Στην επιστολή του ο Γάλλος πρόξενος της Άρτας, αναφέρει για την επίσκεψη του στον μητροπολίτη Άρτας, στα 1769: «Το μεσημέρι των Χριστουγέννων που γιορτάζουν οι Έλληνες της Άρτας ήμασταν καλεσμένοι στην οικία του Μητροπολίτη της Άρτας για γεύμα.
Συναντήθηκα με τον κύριο Μανέγα, έμπορο της πόλης και πήγαμε παρέα. Φτάνοντας εκεί βρήκαμε ήδη και άλλους Χριστιανούς Έλληνες και Αλβανούς, καθώς και τον Βενετό πρόξενο σε συνοδεία με κάποιον απεσταλμένο από την Πρέβεζα. Ευχηθήκαμε στον Δεσπότη, ο οποίος μας ανταπέδωσε τις ευχές αφού πρώτα μιλήσαμε για διάφορα πράγματα.
Με τον κύριο Μανέγα κανόνισα την υπόθεση του καπνού. Περιμέναμε και τον Κατή της πόλης, καθώς και τον διοικητή της, οι οποίοι έφτασαν με συνοδεία τεσσάρων γενιτσάρων. Αντάλλαξαν ευχές και δώρα με τον Δεσπότη. Ο Μητροπολίτης έδωσε στους Τούρκους καπνό και καφέ. Πιστεύω πως πίσω από τέτοια ακριβά δώρα, κρύβονται οι Έλληνες έμποροι και κάποια δωροδοκία θα θέλουν πάλι.
Λίγο αργότερα έφτασε και ο Ραβίνος της πόλης. Το γεύμα ήταν πλούσιο με άγρια πουλερικά, από τα οποία κάποια ήταν γεμιστά. Ακολούθησε καφές, ρακί και γλυκό. Κάποια στιγμή παρατήρησα πως κάτω από την οικία ήταν μαζεμένοι ορισμένοι μουσουλμάνοι μπέηδες, οι οποίοι ήρθαν να χαιρετήσουν τον Μητροπολίτη και να πάρουν την ευχή του. Ακούγεται λίγο παράξενο αλλά αυτό συμβαίνει σε πολλά μέρη της Κάτω Αλβανίας (εννοεί την Ήπειρο).
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Διοικητή της πόλης και τον Βενετό πρόξενο τα περί τελών στην Σαλαώρα και την γαλιότα που κρατούσαν οι Βενετοί στην Πρέβεζα, η οποία σύντομα θα αποπλεύσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ