Τον Οκτώβριο του 1943 έπειτα από ψευδή πληροφορία κάποιου ιερέα προς τον Γερμανό στρατηγό Στέττνερ ότι δήθεν αντάρτες του ΕΔΕΣ θα προσέβαλαν το Γερμανικό φυλάκιο Ζίτσας, το 54ο Αναγνωριστικό Απόσπασμα επιτέθηκε αιφνίδια στη θέση Κοκκινόχωμα κατά των ΕΔΕσιτών και έπειτα από σύντομη μάχη με μεγάλες απώλειες από την πλευρά των ανταρτών, αιχμαλωτίστηκαν 88 μεταξύ των οποίων 17 αξιωματικοί.
Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων στα Ιωάννινα σημειώθηκε σε Γερμανική αναφορά ότι «όλοι οι αξιωματικοί του ΕΔΕΣ» εκτός των αποκαλύψεων που έκαναν για την οργάνωση και τη δραστηριότητα των Άγγλων συνδέσμων «πίστευαν πως Βρετανοί και Γερμανοί σύντομα θα έκαναν ειρήνη για να πολεμήσουν από κοινού εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης» (ΝΑ: Τ – 315/71 – 158 – 210 αναφορά σχετικά με την οργάνωση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, τελική έκθεση, 24 Οκτωβρίου και πρακτικά ανακρίσεων).
Εξάλλου, όπως ιστορεί ο γνωστός σαμποτέρ στο Γοργοπόταμο Κρις Γουντχάουζ, ο Νεοζηλανδός αξιωματικός Ντον Στοτ, προφανώς πράκτορας της Αγγλικής Ιντέλλιτζεν Σέρβις, πήγε στην γερμανοκρατούμενη Αθήνα και μέσω του εγκάθετου δημάρχου Άγγελου Γεωργάτου έκα- νε πρόταση στους Γερμανούς προκειμένου αυτοί και οι Σύμμαχοι να λήξουν τον πόλεμο και να ενωθούν σε μια σταυροφορία κατά της Σο- βιετικής Ένωσης (βλέπε Κρίς Γουντχάουζ Μια ζωή γεμάτη τόλμη, εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2020, σελίδα 158 επ.).
Στο ίδιο βιβλίο του ο Γουντχάουζ αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή του Στότ «δεν είχε καμία έγκριση αλλά ήταν και παράλογη σε βαθμό τρέλας», προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να ρίξει την ευθύνη στον αξιωματικό λες και ο άνθρωπος αυτός ενεργούσε για λογαριασμό του! Ο Γουντχάουζ έλεγε ψέματα εν γνώσει του και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι ο κατ’ αυτόν «δίμετρος κοκκινομάλλης Στότ» που «μεταμφιέζονταν» για να μπει στην Αθήνα και διέμενε «σε ένα μαιευτήριο», εμφανίστηκε ένα ωραίο πρωινό στο γερμανοκρατούμενο Δημαρχείο της Αθήνας, συνάντησε το δήμαρχο Γεωργάτο, τον οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησε ως «μεσολαβητή» για να κάνει «πρόταση στους Γερμανούς»!
Έλεος Γουντχάουζ, δεν τα τρώμε τα ψέματά σου! Άλλωστε τα ψέματα του Γουντχάουζ ανατρέπονται από τη συνέντευξη του υπουργού Πολεμικής Παραγωγής του Χίτλερ Άλμπερτ Σπέερ, την οποία έδωσε στον Έλληνα δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο και η οποία δημοσιεύτηκε στο «ΒΗΜΑ»΄ στις 16 Σεπτεμβρίου 1976, ενώ περιλαμβάνεται και στο βιβλίο του ανωτέρω «Η Ελληνική Αντίσταση και οι Σύμμαχοι» (σελίδες 51 – 52).
Στη συνέντευξη αυτή ο Σπέερ μεταξύ άλλων λέει: «Είμαι αυτήκοος μάρτυς ενός γεγονότος που μας είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση το φθινόπωρο του 1944. Θυμάμαι συγκεκριμένα ότι ο στρατηγός Γιόντλ, ο αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου, ήλθε μια μέρα και με βρήκε και μου ανέφερε ότι επήλθε μια συμφωνία σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας που αφορούσε την Ελλάδα. Η συμφωνία – πρωτοφανής μέχρι τότε και όπως γνωρίζω, μοναδική σε όλο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – αφορούσε, όπως τουλάχιστον μου είπε ο Γιόντλ, την εκκένωση απ’ τα γερμανικά στρατεύματα της Ελλάδας χωρίς βρετανική ενόχληση».
Από την άλλη πλευρά ο Φόν Όβεν, διευθυντής τότε του υπουργείου Προπαγάνδας της Γερμανίας αναφέρει σε βιβλίο του που έγραψε μετά τον πόλεμο, ότι ο Γκαίμπελς είχε μετάσχει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της συμφωνίας αυτής! Οι Άγγλοι, βέβαια, δεν το δημοσίευσαν ποτέ και μέχρι σήμερα έχουν τα αρχεία τους απόρρητα! Με την τρομερή αποκάλυψη του Σπέερ επιβεβαιώνεται με το πλέον έγκυρο τρόπο ότι τον Οκτώβριο του 1944 οι Άγγλοι άφησαν τους Γερμανούς να φύγουν ανενόχλητοι από την Ελλάδα! Σε μια κρίσιμη φάση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ το συμμαχικό αίμα έτρεχε ποτάμι σ’ όλα τα μέτωπα, οι Βρετανοί, πίσω από τις πλάτες των συμμάχων τους, παραβιάζοντας κάθε γραπτό και άγραφο νόμο, έκαναν μυστική συμφωνία με τους Γερμανούς!
Με αυτή την υψηλού επιπέδου συμφωνία οι Άγγλοι σκόπευαν σε δύο στόχους: Πρώτος και κύριος, οι Γερμανικές μεραρχίες που στάθμευαν στην Ελλάδα να κινηθούν όσο πιο σύ-ντομα βορειότερα, ώστε πάνοπλες και αξιόμαχες να προστεθούν στις Γερμανικές δυνάμεις που μάχονταν απεγνωσμένα για να επιβραδύνουν την ακάθεκτη προέλαση του Σοβιετικού στρατού στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός στόχος για τους Βρετανούς, ήταν να μη εγκλωβιστούν και να μην αιχμαλωτιστούν αξιόλογες Γερμανικές δυνάμεις στον Ελληνικό χώρο, πράγμα που θα σήμαινε αναπόφευκτα εφοδιασμό του ΕΛΑΣ με σύγχρονο βαρύ οπλισμό, τανκς, κανόνια κλπ. Αυτοί – δυστυχώς – ήταν οι «φίλοι» και «σύμμαχοί» μας Βρετανοί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Κατηγορούσαν τον Ζέρβα γιατί δεν επιτίθονταν κατά των Γερμανών και από την άλλη μεριά έκαναν μ’ αυτούς μυστικές συμφωνίες να μην τους χτυπήσουν κατά την αποχώρησή τους, όπως συνέβη στα Ιωάννινα, την Άρτα και το λοιπό Ηπειρωτικό χώρο! Ο Ζέρβας, όμως, που τα είχε βρει με τους Γερμανούς, φαίνεται ότι κάτι είχε καταλάβει και δεν έβαζε εναντίον τους!
Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο αντισυνταγματάρχης του ΕΔΕΣ Χριστόδουλος ανακρινόμενος στα Ιωάννινα μετά την αιχμαλωσία του στο Κοκκινόχωμα, είπε ότι Γερμανοί και Βρετανοί θα ενωθούν κατά της Σοβιετικής Ένωσης! Στον ύπνο του το είχε δει αυτό; Και ο «κοκκινομάλλης» Στότ που είχε συνάντηση με τους Γερμανούς στην Αθήνα, για χόμπι το έκανε; Θα έρθω κάποια ώρα στο Λονδίνο να φτύσω στους τάφους σας…
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος