Το βάδισμα κάνει καλό στην υγεία γιατί ενεργοποιεί και αιματώνει τον καρδιακό μυ. Αν όμως κάποιος -και είναι πλέον αρκετοί- αποφασίσει να βαδίσει στην παράλληλη της περιφερειακής οδού, αποφεύγοντας την κίνηση και τον θόρυβο των οχημάτων, τότε διαπιστώνει ότι η καρδιά του σφίγγεται…Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για την υγεία.


Δυστυχώς, η παράλληλη της περιφερειακής οδού, από το ύψος του υπαίθριου Δημοτικού σινεμά «Ορφέας» και έως τα Δικαστήρια της Άρτας, έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Η εικόνα που αντικρίζει ο πολίτης ανά 20 μέτρα ή και λιγότερο σ’ όλο το μήκος του δρόμου, είναι απογοητευτική. Έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την ησυχία που επικρατεί στο πράσινο χαλί που η φύση στρώνει αυτή την εποχή κεντημένο με τα πρώτα αγριολούλουδα και την ανάσα οξυγόνου που αναζητά ο περιπατητής.
Η ίδια αποκαρδιωτική εικόνα επικρατεί και κοντά στο μικρό φράγμα που εναλλακτικά επέλεξε αναγνώστρια του «Τ» για να αποφύγει τον απέραντο σκουπιδότοπο που συνάντησε στην διαδρομή παράλληλα της περιφερειακής οδού. Τα ίδια χάλια. Σκουπίδια σκορπισμένα παντού όλων των λογιών.
Πολλά ογκώδη (στρώματα, καναπέδες, ψυγεία, σουμιέδες), που αφέθηκαν να αποσυντίθενται με πολλαπλά κατάλοιπα για το περιβάλλον. Ρούχα παλιά πεταμένα παντού, χαρτιά και πλαστικά μπουκάλια σε σωρούς διάσπαρτους που αν μη τι άλλο συνθέτουν την εικόνα ανεξέλεγκτων χωματερών. Αυτών που με πολύ κόπο από την προηγούμενη δεκαετία όλοι οι Δήμοι -μηδέ εξαιρουμένου και του Αρταίων- προσπάθησαν να κλείσουν και να εξαλείψουν.
Η παλαιότητα αρκετών αντικειμένων «μαρτυρά» ότι αυτή η κατάσταση έχει πολύ καιρό που διαμορφώνεται στην περιοχή. Μια περιοχή που δεν «δικαιούται» να αποτελεί την πίσω αυλή της πόλης… Για καμιά πόλη δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιοχές «βιτρίνα» και άλλες σε ρόλο αποθήκης, σκουπιδοτενεκέ ή χωματερής. Κι όμως συμβαίνει.
Σε κάθε περίπτωση έχει πολύ καιρό να περάσει από εκεί συνεργείο καθαριότητας. Κι αν τελικά κινητοποιηθεί ο Δήμος ώστε να εξαλείψει αυτή την απαράδεκτη εικόνα σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερα από ένα απορριμ- ματοφόρα οχήματα για να συγκεντρώσει την τεράστια ποσότητα σκουπιδιών που εντοπίζονται. Και φυσικά ένα ευμεγέθη φορτηγό για να συλλεγούν τα ογκώδη. Γιατί είναι πολλά.
Όπως πολλά είναι και όσα πληρώνουν σήμερα οι πολίτες για την διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος ώστε να μην αντικρίζουν απαράδεκτες εικόνες όπως αυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ