Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης συμπληρώνει εφέτος 10 χρόνια από την ίδρυσή του, έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές για τον τόπο μας ετήσιες εκδηλώσεις, με βασικό στόχο την ανέγερση του πολυχώρου τέχνης.

«Λόγω της πανδημίας -σημειώνεται σε ανακοίνωση Τύπου- δεν είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το 2o και σε συνέχεια το 3ο εικαστικό συμπόσιο των ετών 2020 και 2021 που είχαμε σχεδιάσει. Αποφασίσαμε, όμως, να διοργανώσουμε εφέτος μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τρίπτυχο χαρακτήρα: Ομιλία -ανοιχτή συζήτηση με το κοινό με θέμα “η έννοια του πολιτισμού και η αναγκαιότητα ή μή της τέχνης στο τόπο μας”.
Προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τις δράσεις της δεκαετίας 2011-2021 και έκθεση έργων καλλιτεχνών από τα εικαστικά αφιερώματα αυτού του διαστήματος.
Η βραδιά με τις προβολές και την ανοιχτή συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον, καθότι είναι αναγκαίο να συζητήσουμε ζωντανά, πάνω σε θέματα και προβληματισμούς που αφορούν ειδικά στον τόπο μας, αλλά και γενικότερα σε θέματα σχετικά με τον πολίτη, τον πολιτισμό, την πολιτισμική πολιτική».
Η ομιλία – ανοιχτή συζήτηση, θα γίνει στην έδρα του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης, στο Κάτω Αθαμάνιο, την Τετάρτη 11 Αυγούστου, 8:30 το βράδυ, στον ανοιχτό χώρο, σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας “covid 19”. Η εικαστική έκθεση, χωρίς τα καθιερωμένα εγκαίνια λόγω του covid 19, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 1 έως 20 Αυγούστου.

Ο απολογισμός
Επισημαίνονται περιληπτικά οι πιο σημαντικές δραστηριότητες του φορέα κατά τη δεκαετία που πέρασε: 2011.”Ο πολιτισμός, ο τόπος, η τέχνη”-αμφιθέατρο Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Ομιλία – συζήτηση και προβολή σχετικού υλικού με ομιλητές τον ζωγράφο Βασίλη Σταύρου και τον Βασίλη Παπαϊωάννου εκ μέρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. “Θ. Παπαγιάννης”.
Εικαστική έκθεση με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίων και χαρακτικής των Ηπειρωτών καλλιτεχνών: Β. Καζάκου, Α. Μπούρα, Α. Μπενάκη, Θ. Παπαγιάννη, Σ. Παπαγιάννη, Α. Πειρουνίδου, Β. Σταύρου, Σ. Σταύρου, Γ. Τσιούρη.
Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα “Τα συμπόσια τέχνης στην Ελλάδα” με τις ταινίες του Άγγελου Πανάγου “Περίπατος με τη Σαπφώ”, “Λήμνος-ώχρα και πέτρα”. Η παρουσίαση έγινε από τους Άγγελο Πανάγο και Θόδωρο Παπαγιάννη.
2012. Εγκαίνια του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης -έκθεση έργων των ιδρυτών του Κέντρου. Προβολή του ντοκιμαντέρ “Το βλέμμα του ζώου” του Άγγελου Πανάγου και ομιλία του Βασίλη Σταύρου με θέμα “Εν αρχή ήν ο τόπος”.
2013. “Ο χορός των σκιάχτρων”. Εβδομάδα δημιουργίας και έκθεσης σκιάχτρων με την συμμετοχή παιδιών, γονέων και καλλιτεχνών. Παράλληλη έκθεση ζωγραφικής συμπατριωτών καλλιτεχνών.
2014. “Τιμή στον Έλληνα Δομήνικο Θεοτοκόπουλο – El Greco”. Προβολή της ταινίας “El Greco” του Γιάννη Σμαραγδή και συζήτηση για τη ζωή του El Greco και την εποχή του με αφορμή την ομώνυμη ταινία. Συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ηρακλείου Κρήτης “Κ.Σχιζάκης”. Έκθεση Κρητών καλλιτεχνών προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα με έργα των: Αριστείδη Βλάσση, Γιάννη Μιγάδη, Λευτέρη Κανακάκη, Μαρίας Γρηγοριάδη, Θωμά Παπαδοπεράκη, Αριστόδημου Παπαδάκη, Νίκου Βισκαδουράκη, και Θωμά Φανουράκη. Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας “Γιάννης Μόραλης”. Έκθεση έργων Βασίλη Σταύρου για την υποστήριξη του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης.
2015. ”Η τέχνη της ξυλογραφίας και ο Κώστας Γραμματόπουλος”. Εκδήλωση για τα 99 χρόνια από τη γέννησή του μεγάλου δάσκαλου της Ελληνικής εικαστικής χαρακτικής. Έκθεση έργων με σπάνιες ξυλογραφίες της εποχής του 1970 των Κώστα Γραμματόπουλου (1916-2003), Βασίλη Καζάκου (1945-2007), Απόστολου Πειρουνίδη (1948-2017), Δήμητρας Πετροπούλου -Δημητράκη και Βασίλη Σταύρου. Πνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών. Έκθεση έργων Βασίλη Σταύρου για την υποστήριξη του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης.
2016. «Εν αρχή ήν …ο τόπος -100 χρόνια Γιάννης Μόραλης 1916-2016». Εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο Αρτινό δάσκαλο της εικαστικής τέχνης Γιάννη Μόραλη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Μουσικό αφιέρωμα και έκθεση στη μουσική σκηνή “ Χαμάμ” στην Αθήνα. Εκδήλωση υποστήριξης εκ μέρους της μουσικής σκηνής “Χαμάμ” και του Γιώργου Χατζηγιάννη για τη δημιουργία του πολυχώρου τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο.
2017. «Μεταξοτυπία και Τέχνη». Εκδήλωση αφιερωμένη στη τέχνη της καλλιτεχνικής μεταξοτυπίας και στον σπουδαίο Έλληνα χαράκτη και τέως καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών Απόστολο (Άκη) Πειρουνίδη (1948-2017). Προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ και έκθεση μεταξοτυπιών των καλλιτεχνών Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Νικολάου, Δημήτρη Μυταρά, Όπυς Ζούνη, Άκη Πειρουνίδη, Χρήστου Καρά, Δημήτρη Σακελλίωνα και Βασίλη Σταύρου.
2018. «Η Γλυπτική και ο Τόπος». Ομιλίες- έκθεση και προβολή ντοκιμαντέρ για τη γλυπτική και ιδιαίτερα για το έργο του Ηπειρώτη γλύπτη και καθηγητή Θόδωρου Παπαγιάννη, ιδρυτή του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Ελληνικό Ιωαννίνων στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας “Γιάννης Μόραλης”. Έκθεση με σχέδια ζωγραφικής και μεταξοτυπίες από το αρχείο του ΑΚΤ των καλλιτεχνών Ν. Νικολάου, Γ. Μόραλη, Δ. Μυταρά, Π. Τέτση, Ν. Χ. Γκίκα και Β. Σταύρου, για την υποστήριξη της δημιουργίας της Πινακοθήκης.
2019. Πρώτη Εικαστική συνάντηση (συμπόσιο). Εικαστική δημιουργική εβδομάδα και έκθεση των έργων με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Στάθη Ανδρουτσάκη, Άννας Μπενάκη, Αλέκου Μπούρα, Άννας Πειρουνίδου, Βασίλη Σταύρου, Ηρακλή Τσάγκα, Γιώργου Τσιούρη. “Εικαστικές διαδρομές – μουσικές εικόνες”. Μουσική βραδιά στο πλαίσιο του εικαστικού συμποσίου με έργα κυρίως Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ