ΟΠΩΣ κάθε χρόνο έτσι και φέτος η οικογένεια του αείμνηστου Ισαάκ Μιζάν (φωτο) που ήταν ο τελευταίος επιζών του Ολοκαυτώματος από την Άρτα μετά τα όσα φρικτά έζησε στο Γερμανικό στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου και στη συνέχεια στο Μπέργκεν – Μπέλζεν, τίμησε με την παρουσία της την «Ημέρα Μνήμης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτης» που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο Δήμος Αρταίων.
Παρέστησαν ο γιος του Ζοζέφ και η κόρη του Άννα Μιζάν, που νιώθουν την Άρτα ιδιαίτερη πατρίδα τους, την αγαπούν πολύ όπως και τους ανθρώπους της, κάτι που νομίζουμε ότι μεταλαμπάδευσε και ο πατέρας τους. Ο πατέρας τους που η τελευταία του επιθυμία, πριν φύγει από τη ζωή, ήταν να επιστρέψει στον γενέθλιο τόπο του, εδώ που σώζεται ακόμα το σπίτι απ’ όπου πήραν τον ίδιο και την οικογένειά του στις 24 Μαρτίου του 1944.
Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα όπου έζησε μέχρι το 1961. Τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη μαζί με άλλους 351 Εβραίους της Άρτας, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου και στη συνέχεια στο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Άρτα τον Αύγουστο του 1945. Από τα 12 μέλη της οικογένειας Μιζάν που εξαναγκάστηκαν στο ταξίδι του θανάτου προς το Άουσβιτς επέστρεψαν μόλις τρεις.
Από την Άρτα στην Αθήνα μετακόμισε σε ηλικία 35 ετών, αλλά η αγάπη του για την πόλη του παρέμεινε άσβεστη έως το τέλος του βίου του. Ο «Τ» διατηρούσε μαζί του συνεχή επικοινωνία και μέσω της εφημερίδας εκμυστηρευόταν τη ζωή που πέρασε εδώ, δείχνοντας να είναι η πιο ευτυχισμένη και η πιο χαρούμενη. Έως ότου αυτή η επικοινωνία εκτυλίχθηκε σε φιλία που διευρύνθηκε ακολούθως με τα παιδιά του καθώς και με τους συγγενείς του. Η αγάπη για την Άρτα κληροδοτήθηκε και στα εγγόνια του που την έχουν επισκεφθεί. Κι αυτή ίσως ήταν για τον Ισαάκ η καλύτερη κληρονομιά που άφησε.
Η παρουσία των δικών του ανθρώπων στις εκδηλώσεις της τοπικής «Ημέρας Μνήμης της Ισραηλιτικής Κοινότητας» αποτελούν μεν τιμή προς το Ολοκαύτωμα, παράλληλα όμως και οφειλόμενη τιμή προς τον Ισαάκ Μιζάν που κουβαλούσε παντού και πάντα πολύ βαθιά μέσα στην καρδιά του την Άρτα.
Τον γενέθλιο τόπο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ