«Εν Άρτη σήμερον, 15 Οκτωβρίου 1949, ημέρα Σάββατο εν τω Συμβολαιογραφείον, 1ος όροφος Ν. Πριοβόλου εμού συμβολαιογράφου Τηλεμάχου Γαρουφαλιά και παρουσία δύο μαρτύρων, Αθανασίου Ευταξία και Στεφάνου Νύχτη διευθυντή Ενώσεως(…)».
Διαβάζουμε το συμβόλαιο για την αγοραπωλησία που αφορά έκταση 7.340 τετραγωνικών μέτρων, όπως περιγράφεται και αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που το συνοδεύει, από τον εμπειροτέχνη Κωνσταντίνο Παπαφώτη, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Αράχθου και ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας – Φιλιππιάδας (ΑΣΑΦ), πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ).
Η έρευνά μας
Ο «Τ» αποφάσισε να πιάσει το νήμα από την αρχή και να καταγράψει όλη την ιστορία που συνοδεύει την έκταση και τις κτιριακές υποδομές του Αγροτικού Συνεταιρισμού, πρώην Ένωσης για τις οποίες πολλά λέγονται και γράφονται.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αδιάσειστα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τις συμβολαιογραφικές πράξεις, την έκταση πούλησε στην τότε Ένωση ο Σπύρος του Αλκιβιάδου Μιχάλης, κτηματίας, κάτοικος Άρτης, στον οποίο είχε περιέλθει από πώληση της Μονής Κάτω Παναγιάς.
Η έκταση πωλείται με το εν λόγω συμβόλαιο στην «Ένωση» έναντι 84.400.000 δραχμών. Την «Ένωση» εκπροσωπούν στην αγοραπωλησία ο πρόεδρός της Ιωάννης Τζουνάκας, γεωργοκτηματίας, κάτοικος κυρ Νικολού (νυν Ανθοτόπου) και το μέλος του ΔΣ Βασίλειος Σταύρου, επίσης γεωργοκτηματίας, κάτοικος Λιμίνης.
Οι δύο τους βρίσκονται στο συμβολαιογραφείο για εφαρμογή της απόφασης αγοράς που έλαβε το ΔΣ της Ένωσης την 11η Οκτωβρίου 1949.
Ο φάκελος
Ο φάκελος είναι ογκώδης καθότι εκτός από την αγορά του οικοπέδου περιλαμβάνει όλα τα παραστατικά, τις αποφάσεις διαχρονικά των Διοικητικών Συμβουλίων της «Ένωσης» και τα όποια συμφωνητικά για την μετέπειτα αξιοποίησή του.
Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα στοιχεία που «αλιεύουμε» από αυτή την μικρή έρευνα: Πρώτα απ’ όλα τα 7.340 τετραγωνικά μέτρα είναι τότε ένα «περιβόλλιον». Η «’Ένωση» το αγοράζει και ακολούθως εκδίδεται οικοδομική άδεια στην θέση γέφυρα Αράχθου, με την οποία (όπως περιγράφεται σ’ αυτή) θα ανεγείρει το πρώτο της Συσκευαστήριον, καθώς και συνοδευτικά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες.
Το 1955 το Συσκευαστήριο λειτουργεί έως ότου την δεκαετία του ’70 η «Ένωση» αποκτά το νέο που και σήμερα λειτουργεί νοικιασμένο σε ιδιωτική εταιρεία στο 3ο χλμ Άρτας – Ιωαννίνων.
Μετά το συσκευαστήριο, οριζαποθήκη
Το πρώτο, λοιπόν, συσκευαστήριο αφού εγκαταλείπεται χρησιμοποιείται μαζί με τα διπλανά κτίρια ως οριζαποθήκη για κάποιο διάστημα. Αργότερα σε συμφωνία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης όλες οι κτιριακές υποδομές διατηρούνται για αποθήκες της και αμέσως μετά η Ένωση αξιοποιεί τους χώρους για αποθήκευση ζωοτροφών, λιπασμάτων, αγροτικών ειδών, αγροεφοδίων κλπ. Κι αυτό συμβαίνει έως το 2016-2017 που εγκαταλείπει την δραστηριότητα αυτή οριστικά. Το εμβαδόν του εστεγασμένου αυτού χώρου που έχει πια επικρατήσει να χαρακτηρίζεται ως «αποθήκες» είναι 4.500 τετραγωνικά μέτρα περίπου.
Επί Κώστα Βάγια
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δή- μου Αρταίων για επέκταση του σχεδίου πόλεως επί δημαρχίας του αειμνήστου δημάρχου Κώστα Βάγια, η οποία φτάνει έως το ύψος της πρώην «Βιομπετόν», επήλθε νεότερη συμφωνία με την Ένωση Αγροτιών Συνεταιρισμών, επί προεδρίας επίσης του αειμνήστου, Κώστα Καζναφέρη, για την απαλλοτρίωση και αποζημίωση των «επικείμενων» ήτοι των κτιρίων και ανταλλαγή της έκτασης.
Η ανταλλαγή αφορά, βάση απόφασης, την παραχώρηση άλλου οικοπέδου συνολικού εμβαδού 4.120 τετραγωνικών μέτρων που ανήκει στον Δήμο και βρίσκεται μετά την πρώην «Βιομπετόν».
Για να υλοποιηθεί η εν λόγω απόφαση απαιτείται η εκδίκαση προσωρινής τιμής Μονάδας Απαλλοτρίωσης εις ότι αφορά τα επικείμενα. Η απόφαση αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων τον Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο, η εκδίκαση αποζημίωσης δεν αφορά μόνο στις κτιριακές υποδομές του ΑΣΑΦ αλλά και άλλες εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίες στο νέο πολεοδομικό του Δήμου χαρακτηρίζονται ως δρόμοι, πλατείες κλπ. Συνολικό ποσό εκδίκασης 2.000.000 ευρώ.
Το επόμενο και καθοριστικό βήμα
Βέβαια, σύμφωνα και με τα όσα περιγράφονται σ’ αυτή την πράξη, το μεγαλύτερο ποσό (άνω του ενός εκατ. ευρώ) αφορά στην απαλλοτρίωση των «επικείμενων», ήτοι των κτιρίων της Ένωσης.
Σήμερα ο Δήμος Αρταίων έχει φτάσει στην τελική ευθεία εις ότι αφορά τις διαδικασίες που απαιτούνταν για να απαλλοτριώσει την περιοχή και να θέσει σε εφαρμογή την επέκταση σχεδίου πόλεως προς την Ελεούσα. Όμως μένει το σημαντικό και καθοριστικό βήμα για να… κόψει το νήμα. Ποιό είναι αυτό; Να καταβάλει τα ποσά αποζημίωσης προς τον ΑΣΑΦ και ιδιώτες στην έκταση αναφοράς, ήτοι συνολικά 2.000.000 ευρώ.
Μέχρι να γίνει αυτό τα κτίρια 4.500 τετραγωνικών μέτρων και το οικόπεδο 7.340 τετραγωνικών μέτρων ανήκουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας – Φιλιππιάδας, δηλαδή στην πρώην Ένωση.
Τί αναφέρει ο πρόεδρος Νίκος Γκίζας
Για το γεγονός αυτό ο «Τ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΑΣΑΦ Νίκο Γκίζα, ο οποίος στο ερώτημα σε ποιόν ανήκουν σήμερα οι εγκαταστάσεις και το οικόπεδο επισήμανε σχετικά: «Τυπικά ιδιοκτήτης είναι ο ΑΣΑΦ. Βέβαια έχοντας ο χώρος αυτός χαρακτηριστεί στο νέο σχέδιο πόλης ως χώρος για πολιτιστικές χρήσεις, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δεν μπορεί επί της ουσίας να τον αξιοποιήσει ο Συνεταιρισμός. Παρά ταύτα χωρίς την πληρωμή αποζημίωσης των επικείμενων και ανταλλαγής του οικοπέδου με νέο που έχει ήδη οριστεί από τον Δήμο, ο χώρος αυτός και ό,τι αυτός περιλαμβάνει ανήκει στον ΑΣΑΦ».
Εξάλλου, ο Συνεταιρισμός είναι αυτός που πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας, ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και ό,τι άλλο βαρύνει το εν λόγω οικόπεδο και τις «αποθήκες» του. Ως εκ τούτου ο κ. Γκίζας ξεκαθάρισε προς τον «Τ» ότι αυτή τη στιγμή κύριος της έκτασης είναι ο ΑΣΑΦ!», προσθέτοντας: «Με τον ρυθμό που προχωρούν οι διαδικασίες την κυριότητα θα έχει ο Συνεταιρισμός για πολλά χρόνια ακόμα… Θα έχουμε εγκαταλείψει ίσως εμείς τον μάταιο τούτο κόσμο ώσπου να αλλάξει ιδιοκτησία…».