιο του χώρου μας στην Περιφέρεια Ηπείρου. Με βασικούς άξονες την αυτονομία της παράταξης, τη διαφάνεια, την ισο- νομία, την άρση των αποκλεισμών και των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την τόνωση της συλλογικότητας και της συμμετοχής, τη δημοκρατική προοδευτική διοίκηση.

Ερ: Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες ανάδειξης νέου αρχηγού του κόμματος σας κάνει να αισιοδοξείτε για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Εκτιμάτε πως αποτελεί τρόπον τινά και ένα μήνυμα για τις άλλες παρατάξεις πως αυτές οι εκλογές δεν θα είναι ένας… περίπατος τελικά;
Απ: Είναι πολύ ευοίωνο το γεγονός πως μετά από ένα δυσχερές για τον πολιτικό μας φορέα εκλογικό αποτέλεσμα 150.000 μέλη προσήλθαν στις εσωκομματικές μας κάλπες. Με 40.000 νέες εγγραφές. Είναι καθαρό το μήνυμα που έστειλαν, στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ότι η κοινωνία γρήγορα κατάλαβε πως η λαμπερή και πολυδιαφημισμένη επίστρωση επιτελικότητας, σοβαρότητας, αριστείας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνη- σης χρησιμοποιήθηκε για να κρύψει τον ξαναβαμμένο τσίγκο της δεξιάς νεοφιλελεύθερης αντίληψης και πρακτικής, ενός αδιαφανούς συστήματος εξουσίας, κερδοφόρου για μια ολιγάριθμη ομάδα και επιζήμιου, επικίνδυνου, για την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Έτσι, αρχίζει να επανατοποθετεί την ελπίδα και την εμπιστοσύνη της για το μέλλον στον πολιτικό μας χώρο και στις συντεταγμένες εκφράσεις του. Δίχως να παραγνωρίζω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχω την πεποίθηση πως αυτή η μεταστροφή υπέρ μας θα ξεκινήσει να αποτυπώνεται στην πολιτική σκηνή, με πρώτο σταθμό τις κάλπες των Περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Ερ: Από το Επιμελητήριο Άρτας ενόψει εκλογών τέθηκαν ορισμένες προτάσεις για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός. Μεταφέρω επιγραμματικά τρία μείζονα θέματα: Επιχειρηματικό Πάρκο, οριοθέτηση Αράχθου και αναβάθμιση υφιστάμενου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ. Αποτελούν για σας προτεραιότητα και ποια ακόμα θα προσθέτατε ανάμεσά τους;
Απ: Ασφαλώς και οι παραπάνω προτάσεις του Επιμελητηρίου Άρτας αποτελούν προτεραιότητες για το «Κοινό των Ηπειρωτών». Είναι άλλωστε και βασικό χαρακτηριστικό της δικής μας αντίληψης για την αυτοδιοίκηση η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, η πολιτική «από τα κάτω». Το να λαμβάνεις υπόψη, να αξιοποιείς και να ενσωματώνεις στην αυτοδιοικητική σου πρόταση τις επισημάνσεις μονάδων, συλλογικοτήτων και θεσμικών φορέων, που, εξ αντικειμένου και από πρώτο χέρι, έχουν επεξεργαστεί και ιεραρχήσει υψηλά. Θα προσέθετα σε όσα αναφέρατε μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ελλείψεων και προβλημάτων του δικτύου των αρδευτικών έργων, την λειτουργία του Αγροτοδιατροφικού Πάρκου και την διασύνδεση της Γεωπονικής Σχολής με τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα, πτηνοκτηνοτρόφους και καλλιεργητές, ώστε να επιτευχθεί στην περιοχή μας η παραγωγή ποιοτικών αγρο- τικών προϊόντων και ζωϊκών εκτροφών υψηλής προστιθέμενη αξίας.

Ερ: Αρκετοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι με την έδρα της Περιφέρειας στα Ιωάννινα έχει χαθεί το σημείο αναφοράς στο νομό. Ποια είναι η γνώμη σας και τι θα αλλάζατε σε περίπτωση που εκλεγείτε;
Απ: Όχι, δεν εκτιμώ πως το πρόβλημα έγκειται στον ορισμό της πόλης των Ιωαννίνων ως κέντρου/έδρας της Περιφέρειας Ηπείρου. Και οι 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν εξάλλου κάποια πόλη ως έδρα τους. Σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών ο «Καλλικράτης» είχε θεσμοθετήσει αποκεντρωμένη λειτουργία, η οποία – πέρα από τη γενικότερη υποστελέχωση του Δημοσίου, που για την περιοχή μας συνιστά βεβαιωμένο πρόβλημα και απαιτεί γρήγορη αντιμε- τώπιση – καλύπτει, για λίγο καιρό ακόμα, τις ανάγκες εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας στις συναλλαγές τους με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Σε αναπτυξιακό επίπεδο, όμως, είναι φανερός ο υδροκεφαλισμός της Ηπείρου. Και αυτός δεν είναι νομοτελειακός, δημιουργήθηκε από τις επιλογές και το μοντέλο διοίκησης του κ. Περιφερειάρχη, που, με τη συναίνεση ή την ανοχή της Περιφερειακής Αρχής, από το 2010 λειτουργεί συγκεντρωτικά, αδιαφανώς, αντιλαμβανόμενος τον θεσμό ιδιοκτησιακά, συντηρώντας και προβάλλοντας ένα μοντέλο διοίκησης παλαιοκομματικό και προσωποκεντρικό, με αποτέλεσμα όχι μόνο την ετεροβαρή μεταχείριση των Ιωαννίνων σε σχέση με τους άλλους τρεις νομούς, αλλά και τη δημιουργία κύκλου προνομιούχων «ημετέρων» και μη. Όσων, ολιγάριθμων, βρίσκονται σε ένα στενό κύκλο κοντά στον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή και απολαμβάνουν την μερίδα του λέοντος διαφόρων ειδών προνομίων και των πολύ περισσότερων, των υπολοίπων, που κατά περίπτωση διεκδικούν το δι- καίωμά τους στην επαγγελματική και οικονομική ανάπτυξη σε συνθήκες ισοτιμίας, ισονομίας, διαφάνειας, σε συνθήκες διαφύλαξης της αξιοπρέπειάς τους. Ακριβώς στον αντίποδα της παραπάνω λογικής διοίκησης βρίσκεται η δική μας πρόταση για την Περιφέ- ρεια, γι’ αυτό ζητάμε την στήριξη των συμπολι- τών μας, ώστε από τη θέση της Περιφερειακής Αρχής να οργανώσουμε και να εργαστούμε για την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας, για την βελτίωση της καθημερινότητας όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας, για την φυγή της ΠΕ Άρτας και της Περιφέρειας Ηπείρου προς τα εμπρός.

Ερ: Παράπονα καταγράφονται και για ενδοπεριφερειακές ανισότητες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται και αμβλύνονται. Είναι έτσι κι αν «ναι» τι θα κάνετε αν καθίσετε στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου;
Απ: Για να μην θεωρητικολογούμε θα σας απαντήσω με ανακοινωμένα δεδομένα: α) Είμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 290 Περιφερειών της ΕΕ (μετά τη διεύρυνσή της) στον δείκτη ανταγωνιστικότητας. β) Από το 2010 που πρωτοεκλέχθηκε ο κ. Καχριμάνης, το συνολικό ΑΕΠ της Περιφέρειας Ηπείρου (μέχρι το 2020) μειώθηκε κατά 1 δισεκατομμύριο 261 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 1,3 δις ευρώ! Κοντά στα 5 δις (4.946.000.000 ευρώ) ήταν το ΑΕΠ της περιοχής μας το 2010, στα 3.685.000.000 έπεσε το 2020. γ) Το 50% του παραγόμενου ΑΕΠ αντιστοιχούσε το 2010 στα Γιάννενα, το 50% αντιστοιχεί και σήμερα. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν έγινε καμιά απολύτως μείωση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ανάμεσα στο κέντρο και τις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου κατά τη διακυβέρνηση Καχριμάνη, αλλά και καμία απολύτως αύξηση αγοραστικής δύναμης και βιοτικού επιπέδου και στις τέσσερις ΠΕ, ακριβώς το αντίθετο. Και αυτά δεν τα ισχυριζόμαστε εμείς, τα αναμφισβήτητα στοιχεία του μακροοικονομικού δείκτη τα λένε. Περιγράφοντας την πραγματική οικονομική κατάσταση της Άρτας και της Ηπείρου με Περιφερειάρχη τον κ. Καχριμάνη. Η εκπόνηση ενός master plan για την οικονομική ανάταξη της περιοχής μας, για την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και την υπόδειξη τομέων, δράσεων και μέτρων που θα απελευθερώσουν – κατά περίπτωση – την τουριστι- κή, επιχειρηματική, επενδυτική, παραγωγική δυναμική, είναι το πρώτο πράγμα που η παράταξή μας θα κάνει ως Περιφερειακή Αρχή.

Ερ: Οι καιροί είναι… δύσκολοι και η αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού στην Ήπειρο καλείται ολοένα και συχνότερα να λάβει αποφάσεις για έργα που παράλληλα απειλούν το φυσικό της περιβάλλον. Φωτοβολταϊκά πάρκα, ανεμογεννήτριες, φράγματα, κλπ. Ποια είναι η θέση σας ως υποψήφιας συμβούλου απέναντι σ’ αυτά;
Απ: Με την κλιματική κρίση να είναι επιθετικά παρούσα στη ζωή μας η στροφή στην πράσινη ενέργεια, που παράγεται από όλα όσα αναφέρατε, είναι παραπάνω από αναγκαία. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να γίνεται αποσπασματικά και με «όρους αγοράς», αλλά να αποτελεί τμήμα συνολικότερου σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψη τημ διαθεσιμότητα κάθε φυσικού πόρου, την φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, δεν θα αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της και τις χρήσεις γης, δεν θα επηρεάζει την βιοποικιλότητα και δεν θα προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και στο βιοτικό και αβιοτικό περιβάλλον. Διασφάλιση των παραπάνω αποτελεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο όμως – δυστυχώς – δεν έχει εγκριθεί ακόμα για τη χώρα μας, καθώς η εκπόνηση της Β’ φάσης των αντίστοιχων μελετών πήρε, για ακόμα μία φορά, παράταση από το ΥΠΕΝ έως τα τέλη Μαρτίου του 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ