ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ μέρες πριν τις ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι των κομμάτων φορτσάρουν. Απ’ ότι διαπιστώνουμε εξ αυτών που επισκέπτονται το νομό μας, άλλοι – και κυρίως από τα μεγαλύτερα κόμματα – αξιοποιούν τις οργανώσεις για να διεισδύσουν στην κοινωνία και άλλοι τις γνωριμίες τους με τοπικά προβεβλημένα πρόσωπα του δημόσιου βίου. Ή και τα δύο μαζί.

ΟΠΩΣ για παράδειγμα ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο οποίος συνευρέθηκε με τον βουλευτή του κόμματος Γιώργο Στύλιο και τον πρώην δήμαρχο Αρταίων. Γιατί και με τον Χρήστο Τσιρογιάννη; Διότι διετέλεσε δήμαρχος Σάμου αναπτύσσοντας σχέση φιλίας. Κάπως έτσι στήνονται τα ραντεβού.

ΑΠΟ τους προέδρους κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, στην Άρτα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, περιόδευσε ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος γνώρισε θερμή υποδοχή που ανταπέδωσε με εναγκαλισμούς, φιλιά και διάλογο με όλους. Χωρίς εξαιρέσεις. Εντελώς άλλο στυλ επικοινωνίας. Δεν επρόκειτο για ένα απλό πέρασμα αλλά για αφτιασίδωτη και ανυπόκριτη συνάντηση με τους συμπολίτες μας.

ΝΑ κάθεται αρχηγός κόμματος και να συνομιλεί δίχως να κοιτάει… ρολόι δεν είναι δα και τόσο συνηθισμένο. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές ανθρώπων που αμέσως μετά τις συναντήσεις ακούγονταν να λένε ότι «τού είπα αυτό… και το άλλο και το… δείνα». Και πως «με άκουγε με ιδιαίτερη προσοχή, απαντώντας σε όλα». Άρα τους προκάλεσε εντύπωση, επιθυμώντας να εκφράσουν την αίσθηση που αποκόμισαν.

ΕΔΩ που τα λέμε αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν μια αμεσότερη επαφή με το λαό, αν δεν ακούν από πρώτο χέρι τις απόψεις τους και δεν αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους, πώς είναι δυνατόν να βγάλουν συμπεράσματα, από τις επιλεγμένες ατάκες των τηλεοπτικών καναλιών μόνο; Και πώς επίσης θα διαμορφώνουν τις πολιτικές της παρεμβάσεις, εκ των άνω ή εκ των κάτω; Εκτός βέβαια κι αν τους ενδιαφέρουν άλλα κι όχι τα λαϊκά συμφέροντα.

ΣΤΟΝ αντίποδα αυτού υπάρχει το παράδειγμα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επισκεπτόμενος τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αντί να ακούσει και πολύ περισσότερο να ενστερνιστεί τα αιτήματα που διατυπώθηκαν προέβη σε ανακοινώσεις που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Είπε – μεταξύ άλλων – ότι οι συμβασιούχοι θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν αλλού δουλειά, διότι, από τα τέλη Ιουνίου διακόπτεται η εργασία τους στα νοσοκομεία. Τόσο ωμά, τόσο κυνικά!

ΕΦΤΑΣΕ μάλιστα στο σημείο να τους υποδείξει και χώρους αναζήτησης εργασίας. Να πάνε δηλαδή να γίνουν γκαρσόνια, καθαριστές και καθαρίστριες στην εστίαση, στην οποία, όπως ανέφερε, υπάρχουν δουλειές. Υπονοώντας φυσικά την τουριστική σεζόν για κάλυψη των αναγκών ξενοδοχειακών μονάδων, καταλυμάτων και συναφών επαγγελμάτων. Εμ βέβαια, δικαιώματα στην καθαριότητα και τη σίτιση στα νοσοκομεία έχουν μόνο οι προνομιούχοι! Τουτέστιν οι ιδιώτες εργολάβοι, τους οποίους και θα χρυσοπληρώνουμε!

ΩΣ εκ τούτου, μεταξύ των άλλων, μετά την ανάληψη της σίτισης από ιδιωτική εταιρεία, να μην περιμένουν άλλη ανανέωση και οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου Άρτας μετά την παρέλευση του Ιουνίου. Είναι και το 41% των τελευταίων εθνικών εκλογών βλέπετε, το οποίο με περισσή αλαζονεία… δείχνει το δρόμο για το που οδηγούμαστε…

ΕΥΤΥΧΩΣ πάντως που δεν κάμπτονται εντελώς οι αντιστάσεις περί όλων των επισυμβαινόντων. Όπως επί παραδείγματι του πλωτού φωτοβολταϊκού, περί του οποίου επανήλθε η ΤΕΡΝΑ με σκοπό να το κατασκευάσει στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου. Μετά το «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων υπάρχει και το δεύτερο που ήρθε από το αντίστοιχο του Δήμου Νικ. Σκουφά. Έκαναν αυτό που έπρεπε και μπράβο τους.

ΝΑ μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις τους είναι γνωμοδοτικές, πράγμα που σημαίνει πως εάν η κυβέρνηση θελήσει μπορεί να το περάσει. Καθόλου, εν τω μεταξύ, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι παρά το άκυρο που είχε ρίξει ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επί της προηγούμενης ίδιας κυβέρνησης, έχουμε επαναφορά της ΤΕΡΝΑ. Η οποία ΤΕΡΝΑ όχι μόνο έχει άκρες αλλά παραείναι χωμένη στα κυβερνητικά άδυτα. Επομένως, δεν επανέρχεται τυχαία. Όλο και κάποια παράθυρα, για να μην πούμε ολόκληρες πόρτες βρήκε ανοιχτές.
ΣΕ μας δεν απομένει τίποτε άλλο παρά να έχουμε τα δικά μας μάτια ανοιχτά, παρακολουθώντας στενά, πολύ στενά τις εξελίξεις ώστε να μην βρεθούμε εκτός απροόπτου. Μας πιάσουν δηλαδή στον ύπνο. Ως εκ τούτου να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Κι αν πέσει στην αντίληψή μας ότι πάνε να το περάσουν να ορθώσουμε τείχος. Όχι τίποτε άλλο αλλά και για να αποκτήσουν νόημα και περιεχόμενο οι γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Κυρίως, όμως, να υπάρξει λαϊκή δικαίωση.

ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει αντίρρηση για την διοργάνωση στην Άρτα κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, όπως για παράδειγμα το 51ο πανελλήνιο πρωτάθλημα «final 8» εφήβων μπάσκετ στο Κλειστό Τ9, στους Κωστακιούς. Αν αληθεύουν ότι κόστισε 60.000 ευρώ στον Δήμο, κάπως ακριβά δεν έπεσε; Εκτός κι αν «λεφτά υπάρχουν».

ΥΠΑΡΧΕΙ και κάτι άλλο. Αν μάθουν κι άλλες Ομοσπονδίες ότι είμαστε τόσο γαλαντόμοι δεν θα χρειάζεται να ζητάμε εμείς τις διοργανώσεις. Μάλλον θα επιδιώκουν από μόνες τους να έρχονται εδώ. Άρα η λέξη «επιτυχία» δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά ένα κενό γράμμα.

ΤΟ προσεχές Σάββατο η Ακαδημαϊκή Εταιρεία Άρτας διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με ένα άκρως επίκαιρο θέμα. Τίτλος της «ψυχοφυσιολογική κριτική στην Αριστοτέλεια Λογική» με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Να πάμε.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ