«Η ζυγαριά παραγωγής έργου γέρνει με το μέρος μας», υποστηρίζει σε σχετική ερώτηση του «Τ», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων Κώστας Τράμπας, ενώ παράλληλα δίνει απαντήσεις σε όλους όσοι ασκώντας κριτική λένε ότι «δεν γίνεται τίποτα στην πόλη». Κάτι που ο ίδιος το χαρακτηρίζει άκρως υποκριτικό. Απάντηση δίνει, επίσης, στο ερώτημα για τους λόγους που τον οδήγησαν να είναι εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αλλά και στα «επιτεύγματα» της προσωπικής του διαδρομής.
Συνέντευξη στον Βασίλη Παππά

Ερ.: Πως κρίνετε τη θητεία της Δημοτικής Αρχής;
Απ.: Στα χρόνια που η δημοτική μας ομάδα έχει αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου μας, θα ήταν το λιγότερο άδικο να πει κανείς ότι δεν έγιναν μεγάλα βήματα προόδου. Ξέρετε, μετά από τόσα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεωρώ άκρως υποκριτικό να ακούω από κάποιους ότι «δεν γίνεται τίποτα στην πόλη», ή, όπως άκουσα τώρα τελευταία, ότι «η πόλη μας είναι σε τέλμα». Όλες οι Δημοτικές Αρχές που διοίκησαν το Δήμο μας έχουν προσφέρει στην πόλη. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Δηλαδή μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι ο Δήμος μας είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν από 10 ή 20 χρόνια; Όχι βέβαια. Απλά η εκάστοτε Δημοτική Αρχή θέτει και διαφορετικούς στόχους. Δηλαδή, κάποια Δημοτική Αρχή, με βάση το πρόγραμμά της, μπορεί να προκρίνει ένα θέμα το οποίο κάποια άλλη να μην το είχε καν συμπεριλάβει στο δικό της πρόγραμμα. Σ’ αυτούς, λοιπόν, που διαφωνούν με το πρόγραμμα της Δημοτικής μας Αρχής δίδεται η αίσθηση ότι «δεν γίνονται έργα». Δίδω ένα απλό παράδειγμα: Προκειμένου να στηρίξουμε τον πρωτο- γενή τομέα, αποφασίσαμε να προτάξουμε ως έργο την ασφαλτόστρωση 100 περίπου χιλιομέτρων αγροτικής οδοποιίας. Η συγκεκριμένη δράση δεν υπήρχε στο πρόγραμμα άλλων δημοτικών παρατάξεων, οπότε και προφανώς, κάποιοι άλλοι θα ήθελαν με τα χρήματα αυτού του έργου να γινόταν κάτι άλλο στην πόλη. Ωστόσο, οι συνδημότες μας που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές αγκάλιασαν την ενέργειά μας αυτή και επαίνεσαν την πρωτοβουλία μας να προτάξουμε το έργο αυτό έναντι άλλων. Τί σημαίνει αυτό ότι δεν έγινε έργο; Όχι βέβαια.
Με βάση, λοιπόν, το πρόγραμμά μας, τα όσα πράξαμε και λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα έτυχαν στη διάρκεια της θητείας μας (αναφέρομαι στην περίοδο της πανδημίας, η οποία περιόρισε κατά πολύ τη δυνατότητά μας να δράσουμε και σε άλλους τομείς), εκτιμώ ότι «η ζυγαριά» γέρνει υπέρ μας αναφορικά με την «παραγωγή» έργων. Βεβαίως, υπήρ- ξαν λάθη και αστοχίες, ωστόσο θεωρώ ότι στη δημοτική μας ομάδα υπάρχει όρεξη αλλά και σοβαρότητα για να ολοκληρώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα το όραμά μας για την πόλη. Προφανώς, όμως, γι’ αυτό θα αποφασίσουν οι συνδημότες μας και όχι φυσικά εμείς.

Ερ.: Ποιοι οι λόγοι που σάς οδήγησαν να είστε εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;
Απ.: Μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά της πόλης μας, έχω αναπτύξει σχέσεις δεσμούς και αλληλοεκτίμησης με πολλούς συνδημότες μας. Είναι αρκετοί αυτοί, λοιπόν, που με προτ- ρέπουν να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και όταν έχεις αναλάβει ευθύνες απέναντί τους, διότι στο πρόσωπό σου βλέπουν έναν άνθρωπο που αγαπά την πόλη και πασχίζει να βρει λύσεις στην καθημερινότητά τους, είναι το λιγότερο ασέβεια προς αυτούς να μην συνεχίσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αυτοί που παραδοσιακά στηρίζουν τη δημοτική μας ομάδα και προσωπικά τον Χρήστο Τσιρογιάννη είναι απλός κόσμος, κόσμος του μόχθου και της καθημερινής προσπάθειας. Πιστέψτε με ότι εάν «είχε φύγει» αυτό το συ- ναίσθημα από μέσα μου, θα είχε ήδη ολοκληρωθεί και ο κύκλος της ενασχόλησής μου με «τα κοινά» της πόλης μου.

Ερ.: Θα μπορούσατε να μάς πείτε κάποια επιτεύγματα από την δική σας πορεία, σε θέσεις που αναλάβατε;
Απ.: Καταρχήν, δεν θεωρώ ότι έχω επιτύχει κάποιο «προσωπικό επίτευγμα», όπως λέτε. Η «Αρτινών Συνεργασία» αποτελείται από ανθρώπους που εργάζονται ομαδικά. Οι αποφάσεις, λοιπόν, είναι συλ- λογικές και τα «επιτεύγματα» πιστώνονται σε όλη τη δημοτική μας ομάδα. Και θέλω να ακουστεί αυτό που θα πω: Σε μεγάλα θέματα που αφορούν την πόλη και την εν γένει λειτουργία της, ναι μεν υπάρχει η κατευθυντήρια γραμμή του Δημάρχου, αλλά η τελική πρόταση θα διαμορφωθεί αφού ακουστούν όλες οι απόψεις των μελών της δημοτικής μας ομάδας. Πάντα με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσαμε. Ως ομάδα. Και γι’ αυτό λέω ότι τα όποια «επιτεύγματα» τα χρεωνόμαστε όλοι μας ως δημοτική ομάδα.
Ωστόσο, και για να δώσω ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημά σας, θεωρώ ότι η ενασχόλησή μου με τον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας ήταν κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο. Τα συναισθήματα που σου γεννώνται όταν εργάζεσαι πάνω σε έναν τομέα που έχει να κάνει καθαρά με την προσφορά σε αναξιοπαθούντες συνδημότες μας είναι κάτι το μοναδικό. Σε «μικραίνει» και σε «ταπεινώνει». Με σεβασμό και διακριτικότητα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και από εμένα αλλά, κυρίως, από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πρόνοιας να στηριχθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να αναπτυχθούν και λειτουργήσουν κοινωνικές δομές όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο και τελικά, όσο το δυνατόν, να ανακουφισθούν συνδημότες μας, οι οποίοι βρέθηκαν σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής τους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι στο πλαίσιο στήριξης των δράσεων αυτών που σχετίζονται με τον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας στο Δήμο μας «έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου».
Είμαι, επίσης, πολύ υπερήφανος για τη δημιουργία Νομικής Υπηρεσίας στο Δήμο μας. Για εμένα, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα αλλά και ένα όνειρό μου να αποκτήσει ο Δήμος μας «τη δική του» Νομική Υπηρεσία, η οποία θα συνδράμει τη λειτουργία των Υπηρεσιών και θα προασπίζει τα συμφέροντα του Δήμου. Ο εργαζόμενος, πλέον, σε οποιαδήποτε Υπηρεσία του Δήμου αλλά ακόμα και οι αιρετοί που συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα, αισθάνονται ένα είδος ασφάλειας ως προς την επιλογή των αποφάσεών τους, διότι γνωρίζουν ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή και εντός της διάρκειας της ημέρας, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της Νομικής μας Υπηρεσίας για οποιοδήποτε θέμα τυχόν ανακύψει.
Τέλος, στο πλαίσιο της ιδιότητάς μου ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, εάν θα πρέπει να δώσω μια απάντηση περί «προσωπικού επιτεύγματος», με μεγάλη ταπεινότητα θα ήθελα μόνο να σταθώ στο γεγονός ότι το Συμβούλιό μας, αναφορικά με τη λειτουργία του, απολαμβάνει του σεβασμού όλων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, μέσα στα διοικητικά όρια της οποίας λειτουργεί.
Μην ξεχνάτε ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια συζητήθηκαν θέματα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο που «δεν τα είχε ποτέ κανείς ακουμπήσει», ενώ, δεν θυμάμαι και εγώ πόσες μοναδικές συνεδριάσεις κάναμε για θέματα που απασχολούσαν έντονα την τοπική μας κοινωνία. Η καλή, βεβαίως, λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου οφείλεται και στην ποιότητα των μελών του, τα οποία, όπως επανειλημμένως έχω πει, είναι πρόσωπα που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, γεγο- νός που και εμένα με διευκολύνει στο έργο μου. Στο σημείο αυτό, μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστή- σω και τον Δήμαρχο που μου εμπιστεύεται τη θέση αυτή αλλά και τις άλλες δημοτικές ομάδες που με τη στάση τους στήριξαν το θεσμό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου τα χρόνια αυτά. Και χωρίς κανένα ίχνος έπαρσης (μακριά από εμένα) θα ήθελα να σημειώσω και το εξής, το οποίο το καταθέτω μετά λόγου γνώσεως: Επειδή έχω παρακολουθήσει την λειτουργία πολλών, πιστέψτε με, Δημοτι- κών Συμβουλίων στη χώρα μας, δεν θα σταματώ να λέω ότι «το δικό μας» είναι από τα καλύτερα. Εξάλλου, επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» και οι συνεδριάσεις του μεταδί- δονται δημόσια και σε «πραγματικό χρόνο», μπορούν οι συνδημότες μας να βγάλουν συμπέρασμα τόσο για τον τρόπο της λειτουργίας του όσο και για την ποιότητα των αποφάσεων που, κατά τις συνεδριάσεις του, λαμβάνονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ