Ο ορισμός απόδοσης τιμών. Αποτίνονται με όλο τους το μεγαλείο από τον Θωμά Γκόγκο ενώπιον του μνημείου πεσόντων στο χωριό του Βροντισμένη που μαζί με το Καλπάκι αποτέλεσε την πρώτη γραμμή άμυνας το 1940, βρίσκοντας την απόλυτη έκφρασή τους.
Ο Θωμάς Γκόγκος, όπως διαβάζουμε στο «Epirus Post», συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής, διαμένει μόνιμα στο χωριό του και στις 25 Νοεμβρίου που γιορτάζει τα γενέθλιά του θα βρεθούν κοντά του τα τρία του παιδιά, τα έξι εγγόνια και τα έξι δισέγγονα. Μια ολόκληρη ιστορία ο ίδιος κι ένα μυθιστόρημα η ζωή του. Ο έρωτας για τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε συνάντησε εμπόδια καθώς οι δικοί της δεν τον ήθελαν για γαμπρό επειδή ήταν φτωχός. Η αγάπη, όμως, πάντα νικά, όπως λέει και ο φίλος Γιάννης Τσώλης, και έτσι συνέβη και με τον ίδιο. Παντρεύτηκε την γυναίκα της καρδιάς του ζώντας μαζί της έως ότου την αποχαιρέτησε για πάντα.
Ο Θωμάς Γκόγκος βίωσε παράλληλα και τα πέτρινα χρόνια του πολέμου. Μπορεί να μην βρέθηκε στο μέτωπο για την απόκρουση του εχθρού στα 1940 γιατί ήταν μόλις 17 ετών, πήρε όμως μέρος στην Αντίσταση. Μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ βρέθηκε να πολεμά στον εμφύλιο και με την ομάδα ανταρτών του Χαρίλαου Φλωράκη στην οποία συμμετείχε πέρασε στην Αλβανία. Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο, έζησε φυλακίσεις και εξορίες.
Σημείωση: Ωραίο πράγματι το αφιέρωμα του site «epiruspost» που όπως αναφέρει ευχαριστεί τον Γιάννη Σταύρου, δισέγγονο του Θωμά Γκόγκου για τις πληροφορίες και την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού. Εμείς δεν το μεταφέρουμε αυτούσιο, δανειστήκαμε μόνο στοιχεία συντομεύοντας την έκτασή του. Για τα περισσότερα σάς παραπέμπουμε στο συγκεκριμένο site.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ