«Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί μανταρινιών της περιοχής της Άρτας, καθώς πολλοί από αυτούς δεν εντάχθηκαν στην ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα για το 2020, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αρτινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης», επισήμανε σε συνέντευξή της στην εκπομπή του Βασίλη Παππά, στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, η γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα, πρόσθεσε: «Δέχτηκα δεκάδες τηλεφωνήματα ανθρώπων που εξέφρασαν την απελπισία τους. Διότι μπορεί αυτό το λιγοστό ποσό να μην αντιστοιχεί ούτε στα έξοδα παραγωγής, ωστόσο υπήρχε η προσδοκία. Όσοι παραγωγοί έβαλαν στις αιτήσεις τους τον κωδικό μανταρίνι αντί Κλημεντίνης τελικώς δεν εντάχθηκαν, παρά το γεγονός ότι υπήρχε διαβεβαίωση του υπουργού ότι αυτό το πρόβλημα που είχε επισημανθεί ήδη από την φάση των αιτήσεων, θα λυνόταν.
Ακόμα χειρότερα, όσοι τελικά κατάφεραν να είναι δικαιούχοι, είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα περίμεναν, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτόματο συμψηφισμό με την επιστρεπτέα προκαταβολή που είχαν πάρει πριν δύο χρόνια, παρότι έχει εξαγγελθεί ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την επιστροφή της»!

Υπό διάλυση ο πρωτογενής τομέας – Υπό διάρρηξη η αλυσίδα παραγωγής κατανάλωσης
Μεταφέροντας την εικόνα που η ίδια εισπράττει από την πολιτική έναντι του πρωτογενούς τομέα, είπε: «Οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τους Έλληνες καλλιεργητές, για τον πρωτογενή τομέα συλλήβδην (αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία) που αφορά ιδιαιτέρως την περιοχή μας, είναι δυσμενέστατες.
Αυτό αποτελεί πλέον εθνικό ζήτημα. Με την έκρηξη τιμών στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια, στο πετρέλαιο το κόστος δεν καλύπτεται για κανέναν. Ούτε για τον καλλιεργητή ούτε για τον κτηνοτρόφο. Η παραγωγή ελαττώνεται συνολικά στον πρωτογενή τομέα, σφαγιάζονται ζώα στην κτηνοτροφία.
Όταν ο αγρότης δεν διαθέτει τα μέσα παραγωγής τότε ο καταναλωτής δεν θα τραφεί. Η δε μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή γυρνά ως καταστροφική συνέπεια στον παραγωγό κόκ.
Έτσι, αυτή τη στιγμή, με ένα κράτος θεατή εξ επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαρρηγνύεται η αλυσίδα ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση. Και τα πράγματα παίρνουν τραγική τροπή. Όλοι αναγνωρίζουν ότι έρχεται επισιτιστική κρίση. Είναι δυνατόν, εν μέσω μίας πολύπλευρης κρίσης το κράτος να μην λαμβάνει πρωτοβουλίες ως ρυθμιστής;».

Οι κτηνοτρόφοι στο έλεος των κερδοσκόπων- Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της
Όσον αφορά την κτηνοτροφία, τόνισε: «Στη χώρα μας η κτηνοτροφική παραγωγή σε σχέ- ση με τις ανάγκες είναι ελλειμματική (η παραγωγή του γάλακτος καλύπτει μόνο το 50% και του κρέατος το 30% των αναγκών). Με αυτούς τους όρους εισήλθαμε στην περίοδο της κρίσης της ακρίβειας και της ενέργειας, με μια κυβέρνηση σε ρόλο θεατή ενός “παροδικού φαινομένου”.
Τότε οι παραγωγοί ζητούσαν να δοθούν ενισχύσεις ανά κεφάλι στα ζώα ώστε να είναι σε θέση να τα συντηρήσουν. Δεν εισακούστηκαν. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6%. Όμως απορροφήθηκε κατευθείαν από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες. Συνέπεια αυτού ήταν οι κτηνοτρόφοι είτε να πωλούν είτε να σφαγιάζουν ζώα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αλυσίδα παραγωγής, κατανάλωσης και επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα.
Μπαίνει, λοιπόν, ξεκάθαρα ζήτημα επιβίωσης στον αγροτικό κόσμο (καλλιεργητές, κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους). Εν τω μεταξύ αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενισχύει αλλά δεν παρεμβαίνει ώστε να ελέγξει τις κερδοσκοπικές τάσεις στις αγορές! Στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές η παραγωγή του 2021 πωλείται με σημερινές τιμές, άρα με κερδοσκοπικούς όρους. Δεν εξηγείται αλλιώς η αύξηση 100% στο καλαμπόκι για παράδειγμα».

Η ΝΔ θα κατακρημνιστεί σ όλη την επικράτεια και βεβαίως στην Άρτα και στην Ήπειρο καθώς επί τρία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί τελείως
Ζητώντας να σχολιάσει την προεκλογική καμπάνια που έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Άρτας η ΝΔ με συνεχείς επισκέψεις στελεχών της, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε: «Καταρχάς είναι καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα Μητσοτάκη σχετικά με τις αμέτρητες υποσχέσεις του για ολοκλήρωση της τετραετίας. Καλώς έχει βάλει όλο τον μηχανισμό σε ετοιμότητα για εκλογές. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά εκλογές από τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος αναζητά τρόπο βεβαίως να δικαιολογήσει την “κωλοτούμπα” του καταφεύγοντας για μία ακόμα φορά στην πολιτική χυδαιότητα “περί τοξικότητας” της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ασκεί τι άλλο; Αντιπολίτευση, δηλαδή κριτική και έλεγχο της εξουσίας! Δεδομένης, όμως, της απέχθειας Μητσοτάκη προς την κριτική, τον έλεγχο και της αγάπης του προς την καθεστωτική συμπεριφορά, είναι αναμενόμενο.
Επαναλαμβάνω λοιπόν: Εμείς σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο όπου η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές έχει ξεπεράσει το 70% και όπου η ΝΔ επικαλείται την δημοσκοπική της πρωτιά ζητάμε να οριστεί ημερομηνία εκλογών. Να οριστεί και ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών. Να γίνουν συντεταγμένα οι εκλογές και να μην διαταράσ- σεται και η κοινωνική συνοχή».

Τους έχει στοιχίσει η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό
Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει τις διατυπώσεις στελεχών του κυβερνητικού κλιμακίου αλλά και των αντίστοιχων του κόμματος για τον στό- χο περί πρωτιάς στις εκλογές, απάντησε: «Συγκεκριμένα για την περιοχή μας και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, είναι λογικό να τους έχει στοιχίσει και να προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό που θα συμβεί. Δηλαδή την κατακρήμνιση των ποσοστών της ΝΔ στις περιοχές μας που είναι περιοχές εγκατάλειψης».

Στα χαρτιά η προεκλογική υπόσχεση ΝΔ για ασφάλεια! Οι πολίτες μπορούν να  κοιμούνται ήσυχοι με την υποστελέχωση της ΕΛΑΣ και με τη παρακολούθηση των παιδιών τους στα ΑΕΙ
Όταν ρωτήθηκε για τα λεγόμενα του νυν γραμματέα Δημόσιας Τάξης και αρχηγού της ΕΛΑΣ επί ΣΥΡΙΖΑ Κ. Τσουβάλα ότι η κυβέρνηση ΝΔ υλοποίησε όλες της τις υποσχέσεις και παραπάνω και ότι έγιναν 6.000 προσλήψεις στο σώμα της ΕΛΑΣ, απάντησε: «Καταρχάς δύο σύντομα σχόλια: Πρώτον, ότι το γεγονός ότι κ. Τσουβάλας ήταν αρχηγός της ΕΛΑΣ επί τρία χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει ότι ο κρατικός μηχανισμός επί ημερών μας στελεχώνονταν χωρίς κομματικά κριτήρια. Και δεύτερον, ότι ο κ. Τσουβάλας, ο οποίος μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, βρέθηκε στο στόχαστρο της ΝΔ και παραιτήθηκε αμέσως, εθεάθη στη συνέχεια στη θέση γενικού γραμματέα του υπουργείου.
Σχετικώς τώρα με την υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης: Θυμάστε ότι το θέμα της ασφάλειας των πολιτών ήταν πρώτο στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ. Απέτυχε παταγωδώς! Όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε οι πολίτες διαμαρτύρονται για την ανασφάλεια στην οποία ζουν.
Η ασφάλεια δεν κρίνεται από την πρόσληψη ειδικών φρουρών στο κέντρο της πόλης. Κρίνεται από το αν ο Έλληνας πολίτης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αισθάνεται ότι υπάρχει δίπλα του Ελληνική Αστυνομία και τον υπερασπίζεται ανά πάσα στιγμή. Αυτά τα χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ έχουμε αύξηση της μικροπαραβατικότητας αλλά και αύξηση στο σοβαρό έγκλημα.
Εδώ και τρία χρόνια έχουμε 27 δολοφονίες μάσα στον αστικό ιστό (ενός συστήματος που αναγράφεται στον τύπο ως Greek mafia) χωρίς επί τρία χρόνια να έχουν εξιχνιαστεί. Και πολλά άλλα συμβάντα που καταγράφονται καθημερινά, με τα δελτία ειδήσεων να τα υποβαθμίζουν.
Τι εννοεί αλήθεια η κυβέρνηση με την ενίσχυση της ΕΛΑΣ; Διότι ό,τι παρέλαβε η ΕΛΑΣ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως πρόσθεσε και η κυβέρνηση ΝΔ κάποια ως όφειλε φυσικά! Τα Αστυνομικά Τμήματα, όμως, είναι ελλιπώς στελεχωμένα και ειδικά σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα.
Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση. Διότι βεβαίως έγιναν προσλήψεις αλλά μόνο συνοριοφύλακες και φυσικά και αστυνομικοί για να επιτηρούν τα παιδιά μας στα ΑΕΙ διότι εκεί νομίζει η ΝΔ ότι βρίσκεται το έγκλημα! Ως εκ τούτου προσλαμβάνει και άλλους 600 αυτές τις ημέρες ώστε να αντιμετωπίσουν τους φοιτητές ως αντιπάλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ