Προτεραιότητα υψηλού ρίσκου θεωρείται το χρονίζον θέμα του Ξενία για τη νέα Δημοτική Αρχή. Ιδιαίτερα μετά τη μη υπογραφή της σύμβασης από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Τσιρογιάννη.
Αν αυτή την πράξη του, την δει κανείς σφαιρικά και ιδεολογικά, θα μπορούσε με προϋποθέσεις να του αποδώσει τα εύσημα. Ο λόγος απλός. Ο νέος δήμαρχος είχε κάνει σημαία τουλάχιστον στον προεκλογικό του αγώνα το θέμα του Ξενία, ότι θα κατασκευάσει ξενοδοχείο, παρά τους περιορισμούς που έθετε το ΚΑΣ. Τόσο αυτός, όσο και υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι, εκλεγμένοι και μη, ήταν σημαία του αγώνα τους, όπως το εισπράξαμε και εμείς ως δημότες. Ένας ακόμα λόγος, αυτός που ο κ. Τσιρογιάννης κυρίως πρόβαλε, ήταν ο σεβασμός στην ετυμηγορία του λαού της Άρτας με την διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθούν τα χρήματα.
Ένα σύντομο ιστορικό. Το έτος 2013, μία δεκαετία πίσω, επί δημαρχίας κ. Παπαλέξη, ο Δήμος έχει πάρει την κυριότητα του κτηρίου που βρίσκεται εσωτερικά του Κάστρου, δηλαδή του κτίσματος του παλιού ξενοδοχείου Ξενία. Ένα χρόνο μετά αλλάζει περιέργως αυ- τή η απόφαση, που προέβλεπε την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, όπως προέκυπτε από τις μέχρι τότε αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και ακούγεται τότε η λέξη για πρώτη φο-ρά, ξενοδοχείο.
Τον Ιανουάριο του 2016 η νέα Δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον κ. Τσιρογιάννη, συμφωνεί πλέον με αυτή την απόφαση που βρήκε μπροστά του για δημιουργία ξενοδοχείου. Αμέσως ξεκινάει η διαδικασία με αίτηση που υποβάλει στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Με αυτό τον τρόπο προκάλεσε ήδη την συνεδρίαση του αρχαιολογικού συμβουλίου, όπου κλήθηκε και η κοινότητα, πρωτοβουλία Κάστ-ρου ανοικτού για να επιχειρηματολογήσει.
Με αποτέλεσμα 17-0 και η απόφαση του υπουργείου στις 24 Ιανουαρίου γίνεται γνωστή. «Αποφασίζεται η μη έγκριση της αίτησης του Δήμου Αρταίων με το σκεπτικό ότι η δημιουργία ξενοδοχείου αντιβαίνει στον δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου. Δηλαδή του Κάστρου και δεν συνάδει με την ιστορικότητα του μνημείου», η οποία ήταν ήδη τετελεσμένη.
Με ψήφισμά του, ακόμα και το Διοικητικό Συμβούλιο των αρχαιολόγων, συντάσσεται με αυτή την απόφαση. Τότε έρχεται εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2018 το θέμα του Ξενία να χρησιμοποιηθεί πλέον ως πολιτιστικός χώρος. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου εντάσσεται στο πρώτο πρόγραμμα, έναντι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων. Τον Νοέμβριο του 2021 ο νόμος 3028/02 που κυρώνεται με νέο νόμο που έρχεται στη Βουλή των Ελλήνων προβλέπει ακριβώς τα ίδια για απαγόρευ-ση δηλαδή δημιουργίας ξενοδοχείου. Συγκε- κριμένα ο νόμος προβλέπει σε ζώνες προστασίας Α ότι στον φέροντα οργανισμό που υφίσταται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και απόφαση του Συμβουλίου, στα υπάρχοντα κτίσματα μπορεί να γίνουν προσθέσεις που είναι αναγκαίες για την ανάδειξη και μόνο των μνημείων.
Το καλοκαίρι του 2022, επειδή τα προεγκριθέντα χρήματα δεν επαρκούν, το κτίσμα εντάσσεται και απεντάσσεται ταυτόχρονα για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο οικονομικό κονδύλι. Οι νέες μελέτες κοστολογούν το έργο πολιτισμού σε 12 εκατ. ευρώ. Περίπου γι’ αυτό έγινε και η ταυτόχρονη απένταξη από το παλιό πρόγραμμα και ένταξη στο νέο. Τότε η ενέργεια θεωρήθηκε ως αποτέλεσμα νίκης του Δήμου Αρταίων.
Τον Ιανουάριο του 2023 η οικονομική επιτροπή του Δήμου εγκρίνει τις νέες μελέτες για την εξασφάλιση του ποσού. Στις 4 Απριλίου γίνεται η κλήρωση για την συμμετοχή των μελών της επιτροπής του διαγωνισμού και εγκρίνεται το πρακτικό της κλήρωσης ένα μήνα μετά. Οπότε άνοιγε ο δρόμος για την δημοπράτηση και έγκριση των προσφορών. Τον Οκτώβριο δεν έχουμε οριστικό ανάδοχο. Τον Δεκέμβριο δε το Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκει κάποιο τεχνικό κώλυμα στην διακήρυξη, το οποίο όμως δεν ήταν δυσεπίλυτο. Συγ- κεκριμένα δεν αναφέρονταν ο αριθμός πρωτοκόλλου. Τοπικοί φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν τις ευθύνες τόσο στον απερχόμενο όσο και στο νέο δήμαρχο, επειδή ο κ. Τσιρογιάννης δεν υπογράφει την σύμβαση ως απερχόμενος και παραχωρεί το δικαίωμα υπογραφής, αφού αυτή ήταν η ετυμηγορία του Αρτινού λαού.
*Ο Νικόλαος Καραδήμας είναι συγγραφέας, με καταγωγή από την Άρτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ