…Τον δρόμο προς την κεντρική υπηρεσία ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ άρχισαν να παίρνουν οι πίνακες εξατομικευμένης ζημιάς από τον παγετό του Ιανουαρίου, που σταδιακά ολοκληρώνονται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Ιωαννίνων προκειμένου οι δικαιούχοι, καλλιεργητές εσπεριδοειδών και ελιάς, να λάβουν τις αποζημιώσεις τους αρχές Μαΐου.

Ο παγετός σημειώθηκε από 9 έως και 24 Ιανουαρίου και συνολικά υποβλήθηκαν μέσω ανταποκριτών του ΕΛΓΑ 2.200 δηλώσεις ζημιάς από παραγωγούς Άρτας και Πρέβεζας. Από αυτές οι περίπου 2.000 δηλώσεις αναφέρονται στην περιοχή της Άρτας, όπου ο εξατομικευμένος έλεγχος πρόκλησης ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε έως αρχές Μαρτίου.

Οι ταχύτητες που αναπτύχθηκαν στο κατάστημα Ιωαννίνων, παρά τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και εκ περιτροπής εργασίας για την αποφυγή συνωστισμού, υπήρξαν έντονες προκειμένου πριν το τέλος Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο εγγραφής των πορισμάτων και οι σχετικοί πίνακες να έχουν διαβιβαστεί στην κεντρική υπηρεσία. Ο στόχος φαίνεται πως επιτυγχάνεται και μάλιστα σε συντομότερο χρόνο από τις αρχικές προβλέψεις, με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ Ιωαννίνων εφάρμοσε πρόγραμμα εργασίας κατ’ οίκον και εκ περιτροπής εργασία στην υπηρεσία, ώστε να ανταπεξέλθει το συντομότερο δυνατό στις ανάγκες των παραγωγών. Έτσι αρχές Μαΐου θα καταβληθούν αποζημιώσεις.

Μετά οι ενστάσεις

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος, Σωτήρη Χήρα, με τον οποίο επικοινώνησε ο «Τ», δεν θα γίνει άμεσα ανάρτηση των πινάκων όπως συνήθως αλλά η διαδικασία αυτή θα γίνει μετά την καταβολή.

Ο ίδιος επισήμανε προς τον «Τ», ότι με την αποστολή όλων των πινάκων στην κεντρική υπηρεσία θα γίνει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων και θα ακολουθήσει μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, η ανάρτηση των πορισμάτων. «Η διαδικασία ενστάσεων θα τηρηθεί κανονικά όπως επιβάλει ο κανονισμός όμως αυτό θα γίνει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, προς αποφυγή συνωστισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Εκείνο που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι δικαιούχοι αποζημιώσεων, τόνισε, είναι ότι επιβάλλεται να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές προκειμένου να τους καταβληθεί η αποζημίωση. Παράλληλα, με την αποστολή και έγκριση των πορισμάτων από την κεντρική υπηρεσία, οι δικαιούχοι θα μπορούν με τους κωδικούς του taxis net να βλέπουν ο καθένας το πόρισμά του, ενώ όπως διευκρινίστηκε η υπηρεσία είναι στη διάθεσή τους για σχετική ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίστηκε, σκοπός του Οργανισμού είναι εφόσον οι πίνακες πορισμάτων έχουν ολοκληρωθεί να καταβληθούν τα χρήματα της αποζημίωσης (ποσοστό 65%) ώστε οι καλλιεργητές να μπορούν να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους και η διαδικασία ενστάσεων -όπου υπάρχουν- να τηρηθεί κανονικά αλλά μετά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Για ζημιές από πλημμύρα

Εν τω μεταξύ ο «Τ» αναζήτησε και απάντηση σε ερωτήματα αναγνωστών του σχετικά με δηλώσεις ζημιών που έγιναν μετά τις πλημμύρες τέλος Δεκεμβρίου, οι οποίες αφορούν σε περιφράξεις, λάστιχα κλπ, κυρίως στις παραποτάμιες εκτάσεις και δίπλα σε ρέματα ή χειμάρους.

Όπως επισημάνθηκε, οι δηλώσεις αυτές έχουν συγκεντρωθεί και αποσταλεί στην κεντρική υπηρεσία απ’ όπου πλέον διαβιβάστηκαν στην κεντρική επιτροπή και το αίτημα θα υποβληθεί προς έγκριση, καθότι πρόκειται για φθορές που αφορούν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Πρόκειται για την γνωστή στους παραγωγούς διαδικασία μέσω ΠΣΕΑ, για την οποία είναι γνωστό -από περιπτώσεις του παρελθόντος- πως χρειάζεται αρκετό διάστημα έως ότου εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ