Με αφορμή σχόλιο της εφημερίδας μας στο προηγούμενο φύλλο αναφορικά με τις διαδοχικές εκλογές του 1989 – 1990, για τις οποίες αναφέραμε ότι διεξήχθησαν δύο, σπεύδει να μάς διορθώσει ο και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου, επισημαίνοντας ότι έγιναν τρεις.
Αναφέρει: «Αγαπητέ “Τ”, με αφορμή δημοσίευσή σας στο φύλλο της 21-06-2023 και υπό τη στήλη «ΤΟΥΝΕΛ», που αφορά στη διενέργεια διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν, σας θέτω υπόψη τα εξής: Πρώτον, την περίοδο 1989 – 1990 έγιναν, όχι δύο, αλλά τρεις συνεχόμενες εκλογές, ήτοι: α) Τον Ιούνιο 1989 (που σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τζανετάκη), β) τον Νοέμβριο 1989 (που σχηματίστηκε η κυβέρνηση Ζολώτα) και γ) τον Απρίλιο 1990 (που σχηματίστηκε τελικά η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τη συνδρομή του τότε βουλευτού της ΔΗΑΝΑ Θεοδώρου Κατσίκη (151 συνολικά βουλευτές).
Δεύτερον, χαρακτηριστικό των εκλογών αυτών είναι: α) Κορυφαία πράξη θεωρώ την ουσιαστική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από Νοέμβριο 1989 έως Απρίλιο 1990, αφού για πρώτη φορά τα δυο ισχυρότερα τότε κόμματα συνεργάστηκαν (ενθυμούμαι ότι υπήρχε ένας υπουργός από το ένα κόμμα – ο κατά τεκμήριο ισχυρότερος και ιστορικότερος – και αναπληρωτής από το άλλο). β) Με ποσοστό που άγγιζε το 47%(!), ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εκλέξει μόνο 150 βουλευτές τον Απρίλιο 1990(!)».
Φιλικά, Μιχάλης Νικολάου,
δικηγόρος, πρόεδρος
Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας
Σημείωση 1: Έτσι πράγματι είναι και το λάθος έγινε εκ παραδρομής στην προσπάθειά μας να καταγράψουμε ότι εάν η ΝΔ δεν σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πηγαίναμε – κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη – σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο. Κάτι που όπως σημειώναμε τρίτες εκλογές σε διάρκεια τριών μηνών θα αποτελούσε ιστορικό ρεκόρ.
Σημείωση 2: Για το ίδιο θέμα δεχθήκαμε τηλεφωνήματα για την εκλογική ιστορική αποκατάσταση από τους φίλους Μιχάλη Σακκά που τότε ήταν γενικός γραμματέας υπουργείου και τον Νίκο Γκίζα, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, τους οποίους και ευχαριστούμε για την προσοχή τους στα κείμενά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ