Ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός Αναστάσιος Τσεκούρας, μιλά στον «Τ» για τα νέα δεδομένα στον τομέα της αισθητικής και παρεμβατικής χειρουργικής.
Πρόσφατα λειτουργεί ιατρείο στην Άρτα, που αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, δίνοντας έτσι την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών και στον συγκεκριμένο ιατρικό τομέα. Ο γνωστός επιστήμονας είναι γιός του Ανδρέα και της Αικατερίνης Τσεκούρα και έχει μεγαλώσει στην Άρτα, με την οποία διατηρεί άρρηκτους δεσμούς.
«Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι ξανά στην πόλη που μεγάλωσα, ονειρεύτηκα και έζησα τα παιδικά και μαθητικά μου χρόνια», αναφέρει στη συζήτησή μας και προσθέτει: «Αλλά αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι η αποδοχή και η εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου, κάτι που το εισπράττω κάθε φορά που βρίσκομαι στην πόλη».
Η αναγνώρισή του ως πλαστικού χειρουργού είναι μεγάλη σε Ελλάδα και εξωτερικό, όμως ο ίδιος, μας ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές στην επιτυχία». Απεναντίας υποστηρίζει πως όλα είναι αποτέλεσμα «αγάπης και αφοσίωσης στον τομέα που καθένας επιλέγει».

Συνέντευξη στη Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη στην πλαστική χειρουργική; Γίνονται νέα βήματα προόδου σε σχέση με την ανάπτυξη της τεχνολογίας;
Απ: Η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής είναι τεράστια. Αν και πρόκειται για σχετικά νέα ειδικότητα της χειρουργικής, ειδικά την τελευταία δεκαετία η σημαντική συμβολή της τεχνολογίας έχει εκτοξεύσει τις δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής στην αισθητική, αλλά και στον επανορθωτικό τομέα σε δυσθεώρητα ύψη. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι συνεχώς προστίθενται νέα δεδομένα και νέες τεχνικές στην φαρέτρα των πλαστικών χειρουργών.

Ερ: Η αλματώδη εξέλιξη του επιστημονικού αυτού τομέα παρέχει την δυνατότητα καθυστέρησης του γήρατος χωρίς απαραίτητα να προβεί κανείς σε χειρουργική επέμβαση; Αυτό που πιο απλά ακούμε, ότι δηλαδή υπάρχουν μέθοδοι που …καθυστερούν το νυστέρι, ισχύει;
Απ: Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τις σημερινές τεχνικές αλλά κι αυτά που μας υπόσχεται το μέλλον, πράγματι μπορούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να γεράσει πιο όμορφα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αναμφίβολα η εξέλιξη της τεχνολογίας των Laser και των μηχανημάτων γενικότερα, αλλά και μέσα από την βιοτεχνολογία με την εξέλιξη των υλικών μας, επιτρέπεται να βελτιώνουμε την εμφάνιση ενός ανθρώπου σχετικά εύκολα, ακόμα και χωρίς νυστέρι, στο ιατρείο. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό και επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν αποφασίσουν να εμπιστευτούν κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Ερ: Η πλαστική χειρουργική έχει αισθητικό αλλά και επανορθωτικό χαρακτήρα. Γίνεται αντιληπτός ο ρόλος της από το ευρύ κοινό;
Απ: Το αισθητικό κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα των αισθητικών επεμβάσεων είναι πλέον εντυπωσιακό. Συμβάλουν βέβαια και τα ΜΜΕ που συνεχώς κρατάνε την αισθητική χειρουργική στην επικαιρότητα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι το επανορθωτικό κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής είναι ίσως το πιο ουσιαστικό, καθότι μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να αποκαταστήσουμε ελλείμματα και παραμορφώσεις που μπορεί είτε να υπάρχουν συγγενώς είτε να δημιουργηθούν στην πορεία από ατυχήματα, εγκαύματα ή μετά από την αφαίρεση καλοήθων ή κακοήθων όγκων από το σώμα μας, πχ ανάπλαση του μαστού μετά από μαστεκτομή.

Ερ: Η προσέγγιση του κλάδου καταγράφει άνθηση το τελευταίο διάστημα; Αν «ναι» που την αποδίδετε; Σχετίζεται με την πρόοδο της αισθητικής παρεμβατικής;
Απ: Είναι γεγονός ότι η αισθητική χειρουργική και η αισθητική ιατρική, έχουν συνεχώς ανοδική πορεία. Η εξέλιξη των υλικών και η βελτίωση των τεχνικών, που έχουν οδηγήσει την Πλαστική Χειρουργική ώστε να γίνει προσιτή χωρίς μεγάλο κόστος σε μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και η επιθυμία του ανθρώπου να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση, συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Συμβάλει η αισθητική παρέμβαση στην προσπάθεια ανάτασης της ψυχολογίας του ανθρώπου σε μια περίοδο πανδημίας που αποτελεί κοινή παραδοχή ότι κλονίζεται;
Απ: Οι αισθητικές παρεμβάσεις συνήθως συμβάλουν στην βελτίωση της ψυχολογίας μας. Ειδικότερα σήμερα με όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως αύξηση της αισθητικής χειρουργικής και παρεμβατικής παγκοσμίως, που εξηγείται από την ανάγκη του ανθρώπου να βρει μια διέξοδο, βελτιώνοντας την εικόνα του και επομένως την ψυχολογία του. Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί πως η αισθητική παρέμβαση δημιουργεί θετικά συναισθήματα και βελτίωση της ψυχολογίας όχι μόνο στο άτομο που την κάνει αλλά και στα άτομα του περιβάλλοντός του.

Ερ: Η αισθητική παρέμβαση άλλοτε θεωρούνταν μόνο ανάγκη του γυναικείου φύλου. Έχει αλλάξει αυτό;
Απ: Σαφέστατα τα τελευταία χρόνια η αισθητική παρέμβαση δεν θεωρείται υπόθεση και προτεραιότητα μόνο του γυναικείου φύλου. Σημαντικό ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξωτερική του εμφάνιση με διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις.

Ερ: Όπως συμβαίνει πάντα, η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνει κάποιες συνθήκες σε όλους τους τομείς. Στην επιστήμη σας υπάρχουν άλλοι κλάδοι που να εισέρχονται και πώς ο ενδιαφερόμενος μπορεί να γνωρίζει πού πραγματικά μπορεί να απευθυνθεί;
Απ: Είναι γεγονός ότι η αίγλη και η επιτυχία της αισθητικής χειρουργικής και μικροπαρεμβατικής, έχει οδηγήσει και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στα αντίστοιχα πεδία τις περισσότερες φορές με μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς, όμως, σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να ασχολούνται με την αισθητική ιατρική και άτομα, τα οποία δεν ανήκουν στο χώρο της ιατρικής. Τα άτομα αυτά συνήθως έχουν κάνει κάποια σεμινάρια είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, τα οποία ωστόσο δεν επαρκούν για να ανταπεξέλθουν στις ομολογουμένως αυξημένες απαιτήσεις της αισθητικής παρεμβατικής.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναλύει την πληροφορία, την οποία εισπράττει, να εξετάζει με προσοχή το προφίλ εκείνου που του υπόσχεται την συγκεκριμένη θεραπεία, να αισθάνεται ότι έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά όλες του οι απορίες και γενικά να μην αποφασίζει παρορμητικά, αλλά μετά από ώριμη σκέψη. Θεωρώ ότι αυτά τα απλά βήματα αποτελούν το μυστικό για ένα ωραίο και ασφαλές αποτέλεσμα.

Ερ: Συγκαταλέγεστε μεταξύ των διακεκριμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό στον χώρο σας. Πώς κατακτάται αυτό;
Απ: Όποιο επάγγελμα κι αν επιλέξει κανείς, η μαγική συνταγή για την επιτυχία είναι η αγάπη και η αφοσίωση στον τομέα του. Αυτό κατορθώνεται με πολλές προσωπικές στερήσεις, με αδιάκοπη θέληση για εξειδίκευση και μάθηση και με ατελείωτες ώρες δουλειάς. Πρέπει να είσαι έτοιμος να διαχειριστείς την κάθε συνθήκη με μεθοδικότητα και απόλυτη γνώση. Κατορθώνοντας, βεβαίως, όλο αυτό, το συναίσθημα είναι μοναδικό. Αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί σ’ όλη αυτή την διαδρομή, έχω στήριγμα την ανιδιοτελή αγάπη της οικογένειάς μου που με ακολουθεί σε κάθε μου βήμα.

Ερ: Το όνομά σας τείνει να γίνει συνώνυμο της επέμβασης μαστού και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ειδοποιός διαφορά στην δική σας μέθοδο;
Απ: Θεωρώ ότι ο γιατρός δεν θα πρέπει να γνωρίζει και να εκτελεί μία μόνο συγκεκριμένη μέθοδο, ειδικά όταν μιλάμε για τον μαστό. Το μυστικό είναι να μπορεί κανείς να εξατομικεύει το πρόβλημα, να μπορεί να αναλύει τα επιμέρους στοιχεία και να επιλέγει για την ασθενή του την κατάλληλη μέθοδο ώστε να οδηγηθεί τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι μόνο με την αισθητική βελτίωση του μαστού, αλλά και με την επανορθωτική αποκατάσταση του μαστού, δηλαδή την ανακατασκευή του μετά από μαστεκτομή ή ογκεκτομή που σήμερα δυστυχώς αφορά ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού.

Ερ: Όλο και περισσότερο νεαρά κορίτσια αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανάπτυξη των μαστών τους είτε με απλασία ή υποπλασία, είτε με μεγάλο βαθμό ασυμμετρίας μεταξύ των μαστών τους. Συμφωνείτε και ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την αντιμετώπιση;
Απ: Είναι γεγονός ότι κατά την ανάπτυξη του σώματος μπορεί να υπάρξουν συγγενή προβλήματα ως προς την ανάπτυξη των μαστών, όπως αυτά που προαναφέρατε, όχι μόνο σε νέα κορίτσια αλλά και σε νέους. Εφόσον μου δίνεται η ευκαιρία θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού μέσα στην οικογένεια, αλλά σαν πρώτο βήμα να ζητήσουν συμβουλή από πλαστικό χειρουργό. Τις πιο πολλές φορές το πρόβλημα διορθώνεται εύκολα με την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση. Αναφορικά με την κατάλληλη ηλικία συνήθως αυτή είναι αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σώματος, δηλαδή μετά την ηλικία των 18 ετών.

Ερ: Πρόσφατα επιλέξατε να έχετε και ιατρική παρουσία στην ιδιαίτερη πατρίδα σας. Τι απολογισμό θα κάνατε για το ιατρείο σας στην Άρτα και την αποδοχή έως τώρα των συμπατριωτών σας;
Απ: Είναι σημαντικό να διαθέτει η Άρτα όλες τις ιατρικές ειδικότητες, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες με ασφάλεια και άνεση. Η ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής που εκπροσωπώ μπορεί να φανεί χρήσιμη τόσο σε αισθητικές παρεμβάσεις όσο και σε αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε προσωπικό επίπεδο είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι ξανά στην πόλη που μεγάλωσα, ονειρεύτηκα και έζησα τα παιδικά και μαθητικά μου χρόνια. Αλλά αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι η αποδοχή και η εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου, κάτι που το εισπράττω κάθε φορά που βρίσκομαι στην πόλη.
Σας ευχαριστώ πολύ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ