Στη συνέντευξή του προς τον «Τ» με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας που διοργανώνει ο «Αστρολάβος», σε συνεργασία με «ΣΚΟΥΦΑ», Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας, ΦωτΟΑrt και art A’S ΦΟΑ το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ο εκ των ομιλητών Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης χαρακτηρίζει το γεγονός σημαντικό για την Άρτα.


Επειδή, απ’ ότι γνωρίζουμε, ήταν και δική του σκέψη η διοργάνωση, σε σχετική ερώτηση απαντά ότι η Άρτα φημίζεται για τις βροχές και το μουντό χειμώνα, μου έδωσε την αφορμή. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως ακολούθως:

Ερ.: Πόσο σημαντική θεωρείτε την διοργάνωση του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Άρτα;
Απ.: Το Φεστιβάλ αστυνομικού νουάρ μυθιστορήματος που θα γίνει στην Άρτα είναι σημαντικό, διότι θα συσπειρώσει συγγραφείς που γράφουν αστυνομικά μυθιστορήματα, κάποιοι από αυτούς μέλη της ΕΛΣΑΛ, το φροντιστήριο «Αστρολάβος», τον Σύλλογο «ΣΚΟΥΦΑΣ», την Κινηματογραφική Λέσχη, την ομάδα φωτογ- ράφων, την μπάντα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», τον Δήμο Αρταίων και το Επιμελητήριο Άρτας.

Ερ.: Αν ισχύει η πληροφορία ότι ήταν δική σας η αρχική σκέψη γι’ αυτό το Φεστιβάλ στην Άρτα, ποιά ήταν η αφορμή; Καθόσον εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχετε συγγράψει αστυνομικά βιβλία.
Απ.: Η σκέψη ξεκίνησε πριν από τρία περίπου χρόνια. Η Άρτα φημίζεται για τις βροχές και το μουντό χειμώνα. Από αυτό πήρα την αφορμή και σε μια συνάντηση που είχα με την ομάδα του φροντιστηρίου «Αστρολάβος» ανέφερα την ιδέα να γίνει στην Άρτα Φεστιβάλ Αστυνομικού Μυθιστορήματος. Η απάντηση ήταν θετική και ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό. Ο κορωνοϊός και η πανδημία μάς έκανε να κάνουμε πίσω και να περιμένουμε. Τώρα όσον αφορά το ότι δεν έχω γράψει αστυνομικό μυθιστόρημα δε νομίζω ότι αποτελεί εμπόδιο αφού έχω επιμεληθεί (δύο τόμους με αστυνομικά διηγήματα) και έχω πάρει πολλές συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους συγγραφείς που έχουν εκδώσει βιβλία αυτού του είδους. Η αγάπη μου για το διάβασμα, την συγγραφή, αλλά και το να γίνει κάτι διαφορετικό στην πόλη, με οδήγησε σ’ αυτή την πρόταση.

Ερ.: «40 αστυνομικές ιστορίες», εκδόσεις Λέμβος. Θέλετε να πείτε κάτι περισσότερο; Περί τίνος πρόκειται;
Απ.: Μέσα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εντάξαμε και την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου. Σαράντα συγγραφείς έγ-ραψαν ιστορίες που έχουν κοινά στοιχεία όπως το καλοκαίρι. Στα διηγήματά τους περιγράφουν μυστήρια, εξαφανίσεις και εγκλήματα που συμβαίνουν σε καθημερινές καταστάσεις. Είναι μια καινούργια δουλειά που εκδίδεται από τις εκδόσεις Λέμβος και έχω την τιμή να επιμελούμαι.

Ερ.: Έχοντας εκδώσει μέχρι σήμερα 20 βιβλία, εκ των οποίων 12 λογοτεχνικά, τί αποκομίσατε;
Απ.: Δεν έχω κανένα οικονομικό όφελος από αυτή τη διαδρομή που έκανα. Μόνο τη χαρά να εκφράζω τα συναισθήματά μου και να νιώθω ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν αυτή την δραστηριότητά μου ως συγγραφέα. Τα βιβλία μου πωλούνται σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία της χώ-ρας. Από τις παρουσιάσεις που κάνω και από τις συνομιλίες που έχω με τους αναγνώστες είμαι ικανοποιημένος. Το ότι τα βιβλία μου είναι στις βιβλιοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές, με κάνουν να χαίρομαι.

Ερ.: Έχουν και σε ποιό βαθμό ευθύνη οι δάσκαλοί μας σήμερα για την συνάντηση του παιδιού με το βιβλίο;
Απ.: Μεγάλη είναι η συνεισφορά τους στο να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο. Ο δάσκαλος που αγαπά το βιβλίο θα μάθει τους μαθητές να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από τα γραπτά των συγγραφέων και να τους ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων. Η συγγραφέας Άλκη Ζέη έλεγε ότι αν με ξέρουν τα παιδιά είναι γιατί υπάρχει ο δάσκαλος που δουλεύει για μένα ώστε να μάθουν το έργο μου.

Ερ.: Είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που διαβάζει;
Απ.: Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι μόνο το 10% των Ελλήνων διαβάζει. Έχει, όμως, κάπως αυξηθεί το ποσοστό σε σχέση με παλαιότερα. Οι συνθήκες της πανδημίας και ο εγκλεισμός απέδειξε ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία.

Ερ.: Γράφετε αυτή τη στιγμή κ. Ιντζέμπελη και αν «ναι» τί ακριβώς; Θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας;
Απ.: Έχω γράψει ένα μυθιστόρημα και είμαι στις διορθώσεις με τον επιμελητή του εκδοτικού οίκου. Το μυθιστόρημα αναφέρεται στην σύγχρονη κοινωνία. Θα εκδοθεί στο τέλος του επόμενου έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ