Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Θυμάμαι ακόμα και σήμερα πόσο έντονα σήκωνα το χέρι μου στην τάξη, γεμάτος υποκρισία, για να απαντήσω σε ερώτηση του δα- σκάλου, ειδικά αν μου είχε απευθύνει την προηγούμενη ερώτηση και ένιωθα σίγουρος ότι δεν θα επέλεγε εμένα ξανά για να απαντήσω. Η υποκρισία μπαίνει πολύ νωρίς στις ζωές μας και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκειά της. Άλλες φορές γίνεται για λόγους ευγένειας, άλλες λόγω συνθηκών και άλλες με σκοπό και δόλο.
Με τον καιρό μαθαίνουμε να την αναγνωρίζουμε και ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να μας προστατεύσει από αυτήν, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε. Για παράδειγμα, είναι λίγο δύσκολο να πιστέψεις ένα γιατρό που καπνίζει, όταν σε συμβουλεύει να σταματήσεις εσύ το κάπνισμα. Ο εγκέφαλός σου αναγνωρίζει την υποκρισία του γιατρού και προσπαθεί να σε προστατεύσει από αυτήν μην πιστεύοντας τα λόγια του. Ωστόσο, αν και καπνιστής και υποκριτής, ο γιατρός έχει δίκιο.
Ο Νόαμ Τσόμσκυ, σε μια προσπάθειά του να ορίσει τους υποκριτές είχε πει πως «Υποκριτές είναι εκείνοι που επιβάλλουν στους άλλους κανόνες που αρνούνται οι ίδιοι να δεχτούν για τον εαυτό τους». Γενικά στις ζωές μας, κατηγορούμε τις υποκρισίες των άλλων, δικαιολογούμε τις δικές μας και οι περισσότεροι ψηφίζουμε χωρίς να τις λαμβάνουμε καθόλου υπόψη. Φυσικά, η υποκρισία είναι το πρώτο όπλο για την εκκίνηση και τη διατήρηση μιας σύγκρουσης, ενός πολέμου. Και το όπλο χρησιμοποιείται ευρέως και από τους άμεσα εμπλεκόμενους και από τους συμμάχους και από τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται.
Παραδείγματα πολλά: Χτύπημα του ISIS σε ελληνορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό της Συρίας. Συνεχής κά- λυψη από τα ΜΜΕ. Φωτογραφίες, μαρτυρίες. Τρομοκρατία. Πριν λίγες ημέρες, χτύπημα του Ισραήλ σε ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Καμία ενόχληση. Καμία Τρομοκρατία. Προφανώς όλες οι βόμβες δεν είναι ίδιες.
Το Ιράν κατηγορείται ότι είναι ο «νταής» της Μέσης Ανατολής, που επιτίθεται στα γειτονικά κράτη του και έχει πυρηνικά όπ-λα. Η απορία είναι, ότι ακριβώς τις ίδιες ενέργειες πράττει και το Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν.
Βέβαια, υπάρχει ένα θεματάκι με τα πυρηνικά όπλα του Ιράν. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, λένε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι τον Ιράν ΔΕΝ έχει πυρηνικά όπλα, όπως ακριβώς αποδείχτηκε ότι ΔΕΝ είχε πυρηνικά όπλα ούτε ο Σαντάμ στο Ιράκ, πα- ρά ταύτα οι Αμερικανοί μπούκαραν. Έτσι και τώρα, παρά ταύτα οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τα πυρηνικά του Ιράν. Μόνο που μετρήσεις που γίνονται μετά τους βομβαρδισμούς, από «τη συμμαχία των καλών», δείχνουν ότι δεν ανέβηκε κανένα επίπεδο ραδιενέργειας στην περιοχή. Τι προηγμένα πυρηνικά είναι αυτά χωρίς ραδιενέργεια, δεν ξέρω. Φυσικά, από την άλλη, το Ισραήλ έχει αποδεδειγμένα πυρηνικά, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν δέχεται κανέναν έλεγχο από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
Ίσως η κυριότερη «κατηγορία» για το Ιράν είναι ο θεοκρατικός χαρακτήρας του κράτους, οι μουλάδες, η θέση της γυναίκας και κυρίως η πλήρης έλλειψη δημοκρατίας και ανοχής της διαφορετικότητας.
Και ήμουν πραγματικά έτοιμος να το πιστέψω, αν δεν συνέβαινε τώρα πρόσφατα, στις αρχές Ιουνίου, η εκτέλεση με αποκεφαλισ- μό του δημοσιογράφου Τούρκι Αλ-Τζάσερ, επειδή ασκούσε κριτική στην Σαουδαραβική κυβέρνηση, μέσα από λογαριασμούς αναρτημένους στο Twitter!!! Μάλιστα, πρόσωπα που μίλησαν στον Guardian είπαν ότι, κατά διάρκεια της φυλάκισής του, ο Αλ-Τζάσερ υπέστη και βασανιστήρια. Αλ- λά δεν ενοχλείται κανένας δυτικός ηγεμόνας, που η «σύμμαχος» Σαουδική Αραβία, έχει την ίδια αντιμετώπιση στους υπηκόους της με το Ιράν. Μόνο το Ιράν είναι το πρόβλημα. Οι «σύμμαχοι» μπορούν να σφάζουν ανενόχλητοι.
Ελπίζω να γίνεται κατανοητό, ότι δεν προσπαθώ να πάρω θέση σχετικά με τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή. Ήδη έχω αρθρογραφήσει σχετικά. Έχει όμως μεγάλη σημασία για την ερμηνεία των γεγονότων, να λαμβάνουμε υπόψη την υποκρισία και τους υποκριτές. Η υποκρισία και οι υποκριτές θα πρέπει να μας γεμίζουν Αμφιβολίες πολλές, Αμφιβολίες τρελές. Άσχετα αν έχει δίκιο, και στις μέρες μας, ο Μολιέρος, που έλεγε ότι: «Η υποκρισία είναι αμαρτία της μόδας και, όπως όλες οι αμαρτίες της μόδας, θεωρείται προσόν». Κι όλη αυτή η υποκρισία, ίσως να μην είχε και τόση σημασία, εάν πίσω της δεν κρύβονταν εκατόμβες νεκρών. Νεκροί λόγω Υποκρισίας.
Ένοχος, υπεράνω
πάσης Αμφιβολίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ