ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (esdoge.gr)

Συμπληρώνονται 78 χρόνια απ’ την ανηλεή και κτηνώδη σφαγή της Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων. Την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943 οι στρατιώτες του 12ου λόχου του 98ου συντάγματος της 1ηςΟρεινής Μεραρχίας Καταδρομών (το «αιματοβαμμένο εντελβάις») παρέδωσαν το χωριό στις φλόγες και δολοφόνησαν 135 άοπλους και ανυπεράσπιστους κατοίκους, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά και γυναίκες. Ήταν η πρώτη εκκαθαριστική – τρομοκρατική επιχείρηση της εν λόγω επίλεκτης μεραρχίας της Βέρμαχτ, η οποία αμέσως με την άφιξή της στην Ήπειρο έθεσε σκοπό να σπείρει τον τρόμο και το θάνατο σ’ ολόκληρη την περιοχή, με το πρόσχημα των «αντιποίνων». Δεν επρόκειτο όμως για «αντίποινα», αλλά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σφαγές αμάχων, στυγερές πράξεις τρομοκράτησης και καθυπόταξης του ελληνικού λαού. Όμως ο λαός μας δεν κάμφθηκε. Αντιστάθηκε στους κατακτητές όσο λίγοι λαοί. Και συντέλεσε τα μέγιστα στην συντριβή του φασισμού.

Ο τακτικός γερμανικός στρατός επανήλθε στη Μουσιωτίτσα στις 27 Αυγούστου εκτελώντας άλλους 17 αμάχους. Έτσι η μαρτυρική Μουσιωτίτσα μετρά συνολικά 152 εκτελεσθέντες αμάχους από τον τακτικό γερμανικό στρατό.

Αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) θα συμμετάσχει, μαζί με εκπροσώπους ενώσεων θυμάτων και μαρτυρικών τόπων, και στις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα. Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου και των Ενώσεων Θυμάτων θα παραστεί το απόγευμα του Σαββάτου 24.7.2021 στην εκδήλωση μνήμης που οργανώνει η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μουσιωτίτσας στον τόπο της μαζικής εκτέλεσης αμάχων, στην τοποθεσία Σπιθάρι, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης. Το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουλίου θα υπάρξει δείπνο και συζήτηση με τους κατοίκους και τη νεολαία του χωριού. Στη συνέχεια, την Κυριακή 25 Ιουλίου, η αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου και των μαρτυρικών τόπων θα μετάσχει στην εκδήλωση μνήμης που οργανώνει ο Δήμος Δωδώνης.

Το σύνθημα παραμένει πάντα επίκαιρο και ζωντανό: δεν ξεχνάμε, δεν επαιτούμε! Απαιτούμε Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ