Σε ένα σπίτι στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, γεννήθηκαν ο παππούς μου και ο πατέρας μου. Πολέμησαν ενάντια στους Γερμανούς ναζιστές στο πλευρό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ενάντια στους Ιταλούς φασίστες και αργότερα, ενάντια στους Έλληνες φασίστες, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ο πατέρας μου, το 1968, μπόρεσε να διαφύγει στην Ιταλία, στη χώρα της μητέρας μου, Λουκρέτσια. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα, απέκτησα τους δύο γιους μου, οι οποίοι σπουδάζουν στην Πίζα. Αυτό είναι επομένως ένα σπίτι μεταναστών, όπως και πολλά άλλα στην Ηπειρο. Εμείς οι Ηπειρώτες διασκορπιστήκαμε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ωστόσο κανείς από εμάς ούτε μια στιγμή δεν έπαψε να αισθάνεται Έλληνας. Η Ήπειρος είναι η γη του πατέρα μου, Λευτέρη, όπου η οικογένειά μου πολέμησε στην ελληνική
Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στην Ιταλία και κατέχω διδακτορικό στην Ανθρωπολογία. Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις μου σε ιταλικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά ξεχωρίζω τη συνεργασία από το 2014 με την ερευνητική εφημερίδα «I Siciliani giovani» στρατευμένη στον αγώνα κατά της μαφίας. Εργάστηκα και ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική και τον συνδικαλισμό στη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας (ΓΣΕΙ) αλλά και από τη θέση της υποψήφιας για την περιφέρεια της Σικελίας το 2012, όπως και την ευρωβουλή το 2019. Είχα όμως και την τιμή να διατελέσω πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας για δύο συνεχόμενες θητείες και να παραλάβω τιμητική πλακέτα σε εκδήλωση με θέμα «Μετανάστευση: από το καλωσόρισμα στην πιθανή συνύπαρξη».
Επέστρεψα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2010 για να στηρίξω τον αγώνα κατά της λιτότητας. Με κινητοποιεί η δράση για μια Ευρώπη των δικαιωμάτων, της ειρήνης και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, τομείς στους οποίους ήμουν ενεργή σε Ελλάδα και Ιταλία.
Στην Ιταλία στρατεύτηκα στο κίνημα κατά της μαφίας, συνεχίζοντας τον αγώνα του Pippo Fava για διαφάνεια και λογοδοσία, αψηφώντας τις μαφιόζικες τρομοκρατικές πρακτικές που προσπάθησαν να με σταματήσουν. Μεγάλη τιμή και αναγνώριση στην πολιτική και ακτιβιστική μου πορεία όταν έλαβα το βραβείο κατά της μαφίας «Salvatore Carnevale» – συντρόφου σοσιαλιστή, συνδικαλιστή της ΓΣΕΙ και ιδρυτή και γραμματέα του Εργατικού Επιμελητηρίου της Sciara (Παλέρμο), που δολοφονήθηκε από τη μαφία.
Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα υπερασπίζομαι το δικαίωμα στη στέγαση για όλους/-ες/-α πανευρωπαϊκά, αντιμετωπίζοντας την απειλή των εξώσεων με ρεαλιστικές λύσεις και παλεύοντας μέσα από τα κινήματα. Όσον αφορά την οικολογική κρίση, αντιτίθεμαι στις περιβαλλοντικά καταστροφικές εξορύξεις και συμμετέχω σε κινήματα για τον οικολογικό μετασχηματισμό. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κλιματική δικαιοσύνη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως και τα φαινομενικά «μικρά» του περιβάλλοντος, που μόνο μικρά δεν είναι, εκεί μάλιστα που συναντιόνται με τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε τόπου. Αυτή την αντίληψη προωθεί το κίνημα Slow Food, στο οποίο και συμμετέχω, προωθώντας τη βιώσιμη οικονομία και την πολιτιστική ανάπτυξη μέσω τοπικών προϊόντων.
Στεκόμαστε μαζί με αλληλέγγυους/-ες/-α δίπλα σε πρόσφυγες/-ισσες και μετανάστες/-ριες, υποστηρίζοντας την αξιοπρέπεια και την ισότητα κόντρα στην “Ευρώπη-φρούριο”. Απέναντι, στον σεξισμό και την πατριαρχία από τα οποία βρίθει η σημερινή κοινωνία και τα βιώνουμε όλες στη καθημερινότητά μας παρά την υποτιθέμενη πρόοδο της εποχής, αγωνιζόμαστε με την ομάδα “Ελεύθερες Γυναίκες” για ίσα δικαιώματα, κατά του μισογυνισμού, οργανώνοντας δράσεις υπέρ των γυναικών που έχουν υποστεί εκμετάλλευση.
Την ίδια στιγμή, οι σύγχρονες τεχνολογίες δημιουργούν καινούρια εργασιακά ζητήματα και άρα απαιτούν νέες λύσεις. Ως εκ τούτου, μέρος της προσπάθειας και του αγώνα μας δίνεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και τη διαχείριση των δεδομένων και των υποδομών υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Σήμερα, επιλέγω να παλέψω, στο πλευρό συντροφισσών και συντρόφων, μέσα από τις γραμμές της Νέας Αριστεράς για μια Ευρώπη μακριά από τη λιτότητα, υπέρ της πράσινης μετάβασης με κοινωνικό πρόσημο και πάνω από όλα κατά του φασισμού με σημαία την Ειρήνη. Αντιλαμβανόμενη πως τα τελευταία χρόνια που ο νεοφιλελευθερισμός και οι φασιστικές τακτικές έχουν κατακλύσει την Ευρώπη, είναι περισσότερο από αναγκαία η φωνή της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Μόνο μία τέτοια φωνή μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική και κοινωνική ανισότητα και ανασφάλεια, που όπως γνωρίζουμε και από παραδείγματα του, όχι και τόσο μακρινού, παρελθόντος, ευνοούν στην Ακροδεξιά. Μόνο η Αριστερά είναι η δύναμη που μπορεί να δικαιώσει τους αγώνες της Παλαιστίνης για ευημερία και αυτόνομο Κράτος, αλλά και να υπερασπιστεί την, διευρύνοντας τη Δημοκρατία, τη λογοδοσία και το Κράτος Δικαίου, όπως έχει κάνει σε κάθε κρίσιμη καμπή της ιστορίας.
Με αυτό τον τρόπο θέτουμε βάσεις για μια ισχυρή, δίκαιη, αλληλέγγυα και προοδευτική Ελλάδα στην Ευρώπη, βασισμένη σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από το Σύνταγμα, διασφαλίζοντας διάκριση εξουσιών και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα στηρίζουμε μια δυναμική τοπική αυτοδιοίκηση για την ενδυνάμωση των τοπικών αρχών για βιώσιμη ανάπτυξη και δημοκρατία, αλλά και την συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία για την προώθηση ανθεκτικών οικονομικών μοντέλων.
Γιατί εμείς αγωνιζόμαστε με την πολιτική μας και όχι με τα πρόσωπα. Λέμε αυτό που πιστεύουμε, πιστεύουμε αυτό που λέμε και φροντίζουμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω, κάνοντάς το πράξη. Διότι μόνο μέσω μιας δυνατής Αριστεράς στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τα κινήματα μπορούμε να πολεμήσουμε τις ελίτ και τις πολιτικές που εκείνες στηρίζει, τις πολιτικές που καταπιέζουν και φτωχοποιούν τον λαό, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με την Νέα Αριστερά, λοιπόν, για να δώσουμε φωνή στο δίκιο μας.
Η τωρινή συγκυρία για εμάς τους Ηπειρώτες, όπως και για όλους τους Έλληνες, είναι σημαντική. Γι’ αυτό, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σας ζητώ να στηρίξετε και να ψηφίσετε όσους νοιάζονται για όλα αυτά. Για τα πράγματα από το μακρινό παρελθόν αλλά και γι’ αυτά που πρέπει να κατακτηθούν και να διασωθούν για να έχουμε μέλλον. Με την Αριστερά και τη Νέα Αριστερά και με όποιον συντάσσεται μαζί του, στη μεγάλη πορεία του λαού, της οποίας εγώ είμαι ένα πολύ μικρό αλλά συνειδητό κομμάτι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ