Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος την ανταπόκριση των πολιτών στο έργο «ΑλιΑμβρα» που υλοποιεί ο εν λόγω Φορέας ύστερα από χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους αλλά και πόρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για να αναδείξουμε και να προβάλλουμε το επιχειρείν στην Άρτα», επισημαίνει ο ίδιος «και στο πλαίσιο αυτό μετά από την σχετική υποβολή φακέλου εξασφαλίσαμε την υλοποίηση του προγράμματος με την επωνυμία ΑλιΑμβρα». Παράλληλα κάνει λόγο για τον στόχο του προγράμματος που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της διατροφικής αξίας των αλιευμάτων του Αμβρακικού κόλπου. Είναι κάτι άλλωστε που διαπιστώνεται μέσω των εκθέσεων γευσιγνωσίας καθώς το κοινό που αγκαλιάζει την προσπάθεια, δοκιμάζει τα εδέσματα που παρασκευάζονται, χωρίς να κρύβει την ευχάριστη έκπληξή του. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως ακολούθως.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Ποια είναι η έως σήμερα ανταπόκριση του κόσμου και του επαγγελματικού κλάδου των αλιέων της περιοχής μας απέναντι στο εν λόγω πρόγραμμα;
Απ: Ιδιαίτερα θετική είναι η ανταπόκριση του ευρύτερου κοινού της Άρτας στο έργο αλιΑμβρα με πλήθος επισκεπτών και επαγγελματιών να παρευρίσκονται στις δράσεις του εν λόγω προγράμματος. Τουρίστες, επισκέπτες, επαγγελματίες, μαθητές και φοιτητές του νομού Άρτας αγκάλιασαν κάθε δράση του προγράμματος, ενημερώθηκαν και ανακάλυψαν τα διατροφικά οφέλη των αλιευμάτων του Αμβρακικού μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.

Ερ: Πώς και γιατί το Επιμελητήριο Άρτας βγήκε μπροστά σχεδιάζοντας και υλοποιώντας για πρώτη φορά ένα έργο που αφορά στην προβολή των αλιευμάτων του Αμβρακικού;
Απ: Πρωταρχικός στόχος της θητείας μου στο Επιμελητήριο ήταν η υποβολή και συμμετοχή σε κάθε καινούργιο πρόγραμμα. Μία από τις υποβολές ήταν και αυτή του προγράμματος αλιΑμβρα που αφορά την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την οργάνωση της αγοράς και την ανάδειξη των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας προέλευσης Αμβρακικού – Άρτας. Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του Αμβρακικού, ο οποίος αποτελεί ένα διαμάντι της περιοχής και τη μη αξιοποίησή του μέχρι και σήμερα, η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα αποτέλεσε επιτακτική ανάγ- κη ώστε να επιτευχθεί η προβολή του τόπου αλλά και των προϊόντων στο ευρύ κοινό.

Ερ: Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για πρόγραμμα με ευρωπαϊκά κονδύλια που χρηματοδοτείται μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπήρχαν και στο παρελθόν αντίστοιχα προγράμματα που όμως δεν είχαν απορρόφηση ή είναι η πρώτη φορά;
Απ: Κατά την περίοδο της μέχρι τώρα θητείας μου στο Επιμελητήριο Άρτας, καταθέσαμε φάκελο στα προγράμματα όπου το Επιμελητήριο μπορούσε να διεκδικήσει κονδύλια για τις ανάγκες του τόπου. Να τονίσω πως πρόκειται για το 7ο κατά σειρά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στην διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας μου, ευελπιστώντας ότι το εν λόγω πρόγραμ- μα θα αποτελέσει την απαρχή για νέα προγράμματα αξιοποίησης τόσο του Αμβρακικού κόλπου όσο και λοιπών προϊόντων της περιοχής που προσδίδουν αξία στην τοπική οικονομία της Άρτας.

Ερ: Κύριε πρόεδρε, πολλοί θα εκτιμήσουν ότι τα οφέλη του προγράμματος θα είναι πρόσκαιρα. Όσο δηλαδή θα διαρκέσει η υλοποίησή του. Πώς απαντάτε και τί εσείς εκτιμάτε ότι θα αφήσει ως αποτύπωμα;
Απ: Η δημιουργία του brand name «αλιΑμβρα» έχει ως άμεσο στόχο την προβολή και ανάδειξη των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας του Αμβρακικού Άρτας. Έτσι μέσω της δημιουργίας του ψηφια- κού εκθετηρίου, δράσεων για την αναζήτηση νέων αγορών μέσω προηγμένων τεχνικών εξόρυξης δεδομένων, δράσεων δημοσιότητας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σεμιναρίων κατάρτισης, ημερίδων ενημέρωσης, ντοκιμαντέρ και εκθέσεων γευσιγνωσίας, το πρόγραμμα θα αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα στον κλάδο της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, κάνοντας γνωστά τα προϊόντα αυτά στις ήδη υπάρχουσες και νέες αγορές, ανοίγοντας δρόμους για νέες συνεργασίες και προοπτικές.

Ερ: Αν ένας από τους στόχους είναι να γνωρίσει το ευρύ κοινό την ιδιαίτερη γεύση και την υψηλή διατροφική αξία των αλιευμάτων του Αμβρακικού, ένας δεύτερος είναι να μάθουν οι νέοι να διατρέφονται με αυτά. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερώσεις με ημερίδες σε μαθητές και φοιτητές, τι διαβλέπετε; Θα το επιτύχει;
Απ: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε μαθητές των σχολείων της Άρτας και δύο ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη Άρτας). Από την μέχρι τώρα συμμετοχή των μαθητών και φοιτητών, τολμώ να πω, πως η ανταπόκριση είναι μεγάλη, προγραμματίζοντας ήδη τις ημερίδες που θα ακολουθήσουν. Με γνώμονα την σωστή προβολή του Αμβρακικού και των τοπικών αλιευμάτων, μαθητές και φοιτητές ενημερώθηκαν, προβληματίστηκαν και ανακάλυψαν τον πλούτο του Αμβρακικού δοκιμάζοντας συνταγές με βασικό συστατικό τα τοπικά του αλιεύματα.

Ερ: Πόσα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών – φοιτητών έχουν έως σήμερα γίνει δέκτες της πληροφόρησης και συνάμα της προβολής των προϊόντων μέσω του έργου «αλιΑμβρα»;
Απ: Πάνω από 1.000 άτομα έχουν γίνει δέκτες της πληροφόρησης και προβολής των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας Αμβρακικού μέσω του προγράμματος αλιΑμβρα. Η σωστή διάχυση της πληροφορίας σε συνδυασμό με την σωστή οργάνωση των δράσεων, θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τον στόχο του προγράμματος που δεν είναι άλλος από την προβολή του τόπου, του πλούτου του Αμβρακικού και των τοπικών αλιευμάτων. Οι δράσεις που θα ακολουθήσουν θα μας βοηθήσουν να προβάλλουμε στο μέγιστο βαθμό τα προϊόντα του Αμβρακικού ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δυνατότητες εξέλιξης στον κλάδο της αλιείας, ενισχύοντας με αυτό τον τρό- πο την οικονομία, τον τουρισμό και την γαστρονομία του νομού.

Ερ: Σε τι ποσοστό έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα και τι απομένει να γίνει ακόμα;
Απ: Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 30% του προγράμματος. Αναμένονται να πραγματοποιηθούν τέσσερα σεμινάρια κατάρτισης που θα απευθύνονται στα μέλη των αλιευτικών συνεταιρισμών, δύο ημερίδες ενημέρωσης σε μαθητές των σχολείων της Άρτας, μία ημερίδα ενημέρωσης σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πέντε εκθέσεις γευσιγνωσίας, συμμετοχή στην έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο», ενώ απομένει μία μεγάλη γαστρονομική έκθεση στην Άρτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ