ΘΕΤΙΚΑ είναι τα μηνύματα που εισπράττουμε ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για νίκη του κόμματός μας αυτή τη φορά και στο νομό μας, υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς τον «Τ» ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας της ΝΔ Ντίνος Παπαδημητρίου.
«Αυτή η παραδοξότητα, ένας νομός που παραδοσιακά ήταν κοντά στην κεντροδεξιά να εμφανίζεται να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, θα σταματήσει» αποφαίνεται με σιγουριά ο ίδιος. Σίγουρος εμφανίζεται επίσης και για την επιλογή των Αρτινών να ψηφίσουν πολιτική ανανέωση, κάτι που αποτελεί βασικό μήνυμά του σε όλες τις επισκέψεις και σ’ όλες τις ομιλίες του. Σε σχετική ερώτηση απαντά ότι «εκείνο το οποίο φαινόταν χθες αδύνατο, σήμερα θεωρείται αυτονόητο και εκείνο που πριν φάνταζε μακρινό τώρα είναι δίπλα μας…». Την βεβαιότητά του στηρίζει στο γεγονός της συνεχούς επικοινωνίας του με τους συμπατριώτες μας «χτίζοντας» όπως επισημαίνει «μια ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές…».

Συνέντευξη στον Βασίλη Παππά

Ερ: Ποιά είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε στις συναντήσεις σας τόσο μεταξύ υπηρεσιών και στις γειτονιές της πόλης, όσο στα χωριά του νομού αλλά και με ετεροδημότες;
Απ: Πρώτα απ’ όλα να πως ότι εισπράττω προσωπικά από όλους, πολύ θετικά μηνύματα, αν και οι πολίτες είναι ευρύτερα προβληματισμένοι και αυτό δεν συνδυάζεται με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Εδώ υπάρχει το ζήτημα της επιβίωσης και το ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα. Η περιοχή μας έχει προβλήματα και πολλά δεν έχουν γίνει. Το τοπικό όμως συνδυάζεται με το ευρύτερο πολιτικό και ποια κυβέρνηση θα τους εκπροσωπήσει αύριο. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Οι πολίτες ξέρουν όμως ότι ψηφίζοντας τη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν τόσο το πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε, όσο και τον Πρωθυπουργό που θα το υλοποιήσει. Οι πολίτες βλέπουν τα θολά μηνύματα που εκπέμπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αντιλαμβάνονται ότι η χώρα έχει ανάγκη ισχυρής κυβέρνησης για να συνεχιστεί η πρόοδος και η σταθερότητα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν πρέπει να γυρίσουμε σε περιόδους και πολιτικές που οι Έλληνες έχουν απορρίψει.

Ερ: Στις ομιλίες σας εμφανίζεστε σίγουρος για την πολιτική ανανέωση στην Άρτα. Πού το στηρίζετε;
Απ: Ξέρετε και εσείς ότι είμαι άνθρωπος που κινείται εντός της κοινωνίας με συνεχή επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική δράση. Ακούω τους πολίτες και με ακούνε. Και όλους αυτούς τους μήνες που περιοδεύω, κάνω επισκέψεις, συναντώ και συνομιλώ, γιατί δεν περίμενα την επίσημη ανακοίνωση της υποψη- φιότητάς μου. Έχω χτίσει μια ειλικρινή σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Οι πολίτες που συνομιλώ συμφωνούν ότι δεν είναι καιρός για λόγια. Είναι καιρός για έργα, αποφάσεις, δουλειά. Η ζωή δεν περιμένει. Όλα γύρω μας αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Εκείνο το οποίο φαινόταν χθες αδύνατο, σήμερα θεωρείται αυτονόητο και εκείνο που πριν φάνταζε μακρινό, τώρα είναι δίπλα μας. Αυτές τις εξελίξεις καλούμαστε να προλάβουμε, να τις παρακολουθήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε. Και αυτό θα γίνει με πολιτική ανανέωση.

Ερ: Δεν παραλείπετε να σημειώνετε αλλά και να εστιάζετε στο έργο που επιτέλεσε η ΝΔ στο νομό μας. Υπήρξαν, ωστόσο, έργα που θα μπορούσαν να γίνουν αλλά δεν έγιναν; Έχετε κάποια στην σκέψη σας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν προτεραιότητα;
Απ: Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πολλά έγιναν και άλλα περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν. Στις ομιλίες μου όλο το προηγούμενο διάστημα είπαμε πολλά. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από μεγάλα έργα, έχει ανάγκη από νέα και μεγάλα οράματα τα οποία θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Από τη πλευρά μου δεσμεύομαι να δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να αρθεί η απομόνωση που έζησε ο Νομός τα προηγούμενα χρόνια και με νέα και σημαντικά έργα υποδομής να δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά να μείνει και να δημιουργήσει εδώ, αλλά και πολλοί άλλοι νέοι – και όχι μόνο – να επιστρέψουν.
Προτεραιότητα μπορεί να δοθεί σε μια στρατηγική ενίσχυσης του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, έμφαση για αξιοποίηση του γεωθερμικού πάρκου, ενδυνάμωση των πανεπιστημιακών σχολών μας, κα που δεν μπορούν να ειπωθούν σε λίγες γραμμές μιας συνέντευξης. Θα εστιάσω μόνο στο εξής που αφορά τον πρωτογενή τομέα και θα επισημάνω την ανύπαρκτη πολιτική βούληση δεκαετιών που χαρακτηρίζεται κυρίως από την έλλειψη υποδομών.
Μην ξεχνάμε ότι βασική υποδομή αποτελεί η άρδευση των καλλιεργητικών εκτάσεων. Το νερό, το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρω- πο, την γεωργία, την κτηνοτροφία, ενώ υπάρχει σε αφθονία (πχ τεχνητή λίμνη Πουρναρίου), διαχέεται ανεκμετάλλευτο στις εκβολές του Αμβρακικού. Καλλιεργητικές εκτάσεις – δυστυχώς – παραμένουν απότιστες γιατί δεν υπάρχουν υποδομές άρδευσης. Σε πολλές εκτάσεις γης προς τον Αμβρακικό το νερό είναι υφάλμυρο. Με την έλλειψη νερού είναι φυσικό να υπάρχει μειωμένη παραγωγική και ανταγωνιστική δυναμικότητα των αγροτικών προϊόντων που σας ανέφερα. Ακούω θεωρίες και κουβέντες του τύπου «είμαστε δίπλα στους αγρότες και τους παραγωγούς». Η πραγματική στήριξη δεν θέλει λόγια, η πραγματική στήριξη θέλει πράξεις, θέλει βούληση, θέλει όραμα. Ας δώσουμε έμφαση στα αυτονόητα που δεν γίνονται, δημιουργώντας προοπτικές για τις επόμενες γενιές. Ως νομός Άρτας, είμαστε από τους ελάχιστα μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, που δεν έχει αναπτυξιακή υποδομή. Άρα, ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό με δουλειά και καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις εκεί που πρέπει να αλλάξει αυτό και να ανέβουμε πολλά σκαλοπάτια. Και κυρίως να μην είμαστε ο φτωχός συγγενής της Ηπείρου. Η Άρτα δεν είναι και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό, να είναι παρίας, ο φτωχός συγγενής. Και για να αλλάξει αυτό, δεσμεύομαι με την ψήφο των πολιτών να αλλάξει. Από εκθέσεις ιδεών χορτάσαμε, πρέπει κάποια στιγμή να περάσουμε και στην πράξη.

Ερ: Ιδιαίτερα κατά την παρελθούσα καλλιεργητική περίοδο οι αγρότες που αποτελούν βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας δοκιμάστηκαν σκληρά είτε από τις χαμηλές τιμές των ακτινιδίων είτε γιατί η απορρόφηση των εσπεριδοειδών πέρασε από τα χίλια κύματα είτε αυξήθηκε δραματικά το κόστος παραγωγής. Είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα στήριξής τους ή μήπως θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα που δεν έγιναν;
Απ: Πάντα μπορεί να γίνουν και περισσότερα. Γι’ αυτό θα είμαι στην πρώτη γραμμή για να διεκδικώ πάντα το περισσότερο. Πάνω απ’ όλα οι Αρτινοί. Θα σας πω όμως επειδή αναφέρεστε στον πρωτογενή τομέα. Δόθηκαν στην Άρτα περίπου 45,5 εκατ. ευρώ σε 1.178 δικαιούχους και περίπου 25 εκατ. ευρώ έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ. Αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι πρέπει να παλεύω για το καλύτερο για να γίνουν ακόμα περισσότερα. Ήδη, σας απάντησα νωρίτερα αναλυτικά νομίζω.

Ερ: Μια μεγάλη πληγή για το νομό μας είναι η ερήμωση κυρίως των ορεινών χωριών και θα το διαπιστώνετε και σεις, κ. Παπαδημητρίου, από τις επισκέψεις που κάνετε, κι όχι κατ’ ανάγκη στην αιχμή της προεκλογικής περιόδου. Μπορεί να σταματήσει αυτή η αιμορραγία και πώς κατά τη γνώμη σας;
Απ: Έχω κατά καιρούς πει διάφορα. Πρώτα απ΄όλα μιλάω για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Σε ορεινές περιοχές και όχι μακριά από την πόλη της Άρτας υπάρχουν βασικές ελλείψεις υποδομών. Δεν υπάρχει σήμα για τηλεόραση, δεν υπάρχει διαδίκτυο, τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει έλλειψη νερού για βασικές ανάγκες. Η περιοχή της Άρτας έχει σπουδαίες δυνατότητες στον τομέα αξιοποίησης του ορεινού όγκου τόσο στον τομέα του τουρισμού και των υποδομών όσο και της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά έχει μείνει πίσω. Δείτε ακόμα και τις επιχειρήσεις μας που πρωτοπορούν, αλλά θέλουν μεγαλύτερη στήριξη. Η Άρτα έχει πολλές δυνατότητες και εδώ είμαστε να συμβάλλουμε να αυξηθεί το τοπικό εισόδημα, με καλύτερες αμοιβές, με δουλειές, με ανάπτυξη και με καλύτερους όρους για πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ερ: Έχετε υποστηρίξει ότι «αρκετά σιωπήσαμε, συμβιβαζόμενοι με την στασιμότητα» όσον αφορά την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου. Εννοείτε ότι η ευθύνη βαραίνει, πέραν των άλλων, και τους κατά καιρούς διατελέσαντες σε κυβερνητικές θέσεις, καθώς και τους βουλευτές;
Απ: Γιατί να το κρύψουμε; Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται και εγώ τις έχω πει έγκαιρα. Ο καθένας να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί, αλλά με πραγματικά στοιχεία και όχι με εικασίες και θεωρίες. Πολύ νωρίς είπα τα πράγματα με το όνομά τους, όχι γιατί έχω προσω- πικά με κανέναν, αλλά επειδή θεωρώ ότι πρέπει ο σύγχρονος πολιτικός να μιλάει ανοικτά. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα κάνω και την επομένη των εκλογών στη Βουλή με την εντολή που θα μου δώσουν οι συμπατριώτες μου.

Ερ: Από την Άρτα την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για «εκδικητική στάση της» έναντι της Ηπείρου συνολικά και της Άρτας ειδικότερα «θαρρείς – όπως είπε – πως θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς γιατί η Άρτα έχει την «ατυχία», έτσι λένε, να έχει βγάλει έναν πρωθυπουργό με την Αριστερά…». Τί απαντάτε;
Απ: Αστειότητες. Η κυβέρνησή του τι έκανε; Ο ίδιος που υπενθυμίζει για την καταγωγή του, τι έκανε για την Άρτα σε αναπτυξιακό επίπεδο; Μια τρύπα στο νερό. Θέλετε να δούμε με δυο, τρία βασικά στοιχεία τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για την Άρτα; Πολλά έναντι του τίποτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω: Στο πεδίο της οικονομίας και της εργασίας, υπήρξε ενίσχυση 8,4 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Μεταξύ Ιουνίου και Μαϊου 2022, δόθηκαν κάθε μήνα από 1,18 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Συνεργασία, χωρίς να περιλαμβάνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, δώρα και επιδόματα αδειών. Να δούμε μερικά έργα; Πχ Φράγμα Κομποτίου και συνοδά αρδευτικά έργα, εγγειοβελτιωτικά έργα της πεδιάδας Άρτας (ολοκλήρωση β΄ φάσης). Στην υγεία υπάρχει σχεδιασμός για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Και ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Ερ: Δεν είχε όμως δίκιο, κ. Παπαδημητρίου, όταν μιλώντας ας πούμε για το Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι κόπηκε το σχεδιαζόμενο δεύτερο τμήμα Αγροδιατροφής και Τροφίμων στο πλαίσιο της Σχολής Γεωπονίας και πως σταμάτησε κάθε εξέλιξη για το ΠΑΤΕΠΗ (Πρότυπο Αγρροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου) στους Κωστακιούς;
Απ: O κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει στα μεγάλα λόγια και στις ανέξοδες αναφορές. Πρακτικά τι έκανε ο ίδιος και η κυβέρνησή του; Θέλετε να πούμε αλήθειες; Βάφτισαν με μια κίνηση τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, χωρίς ουσιαστική οικονομική ενίσχυση με ό,τι αυτό ση- μαίνει. Γιατί δεν ρωτάτε καλύτερα τον υποψήφιό του στα Γιάννινα, τον κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη που ήταν και πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και βέβαια ήταν και στην ομάδα των αποκαλούμενων «σοφών» του κόμματός του. Μια τρύπα στο νερό έκαναν. Γιατί το κακό από εκεί ξεκίνησε. Μεγάλη η συζήτηση που θα την κάνουμε μετά τις εκλογές με ονοματεπώνυμα.

Ερ: Πόσο εφικτός είναι ο στόχος για νίκη της ΝΔ και στο νομό που από το 2014 στις εκλογικές αναμετρήσεις πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Απ: Εφικτός και αυτό που εισπράττουμε είναι θετικά μηνύματα, όπως σας είπα στην αρχή της συνομιλίας μας. Αυτή η παραδοξότητα, ένας νομός που παραδοσιακά ήταν κοντά στην κεντροδεξιά να εμφανίζεται να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, θα σταματήσει. Οι Αρτινοί ξέρουν ότι είναι σημαντικό σε αυτές τις εκλογές να πούμε όχι σε μια δεύτερη φορά στη συμφορά, ναι σε μια ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν χωρούν επιπόλαιες συμπεριφορές, ούτε χωρούν άσφαιρες ψήφοι δήθεν διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την κάλπη. Το κακό θα έχει συμβεί πολύ περισσότερο, καθώς οι αντίπαλοί μας είναι αδίστακτοι. Αυτό θα καταγραφεί και στην Άρτα. Να είστε σίγουροι.

Ερ: Οι νέοι άνθρωποι του χώρου σας στην Άρτα τί ψηφίζουν… πολιτική ανανέωση;
Απ: Νέοι και στασιμότητα είναι ασύμβατοι όροι. Νέοι και παλαιοκομματική αντίληψη είναι αντίθετες έννοιες. Νέοι και οπισθοδρόμηση είναι αντικρουόμενες θέσεις. Άρα, νέοι και πολιτική ανανέωση είναι συμβατοί όροι. Συμβαδίζουν. Οι νέοι της Άρτας ψηφίζουν ναι στην πολιτική ανανέωση. Ψηφίζουν ναι σε ένα καλύτερο μέλλον. Ναι στην πορεία της δημιουργίας. Αυτό το εισπράττω καθημερινά και στο χέρι όλων είναι να γίνει πράξη η πολιτική ανανέωση.

Ερ: Πώς αξιολογείτε την επιλογή του προέδρου σας και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει και το νομό μας στον κύκλο των προεκλογικών του κεντρικών συγκεντρώσεων;
Απ: Το αυτονόητο έπραξε. Η Άρτα είχε πάντα για την κεντροδεξιά παράταξη ιδιαίτερη σημασία και δεν το έκανε για λόγους σκοπιμότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας θυμίζω ότι και στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είχε την Άρτα στις κεντρικές του επιλογές. Άρα, αυτό μας δίνει και απάντηση στο ερώτημα τι θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης για την Άρτα, την οποία την έχει στο επίκεντρο της προσοχής του. Και θα το δείτε με συγκεκριμένες αποφάσεις μετά τις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ