Με μαύρα πανιά στις εισόδους των καταστημάτων την προσεχή Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και με αυτοκινούμενη πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο το πρωί εντός της πόλης, αποφάσισε να εκδηλώσει την διαμαρτυρία του ο Εμπορικός Σύλλογος που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εμπαιγμό, φτωχοποίηση και ανικανότητα από πλευράς της κυβέρνησης».

Η ανακοίνωση των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας έχει ως εξής: «Ο Εμπορικός κόσμος δεν αντέχει άλλο. Τρείς λέξεις κυριαρχούν στον μυαλό του, στο μαγαζί του και στο σπίτι του: Εμπαιγμός, φτωχοποίηση, ανικανότητα.

Εμπαιγμός, γιατί μετά το πρώτο lockdown, μας είπαν ότι δεν θα ξανακλείσουμε και μας κλείσανε. Γιατί στο δεύτερο lockdown, μας είπαν ότι θα ανοίξουμε στις γιορτές και μάς απαγόρευσαν να ανοίξουμε. Γιατί μάς είπαν ότι από το clickaway θα πάμε στο clickinshop και το αποτέλεσμα ήταν πάλι καθολικό κλείσιμο.

Φτωχοποίηση, γιατί από τους δέκα μήνες εμφάνισης του covid-19 στη χώρα μας, τα καταστήματά μας παραμένουν κλειστά, τους πέντε, με κυβερνητική απόφαση.

Οι υποχρεώσεις, ήτοι ενοίκια, ασφαλιστικές, εισφορές, πάγια έξοδα των επιχειρήσεων, επιταγές, δόσεις δανείων έχουν συσσωρευτεί.

Οι έμποροι δουλεύουν ως εργάτες γης για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Το μόνο που τούς χόρτασε είναι το τάξιμο για βοήθεια, γιατί το δόσιμο δεν το είδαν ποτέ.

Ανικανότητα, γιατί παρόλο που στην κυβέρνηση είχαν την εμπειρία από το πρώτο lockdown και έπρεπε να ετοιμαστούν (ΜΕΘ, γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό, σύστημα υγείας), ώστε να μην έχουμε δεύτερο, μάς πήγαν σ’ αυτό, με χειρότερες συνθήκες, με πενήντα νεκρούς την μέρα, με κανέναν έλεγχο στον κόσμο που κυκλοφορεί και με κανένα σχέδιο για το εμπόριο, που το έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού.

Συγκρίνουν το άνοιγμα των σχολείων με το άνοιγμα των καταστημάτων.

Στα σχολεία θα συνυπάρχουν εικοσιπέντε μαθητές σε κάθε τάξη, ενώ στα καταστήματα θα είναι μόνο ο ιδιοκτήτης και η πώληση θα γίνεται με ραντεβού. Στις Εκκλησίες που άνοιξαν τα Θεοφάνεια, παρά την απαγόρευση, σφύριζαν αδιάφορα, λέγοντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα φέρει δύο χιλιάδες κρούσματα την ημέρα».

Οι κινητοποιήσεις

Στην ίδια ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας προτείνει κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, καλώντας τους εμπόρους του νομού να κρεμάσουν μαύρα πανιά στις εισόδους των καταστημάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου, σε ανακοίνωση Τύπου, περιγράφονται ως εξής: «Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας με αίσθημα ευθύνης αποφάσισε να προτείνει στα μέλη του αλλά και σε άλλους φορείς τις παρακάτω ενέργειες σε ένδειξη διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου οι συνάδελφοι έμποροι να κρεμάσουν μαύρα πανιά στα καταστήματά τους. Να βρίσκονται στην πόρτα του καταστήματός τους από 10 το πρωί έως 12 το μεσημέρι, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλοι οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι της Άρτας να ακολουθήσουν κι αυτοί τις παραπάνω ενέργειές μας.

Το Επιμελητήριο, σε ένδειξη συμπαράστασης στα μέλη του, να παραμείνει κλειστό. Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους Αρτινούς εμπόρους να μην λειτουργήσει καμία υπηρεσία της. Οι Δήμοι του νομού Άρτας, σε ένδειξη συμπαράσταση στους Αρτινούς εμπόρους να μην λειτουργήσουν καμία υπηρεσία τους.

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, θα γίνει συγκέντρωση στις 9 το πρωί των συναδέλφων εμπόρων (με τα αυτοκίνητά τους), μέσα στο μεγάλο πάρκινγκ -δίπλα στο εκθεσιακό κέντρο- για αυτοκινούμενη πορεία διαμαρτυρίας, μέσα στην πόλη».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου ολοκληρώνεται με την εξής αναφορά: «Κάνουνε επίσης γνωστό ότι συνυπογράφουμε το κείμενο τον τεσσάρων Επιμελητηρίων της Ηπείρου προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησής του, που προτείνει να ανοίξουμε τα καταστήματα πειραματικά. Να αποτελέσει έτσι η Ήπειρος, με τα ελάχιστα κρούσματα, το επίσημο test της χώρας, με αυστηρά μέτρα ανοίγματος της επιχειρηματικότητας από τις 15 Ιανουαρίου 2021.

Τέλος, οι έμποροι της Άρτας τηρήσαμε με το παραπάνω όλα τα υγειονομικά μέτρα, σε κάθε άνοιγμα των καταστημάτων μας. Συνεχίζουμε να τα ακολουθούμε και τώρα που τα εμπορικά μας είναι κλειστά και θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο όσο κριθεί (από τους ειδικούς) αναγκαίο και απαραίτητο. Μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ