Εξακολουθεί ακόμα και σήμερα το βιβλίο να ανθίσταται σθεναρά στα μέσα ηλεκτρονικής διάδοσης της γνώσης, της πληροφορίας και της μάθησης γενικότερα.
Ένα λογοτεχνικό πόνημα δεν θα παραχωρήσει ποτέ την πρωτοβουλία της μυσταγωγίας των σκέψεων του δημιουργού στο άψυχο πληκτρολόγιο επειδή διαθέτει την δύναμη της αναπαραγωγής. Το βιβλίο θέλει τον χρόνο του για να ωριμάσει. Στα μονοπάτια του συλλογισμού οι ιδέες αν χρειαστεί παραβιάζουν τις διόδους του εφικτού και γίνονται δαιδαλώδεις διαδρομές. Αλλάζουν πορεία όταν το συναίσθημα υπερβαίνει τη λογική, όταν η ψυχή ενθουσιάζεται, καταρρακώνεται, υπερβάλει, αντιμάχεται, αδημονεί. Καμιά ram δεν μπορεί να συναγωνισθεί με έναν τέτοιο πλουραλισμό σκέψεων. Απλά κάποια στιγμή θωρείται κορεσμένη μνήμη, εν αντιθέσει με τον λογισμό του συγγραφέα που στοχάζεται.
Ιδιαίτερα αν ο δημιουργός ενός βιβλίου συνταξιδεύει μαζί σου με το απρόβλεπτο να κυριαρχεί μέχρι να διαψευσθείς στην επόμενη σελίδα. Να αναθεωρείς δεδομένα, όταν τα ευρήματα είναι φτωχά στο κεφάλαιο που μόλις χάθηκες στην ανάγνωση και αδημονείς στο επόμενο να βρίσκεται το λυσάρι. Ο συγγραφέας, όμως, αλλάζει τους χρόνους, το ύφος, τα πρόσωπα και οικοδομεί ακόμα έναν λαβύρινθο στο τεταρτημόριο του μυαλού σου, εκείνο που είναι υπεύθυνο για το θυμικό.
Το αστυνομικό μυθιστόρημα που απλώνεται και διατηρεί τις αισθήσεις σου σε εγρήγορση, η πόλη μας η Άρτα φιλοξένησε φέτος για δεύτερη φορά τους δημιουργούς του. Ευελπιστούμε ότι το εγκάρδιο θάλπος των διοργανωτών του φροντιστηρίου «Αστ- ρολάβος», το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας να γίνει αφορμή να καταχωνιάσει τα μυστικά του για πάντα στις όμορφες γειτονιές μας. Ενδεχομένως ένα θεατρικό μονόπρακτο στα στενά της πόλης γιατί να μην αποτελέσει σκηνή του μυστηρίου;
Χρόνο με τον χρόνο να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και με τους φορείς της πόλης, να λάβει διεθνείς διαστάσεις.
Οι ιδέες που συλλαμβάνονται στον κατάλληλο χρόνο, με τους κατάλληλους ανθρώπους δεν αργούν να ευδοκιμήσουν. Πέρα από το ενδιαφέρον του Φροντιστηρίου από τους κ.κ. Β. Κατσώτη, Γ. Κατσικογιώργο και Χ. Καραβασίλη, η ιδιοκτή- τρια βιβλιοπωλείου στον Χολαργό με την επωνυμία «Monogram» κ. Ιωάννα Πετρίδου και η γνωριμία της με τον δικό μας Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, έφεραν το Φεστι- βάλ στην Άρτα και ευχόμαστε να μείνει για πάντα! Και δεν μπορεί να μην έχει συνέχεια μια τέτοια πρωτοβουλία, γιατί απλά «είναι τρελοί αυτοί οι Αρτινοί» όπως χαριτολογώντας αναφέρει η κ. Πετρίδου. Άλλωστε ο διαγωνισμός αστυνομικού διηγή- ματος, η βράβευση και η έκδοση που προαναγγέλθηκε για το Φεστιβάλ του 2024 γιατί να μην αποτελέσει ευοίωνο γεγονός για την θεσμοθέτησή του;
Με δεδομένο ότι στη χώρα μας οι εκδοτικοί οίκοι είναι αρκετοί και τα βιβλία που εκδίδονται κατ’ έτος είναι αρκετά, ανατρέ- πουν τα δεδομένα περί μη αναγνωσιμότητας από τους πολίτες της χώρας μας. Το αναγνωστικό κοινό αυξήθηκε και στις εκθέσεις βιβλίου παρατηρείται το αδιαχώρητο από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μπο- ρεί να μην συναντάς εικόνες, όπως στο μετρό μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας όπου διαβάζουν οι περισσότεροι.
Τουλάχιστον στις τέσσερις γραμμές του μετρό της Αθήνας διαβάζουν όλο και περισσότεροι. Οι παρουσίες προσωπικοτήτων στις εργασίες του Φεστιβάλ της Άρτας δίνουν ώθηση. Μια τέτοια προσωπικότητα, είναι αναμφισβήτητα και ο Σουηδός μυθιστοριογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Jan Arnald περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Arne Dahl που το κράτησε μέ-χρι την έκδοση του 6ου βιβλίου του. Έχει βραβευθεί για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα στη χώρα του. Μάλιστα το 1990 έχει εκδοθεί ένα από τα μυθιστορήματά του και είναι εμπνευσμένο από την καταστροφή της Χίου.
Σημαντική έλευση στο Φεστιβάλ και η παρουσία του Κύπριου μυθιστοριογράφου Τεύκρου Μιχαηλίδη. Ο συγγραφέας Γρηγόρης Αζαριάδης με εμπειρία τέτοιων διοργανώσεων στην Αθήνα, για 2η φορά φέτος συνέπραξε στα δρώμενα της εκδήλωσης. Ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος, επίσης, τίμησε με την παρουσία του την Άρτα και το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας που δημιούργησε και σχετικό ντοκιμαντέρ για το γιοφύρι μας. Ο πολυγραφότατος Βαγγέλης Γιαννίσης που σαν νέος εμπνεύσθηκε από την Αγκάθα Κρίστι ήταν επίσης παρών στην Άρτα.
Άλλωστε η Άρτα με τον μοναδικό μύθο του Γιοφυριού της και την αστυνομική πλοκή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στα θέμελά της, αποτελεί από μόνη της μια πόλη μυστήριο που για αιώνες τώρα πλανάται το ανεξήγητο της ανθρωποθυσίας.

*Ο Νικόλαος Καραδήμας είναι συγγραφέας με καταγωγή από την Άρτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ