Την θέση ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό στις συνεργασίες με τα αντίστοιχα του προοδευτικού χώρου, επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του προς τον “Τ” ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επικρατήσει στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, διαμορφώνοντας μια προοδευτική κυβέρνηση. Όσον αφορά την δική του υποψηφιότητα και τί μηνύματα εισπράττει, αναφέρει ότι “γνωρίζουν ότι θα με βρουν δίπλα τους στους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον…”.

Συνέντευξη στον Βασίλη Παππά

Ερ. Πως βλέπετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα κ. Τσίρκα; Τι αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Απ. Η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή. Τα καρτέλ λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην ηλεκτρική ενέργεια και στην αλυσίδα των τροφίμων. Έχουμε κομματικό κράτος και golden boys. Έχουμε διασπάθιση δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις. Έχουμε κακοποίηση του κράτους δικαίου και καταρράκωση του κύρους της χώρας. Η χώρα καταγράφει αδύναμους δείκτες ανάπτυξης, η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, οι θέσεις εργασίας δεν αυξάνονται, όπως επίσης δεν αυξάνεται και το εισόδημα των πολιτών. Η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει πίσω της μία εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της. Η χώρα μας είναι ουραγός στους περισσότερους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, μία καθαρά αρνητική εξέλιξη που επαληθεύει και τις αναποτελεσματικές πολιτικές της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Με αυτά θα πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός στις 21 Μαΐου, να γυρίσουμε την πλάτη στο καθεστώς Μητσοτάκη για να επαναφέρουμε την κοινωνία σε πλαίσιο προστασίας και ασφάλειας.
Η κυβερνητική μας πρόταση βασίζεται πάνω σε μία προγραμματική συμφωνία και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δώσαμε στη δημοσιότητα τα θεμελιώδη 11 άρθρα του «Συμβολαίου για την Αλλαγή», τη δική μας πρόταση για τη δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Διεκδικούμε την καθαρή νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στοχεύοντας να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στα 11 άρθρα που παρουσιάσαμε συγκεντρώνονται τόσο οι πυλώνες του κυβερνητικού έργου που θέλουμε να προχωρήσουμε αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, όσο και το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θέλουμε να οικοδομήσουμε τις πολιτικές και κοινωνικές μας συμμαχίες.

Ερ. Με ποιους τελικά θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Θα επιδιώξετε συνεργασίες ακόμη κι αν δεν εκλεγείτε πρώτο κόμμα;
Απ. Έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με τα προοδευτικά κόμματα. Στόχος μας είναι να επικρατήσουμε στις εκλογές της 21ης Μαίου και να διαμορφώσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζητάμε τη στήριξη των πολιτών και της κοινωνίας, για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση ισχυρή, με συμμαχίες, με όσο το δυνατόν πιο πλατιά κοινωνική και πολιτική απεύθυνση, ώστε να εκφράσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Οι κυβερνήσεις συμμαχίας είναι το παρόν και το μέλλον, όχι οι μονοκομματικές με το κάλπικο μπόνους των 50 εδρών, που αναζητά η ΝΔ. Αν δούμε τι συμβαίνει και σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προοδευτικές, συμμαχικές κυβερνήσεις έχουν φέρει μεγάλες αλλαγές και σπρώχνουν τις κοινωνίες μπροστά.

Ερ. Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη, σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας σε περίπτωση που αναλάβετε τη διακυβέρνηση;
Απ. Ναι, θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Το πρόγραμμά μας ισορροπεί ανάμεσα στην απαραίτητη δημοσιονομική σταθερότητα και τη στήριξη της κοινωνίας, που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ αυτά τα χρόνια. Η ΝΔ απέτυχε τόσο πριν αλλά και μέσα στα μνημόνια, όσο και μετά τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε μία γενναία προσπάθεια στη διακυβέρνησή του, έφερε σημαντικές αλλαγές. Κι αν καταφέραμε κάποια θετικά πράγματα μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας και εποπτείας, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα, όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρ- μόσουμε στο 100%, στο ακέραιο, το πρόγραμμά μας.
Πρόκειται εδώ για μέτρα που δεν είναι απλώς υλοποιήσιμα, αλλά επιτακτικά. Βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ, η οποία επέλεξε μέσω της διατήρησης του ΦΠΑ σε υψηλά επίπεδα να συσσωρεύει έσοδα τα οποία στην συνέχεια κατευθύνει προς τις εταιρείες ενέργειας τροφοδοτώντας στην πραγματικότητα την αισχροκέρδεια και τον πληθωρισμό. Αυτή ήταν μια πολιτική με σαφές πρόσημο υπέρ των ολιγοπωλίων που πρέπει να αντιστραφεί άμεσα. Στο πεδίο της λειτουργίας του κράτους χρειαζόμαστε τομές που θα το επαναφέρουν στην κοινωνική του αποστολή με διαφάνεια και λογοδοσία.
Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο. Κοστίζει 5,5 δις ευρώ τον χρόνο και κινείται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμά μας κοστίζει περίπου το μισό από τις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ημετέρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Επομένως, δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοσιονομικής σοβαρότητας από τη ΝΔ που χρεοκόπησε τη χώρα δύο φορές, μία το 2009 και μία το 2014.
Όταν είχαμε ρυθμίσει το χρέος το 2018, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και είχαμε συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε και τότε ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο. Αυτό το «4ο μνημόνιο» είναι που του έδωσε τη δυνατότητα τέσσερα χρόνια τώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές; Να μπορεί να δαπανά; Να έχει μια δημοσιονομική επεκτατική πολιτική πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ; Προφανώς έλεγε ψέματα τότε. Τα ίδια ψέματα λέει και τώρα.

Ερ. Έχετε προαναγγείλει το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών. Σε περίπτωση που αναλάβετε τα ηνία της διακυβέρνησης ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;
Απ. Υπάρχει για εμάς ένα κομβικό τετράπτυχο. Μείωση τιμών, αύξηση εισοδημάτων, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Το πρόγραμμα των 50 ημερών στοχεύει στην άμεση αντιστροφή των πληθωριστικών τάσεων και την ανακούφιση της κοινωνίας με μέτρα απευθείας ενίσχυσης του εισοδήματος, προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η ρύθμιση του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, η αναστολή πλειστηριασμών μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ολιστικό σχέδιο για τα τραπεζικά χρέη, η μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ σε τρόφιμα και καύσιμα αντίστοιχα, η φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ενέργειας και πετρελαϊκών εταιρειών και το πλαφόν στα κέρδη τους συγκροτούν τον πυρήνα του προγράμματος αυτού.
Έχουμε ετοιμάσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την πρώτη ημέρα της προοδευτικής κυβέρνησης, πριν καν ανοίξει η Βουλή. Αυτή η ΠΝΠ έχει 3 άρθρα: 1. Θα ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε πρόσφατα. 2. Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα, ακόμα σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 3. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Ερ. Αν εκλεγείτε βουλευτής ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για την περιφέρειά μας;
Απ. Η περιοχή μας έχει ανάγκη από έργα υποδομών και έργα με έμφαση στην πράσινη πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην καινοτομία και στην υγιή επιχειρηματικότητα των νέων, στην ενίσχυση του Νοσοκομείου και των δομών Υγείας.
Πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Οι αγρότες της Άρτας βιώνουν στο πετσί τους την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Με το κόστος παραγωγής αλλά και διαβίωσης να έχει εκτοξευτεί, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για τον κόσμο της παραγωγής, για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και βεβαίως διαρθρωτικές αλλαγές με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική ανάγκη και για τον νομό μας. Για να τεθεί στο κέντρο της πολιτικής η περιφερειακή ανασυγκρότηση, η στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημίων, των περιφερειακών νοσοκομείων, η ενίσχυση των νέων, των εργαζομένων, των αγροτών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Οι πολίτες της Άρτας δικαιούνται καλύτερα. Κι έχουν την ευκαιρία στις εκλογές της 21ης Μαΐου να το κάνουν πράξη, να βαδίσουν σε μια πραγματικά νέα αρχή, να γυρίσουν σελίδα.

Ερ. Από τις επαφές σας με τους πολίτες ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε και πώς αντιλαμβάνονται τη δική σας υποψηφιότητα; Τι μήνυμα θέλετε να τους απευθύνετε λίγες μέρες πριν τις εκλογές;
Απ. Οι πολίτες γνωρίζουν την πολιτική αλλά και την επαγγελματική και κοινωνική μου πορεία. Γνωρίζουν επίσης ότι θα με βρουν δίπλα τους στους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον. Ήμουν σταθερά παρών από την αρχή στην υπόθεση των κοινωνικών αγώνων και των τοπικών διεκδικήσεων. Θέλω να πιστεύω ότι βλέπουν στο πρόσωπό μου τους αγώνες της δικής μου γενιάς για καλύτερες μέρες. Μιας γενιάς που βίωσε με βίαιο τρόπο τη ματαίωση των προσδοκιών και των ελπίδων της. Μιας γενιάς που αξίζει να ονειρεύεται και δικαιούται να ζήσει καλύτερα. Μιας γενιάς που πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Μιας γενιάς που διεκδικεί να ζήσει και να εργαστεί στον τόπο της και να ζήσουν καλύτερες μέρες τα παιδιά μας. Γι’ αυτό ζητώ από τους πολίτες του νομού Άρτας να μου δώσουν τη δύναμη να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή για να δυναμώσω τη δική τους φωνή.
Η κοινωνία θα πρέπει να αποφασίσει, αν το μέλλον της χώρας θα μείνει στα χέρια του καθεστώτος Μητσοτάκη ή θα ανακτήσει και θα απελευθερώσει τη δυναμική της. Γι’ αυτό οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους πολλούς να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους για μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας με κοινωνική συνοχή, αναδιανομή του πλούτου, συμπεριληπτική και βιώσιμη ανάπτυξη, θεσμική αποκατάσταση της δημοκρατίας. Δηλαδή για Δικαιοσύνη παντού.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ