Η διεθνής έκθεση CPHI 2024 που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μιλάνο, μας επιφύλαξε μια θετική εξέλιξη.
Στο πρόσωπο της Ιουλίας Τσέτη υπήρξε για την πόλη μας μια διεθνής αναγνώριση. Η φαρμακοποιός MSc πρόεδρος και CEO του ομίλου φαρμακευτικών επιχειρήσεων Τσέτη ΟΦΕΤ και επίτιμη δι- δάκτωρ φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών, αναδείχθηκε στη διεθνή έκθεση του Μιλάνου ως γυναίκα της χρονιάς 2024.
Συγκεκριμένα της απονεμήθηκε ο τίτλος και το βραβείο woman of the year 2024 για την διεθνή της δράση στον τομέα της φαρμακευτικής επιστήμης στις 8 Οκτωβρίου 2024. Σε μια τόσο σημαντική έκθεση που χρονολογείται από 35 ετίας και πλέον, αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία.
Την έκθεση επισκέφτηκαν 60.000 επισκέπτες, συμμετείχαν περίπου 2.500 χιλιάδες επιχειρήσεις από 166 χώρες. Η επιτροπή Jury Committee γνωμοδότησε θετικά γι΄ αυτό το βραβείο για την αφοσίωσή της σε θέματα καινοτομίας, βιώσιμης ανά- πτυξης και κοινωνικής υπευθυνότητας. Μέσα από τον ρόλο της ως επικεφαλής του ΟΦΕΤ, αλλά και ως επιστήμονας, η κυρία Τσέτη, σύμφωνα με τους διοργανωτές του βραβείου, διακρίθηκε για τα επιστημονικά και επιχειρηματικά επιτεύγματά της ως «αληθινή οραματίστρια και πρωτοπόρος του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, έχοντας αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία.
Στο μήνυμά της η κυρία Τσέτη, παραλαμβάνοντας το βραβείο, μεταξύ άλλων, τόνισε: «… Είμαι συγκινημένη για τη διάκριση αυτή, η οποία με ενδυναμώνει και με καθιστά ακόμα πιο υπεύθυνη όσον αφορά στα ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας, της έρευνας και της καινοτομίας. Το γνωστικό μου πεδίο και οι σπουδές μου στην φαρμα- κευτική και τις βιοεπιστήμες, με οδήγησαν στην έρευνα την οποία υπηρετώ με αφοσίωση και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, καθώς επιδιώκω να βρίσκομαι όσο περισσότερο μπορώ στο Εργαστήριο».
Συνεχίζοντας την ομιλία της υπογράμμισε τα εξής: «Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους ανθρώπους και γυναίκες στο πεδίο των βιοεπιστημών, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν μέσα από το μονοπάτι της έρευνας, καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες, καθώς γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις – υγειονομικές και κλιματικές – θα συνεχίσουν να μας επισκέπτονται. Και μιλώντας για καινοτομία, να επισημάνω, ότι η καινοτομία αποτελεί το πεδίο το οποίο θα μας ταξιδέψει μακριά και θα σφραγίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας, του επιχειρείν και της έρευνας σε κάθε χώρα. Με τη λογική αυτή πορεύεται, άλλωστε, και ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη – που μετρά 60 χρόνια ζωής, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η καινοτομία και η έρευνα. Η έκρηξη των νεοφυών επιχειρήσεων, των spin off και οι εφαρ- μογές της τεχνητής νοημοσύνης, δείχνουν ανάγλυφα τι μπορεί να προσφέρει η καινοτομία στην εποχή μας, βελτιώνοντας καθοριστικά τις ζωές μας, προσφέροντας πρωτοποριακά προϊόντα και δείχνοντας έναν άλλο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι νέες γενιές».
Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ιουλία ξεκίνησε από το φαρμακείο του πατέρα της που βρίσκονταν στον κεντρικό δρόμο της πόλης, στην οδό Σκουφά, λίγο πριν την κεντρική πλατεία. Ο αείμνηστος Κλέωνας Τσέτης στην δεκαετία του 1960 ήταν από τους λίγους φαρμακοποιούς που κατασκεύαζαν το φάρμακο στο εργαστήριό του, που αποτελούσε συνέχεια του φαρμακείου και χωρίζονταν από ένα παραβάν.
Στη μνήμη του δεν έχει καθιερωθεί και βραβείο Κλέων Τσέτης. Του ανήσυχου φαρμακοποιού, του οραματιστή, του ερευνητή αλλά και εμβληματικού βιομηχάνου, με στόχο να στηρίξει τη νέα γενιά, την επιστημονική φαρμακευτική γνώ- ση στην πατρίδα μας, με σκοπό να ανασχέσει το μεγάλο κύμα φυγής λαμπρών επιστημόνων στο εξωτερικό.
*Ο Νικόλαος Καραδήμας είναι συγγραφέας με καταγωγή από την Άρτα