Γράφει η Σοφία Εξάρχου*

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου γίναμε κοινωνοί μιας εξαιρετικής βραδιάς, που διοργάνωσε ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Ο Σκουφάς», με θέμα «Το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων Άρτας. Ο ξεχασμένος πρωταγωνιστής». Ο ένας και μοναδικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Παπάκος, δικηγόρος στο επάγγελμα και ερευνητής της ιστορίας από χόμπι.
Από μικρό παιδί τον θυμάμαι να σκαλίζει τι; Τις βιβλιοθήκες της οικογένειας, αλλά και τις εγκυκλοπαίδειες. Διάβαζε συνεχώς πέραν των λογοτεχνικών και όλα τα ιστορικά βιβλία που έβρισκε. Ρουφούσε το μεδούλι απ΄ ότι είχε σχέση με τον 2ο παγ- κόσμιο πόλεμο, αλλά και τη νεότερη ιστορία. Πάντοτε ήταν απορίας άξιον πως ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τον πόλεμο. Για τις τακτικές πολέμου, τα άρματα μάχης, τα όπλα, τις στολές, την στρατηγική.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κεκτημένης γνώσης είναι οι καταπληκτικές ομιλίες τις οποίες κάνει. Μας έχει συνηθίσει σε θεματικές βραδιές σχετικές με το πόλεμο του 1940. Ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται είναι καθηλωτικός. Είναι ίσως από τις μοναδικές φορές που γίνεται τόση συχνή αναφορά σε ημερομηνίες. Είναι, όμως, καταλυτικός παράγοντας για να εννοήσουμε το ιστορικό γίγνεσθαι.
Στην τελευταία ομιλία του για το Αρτινό 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων, από την πρώτη στιγμή κέρδισε το ενδιαφέρον των ακροατών του. Με απλά Ελληνικά, μας μετέδωσε μέρος της γνώσης του για το συγκεκριμένο θέμα και την καταλυτική προσφορά του στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μια επίλεκτη ομάδα που απαρτιζόταν από Αρτινούς στάθηκε ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην αναχαίτιση των δυνάμεων του άξονα και στη νίκη της Ελλάδος. Μια κατάμεστη αίθουσα καθηλωμένη στην περιγραφή του Παναγιώτη Παπάκου, που συ- σχετιζόταν με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Ανέσυρε μνήμες και στιγμές από τον προηγούμενο αιώνα. Μας γύρισε πίσω στη μηχανή του χρόνου. Ένα μάθημα ιστορίας, που κάθε Αρτινός πρέπει να γνωρίζει. Μια γνώση για τα κατορθώματα των προγόνων μας, που όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας θα πρέπει επίσης να γίνουν κοινωνοί.
Πολλά συγχαρητήρια για την εξαιρετική βραδιά. Μακάρι να γίνουν και άλλες τέτοιες άψογες ομιλίες ιστορικού ενδιαφέροντος. Γιατί όποιος δεν ξέρει την ιστορία του είναι άνθρωπος «μισός».
*Η Σοφία Εξάρχου είναι συμβολαιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ