Την θέση του απέναντι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων διατύπωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Άρτας του συνδυασμού «Ήπειρος Όλον» Άλκης Παπαχρηστάκης στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Ανέφερε: «Ξεκινώντας την τοποθέτησή μου λέω “όχι” στην ίδρυση ενός υβριδικού ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην χώρα μας. Καταρχάς χαιρετίζω τους αγώνες των μαθητών και φοιτητών για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων όπως και αν αυτοί εμφανίζονται. Το Πανεπιστήμιο, όπως όλοι γνωρίζουμε, αφορά τον φορέα της ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών. Η αποστολή του εκπληρώνεται μόνο όταν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν όλες τις εγγυήσεις και τις ελευθερίες που απαιτούνται ώστε χωρίς επιρροή από εξωτερικούς παράγοντες να προάγουν την έρευνα και τη γνώση. Δεν είναι δυνατόν οι απόψεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και κυρίως οι επιστημονικές απόψεις και αντιλήψεις να συναρτώνται από το ποιος πληρώνει, γιατί μπορεί να είναι αυτός που θα ελέγχει κιόλας την ακαδημαϊκή λειτουργία.
Παρενθετικά να πω ότι πριν ένα περίπου μήνα στο επώνυμο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ απομακρύνθηκε μια έγχρωμη καθηγήτρια δήθεν ως ακαδημαϊκά ανεπαρκής. Στην πραγματικότητα ήταν μία παρέμβαση του λόμπι που το χρηματοδοτεί. Σε σχέση με αυτή την ενέργεια η Αμερικάνικη εφημερίδα NEW YORK TIMES καθώς και άλλες βάζουν ζητήματα όπως αυτός που πληρώνει μπορεί να επιλέγει και ποιος θα διδάσκει;
Δεν μπορούμε να θεοποιήσουμε και να υποταχθούμε στην αντίληψη της ελεύθερης αγοράς με την δημιουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων, αλλά πρέπει να στηρίξουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα που ελεύθερα κρίνει και αποφασίζει, απαιτώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση ανάλογη με αυτή των ξένων ευρωπαϊκών δημόσιων αντίστοιχων. Γιατί η κατεύθυνση της έρευνας που βασικός χώρος παραγωγής είναι το Πανεπιστήμιο οφείλει να τελεί υπό δημόσιο έλεγχο.
Ας μην παραγνωρίζουμε ότι ο δημόσιος έλεγχος είναι αυτός που τελείται από την συντεταγμένη πολι- τεία, η οποία αποτελεί και έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Θέλω να πω εδώ ότι μιλάμε πάρα πολλές φορές για μη κρατικά Πανεπιστήμια, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι κρατικό, είναι δημόσιο και μάλιστα τυπικά υπό καθεστώς αυτοτέλειας, αυτονομίας στη λειτουργία του και αυτοδιοίκησή του. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και μάλιστα βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, προσ- δίδοντας κύρος στους απόφοιτους σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Με την δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων είναι γεγονός ότι το δημόσιο περιφερειακό Πανεπιστήμιο θα υποβαθμιστεί και θα συρρικνωθεί με αποτέλεσμα τη μείωση των εισακτέων και παράλληλα τη μείωση χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Από την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων αυτά που θα πληγούν είναι τα περιφερειακά όπου σε βάθος χρόνου θα μειωθούν οι φοιτητές με αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου το κλείσιμό τους. Και σ’ αυτή την θέση θα βρεθούμε και εμείς γρήγορα…».
*Ο Άλκης Παπαχρηστάκης είναι περιφερειακός σύμβουλος, αντιπρόεδρος επιτροπής κοινωνικών θεμάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ