Με ένα πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων τίμησε ο Δήμος Αρταίων και φέτος την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 18 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 19, με δράσεις που περιλάμβαναν ένα προσεγμένο πρόγραμμα τιμής για όσους βίαια εκτοπίστηκαν και βασανίστηκαν από τη ναζιστική θηριωδία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στό- χος της Δημοτικής Αρχής, αλλά και των Συλλόγων που συνέδραμαν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων ήταν να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την ζοφερή μοίρα που επεφύλαξαν οι Ναζί σε Εβραίους.
Σε ανακοίνωση Τύπου ο Δήμος Αρταίων ση-μειώνει: «Το πρωί του Σάββατου πραγματοποιήθηκε στην πνευματική στέγη Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς “Χορωδιακή μουσική από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης” με τον Αντώνιο Βερβέρη, διδάσκων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και τραγούδησε η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στον Ιωσήφ Λαχανά με ομιλητές τους Θεοχάρη Βαδιβούλη, δικηγόρο – γραφολόγο – ιστορικό ερευνητή, την Μπέλα Ααρών, αντιπρόεδρο ΟΠΑΙΕ και Ντορίτ Πέρι (Dorit Perry), εκπροσώπου της οργάνωσης “Giving a face to the fallen”. Ακολούθησε αφιέρωμα από την χορωδία της Γ’ γυμ- νασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας με μήνυμα από την πρόεδρο του 15μελούς. Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου υπήρξε και ένα ειδικό αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, με την φιλόλογο Κατερίνα Σχισμένου να μιλά για “το τέλος μιας εποχής”.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και πορεία με αναμμένα κεριά μέσα από την Εβραϊκή Συνοικία προς την πλατεία Κιλκίς, στο σημείο όπου οι δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τους συλληφθέντες Αρτινούς Εβραίους.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην ονοματοδοσία της οδού έν- αντι του μνημείου, εις μνήμη του Ισαάκ Μιζάν, Αρτινού επιζώντα του Άουσβιτς, ενώ στο χώρο του μνημείου ο Δήμος Αρταίων έχει τοποθετήσει πινακίδα σήμανσης που παρέχει πληροφορίες μέσω κινητού τηλεφώνου για το μνημείο του Ολοκαυτώματος και της πρώην Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας. Οι εκδηλώσεις μνήμης έκ- λεισαν το πρωί της Κυριακής με τον “περίπατο” και με την ιστορική ξενάγηση από τον Θεοχάρη Βαδιβούλη, ερευνητή της ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας.
Στις εκδηλώσεις το “παρών” έδωσε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και των Εβραϊκών Κοινοτήτων που παρέστησαν αλλά και τον Σύλλογο “ΣΚΟΥΦΑΣ” για την φιλοξενία της κεντρικής εκδήλωσης, καθώς και όλους όσοι έδωσαν το “παρών” στις εκδηλώσεις.
Σημαντική εκπροσώπηση. Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρέστησαν, o πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, οι αντιδήμαρχοι, Πολιτισμού Νίκος Λιόντος και τεχνικών έργων Σωτήρης Χρηστούλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρταίων Αντώνης Καραμπίνας, ο αστυνομικός διευθυντής Άρτας Βασίλης Λαγός, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας, αντιπύραρχος Αντώνιος Θεοχάρης, από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος ο γενικός γραμ- ματέας Βίκτωρ Ελιέζερ, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών ο Ζοζέφ Μιζάν, ο Ραβίνος Γκαμπριέλ Νεγρίν, ο εκπρόσωπος των Αρτινών Εβραίων Μπένης Μιζάν, ο εκπρόσωπος του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Σουζάνα Φρανσές, η εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Αλέγρα Μάτσα, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Άρτας “ΣΚΟΥΦΑΣ”ο Χαρίλαος Βάγιας και εκπρόσωποι της οργάνωσης Giving a face to the fallen Ντορίτ Πέρι και Ούρι Σαγκί».
Με την ίδια ανακοίνωση, ο Δήμος εκφράζει επίσης τις θερμές του ευχαριστίες στην Ελληνική Αστυνομία, τον δικηγόρο – γραφολόγο Χάρη Βαδιβούλη, την Κατερίνα Σχισμένου, την Τελένια Σαμπά – Κοέν την πρώτη δημότη Αρταίων Εβραϊκής καταγωγής, τον Δημήτρη Βλαχοπάνο συγγραφέα του βιβλίου αφιερωμένο στη ζωή του Ισαάκ Μιζάν, τους υπαλλήλους του Δήμου και όλους όσοι βοήθησαν προκειμένου να πραγματοποιηθούν άρτια οι εκδηλώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ