Κοινή συνέντευξη ενόψει της συναυλίας που θα δοθεί σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο παραχωρούν σήμερα στον «Τ» που είναι χορηγός επικοινωνίας, οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης.
Αυτό που τονίζουν ιδιαίτερα είναι η μουσική επικοινωνία που θα έχουν με το Αρτινό κοινό, το οποίο και ξεχωρίζουν για τον «ηλεκτρισμό που εκπέμπει». Ταυτόχρονα εξηγούν την απόφασή τους για την επιλογή του τίτλου «Τα δειλινά του κόσμου». Μιλώντας γι’ αυτό ο Χρήστος Θηβαίος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «είναι μία ιδέα που μας ήρθε στις πρώτες συναντήσεις. Μου αρέσει πάρα πολύ σαν τίτλος γιατί πραγματικά αγκαλιάζει όλες τις ερμηνευτικές δυνατότητες του Παναγιώτη και τις δικές μου».

Ο Χρήστος Θηβαίος αναφέρεται επίσης και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λέγοντας ότι «διδάσκουν εξαιρετικοί συνάδελφοι και απ’ ότι ξέρω κάνουν εξαιρετική δουλειά». Όσο για τον Παναγιώτη Μάργαρη και στην ερώτηση για την ξεχωριστή σχέση που έχει οικοδομηθεί με την Άρτα, απαντά: «Η Άρτα είναι μια πόλη που αγαπώ πολύ, μια και όπως πολύ σωστά επισημάνατε είμαι κατά το ήμισυ Αρτινός».
Συνέντευξη στην Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Πώς προέκυψε αυτή η μουσική συνάντηση που και μόνο στο άκουσμά της προκαλεί θετική έκπληξη;
Χρήστος Θηβαίος: Γνωριζόμαστε με τον Παναγιώτη από το 1997 όταν είχε έρθει στο στούντιο τότε που ηχογραφούσαμε τα τραγούδια για τη σειρά ο μεγάλος θυμός και ακούγαμε όλοι μαζί την κασέτα του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου και τελικά με φώναξαν να τραγουδήσω ένα περίεργο τραγούδι, το οποίο κατά γενική ομολογία είχε κάποιες ιδιαιτερότητες. Το άκουσαν, λοιπόν, προσεκτικά όλοι και ο Παναγιώτης προς έκπληξη όλων μας κατάφερε να μεταφράσει το πιάνο του συνθέτη σε αυτό το πασίγνωστο θέμα, το οποίο έχετε όλοι πια μάθει, με την κιθάρα. Με κάλεσαν να τραγουδήσω το τραγούδι και έτσι έχουμε πια μετά από τόσα χρόνια αυτό το υπέροχο τραγούδι που λέγεται πόσο πολύ σε αγάπησα. Από κει, λοιπόν, ξεκινάει η γνωριμία μας με τον Παναγιώτη. Όλα αυτά τα χρόνια, θαυμάζουμε και εκτιμούμε απεριόριστα ο ένας τον άλλον και τελικά αποφασίσαμε να βγούμε οι δυο μας να τραγουδήσουμε τα τραγούδια που μας αρέσουν και να τα μοιραστούμε με όλο τον κόσμο. Κάθε συναυλία είναι και κάτι διαφορετικό και πραγματικά χαιρόμαστε όλη αυτή τη διαδρομή.

Ερ: «Τα δειλινά του κόσμου»…τι να περιμένει το κοινό άραγε; Δειλινά… κόσμος, ο τίτλος και μόνο σε ταξιδεύει σε αποχρώσεις του μωβ και του βαθύ πορτοκαλί, σε τοπία θερμά και χιονισμένες βουνοκορφές ταυτόχρονα.
Χρήστος Θηβαίος: «Τα δειλινά του κόσμου» είναι μία ιδέα που μας ήρθε στις πρώτες συναντήσεις. Μου αρέσει πάρα πολύ σαν τίτλος γιατί πραγματικά αγκαλιάζει όλες τις ερμηνευτικές δυνατότητες του Παναγιώτη και τις δικές μου. Αγκαλιάζει το ρεπερτόριο το οποίο είναι το ευρύτερο που έχω τραγουδήσει ποτέ ως ερμηνευτής και τραγουδοποιός, από τα δικά μου τραγούδια την εποχή των συνήθων υπόπτων, τα πιο γνωστά από τη συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιώργο Ανδρέου, όπως και τραγούδια συναδέλφων που αγαπάμε όπως είναι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Μετά πηγαίνουμε σε κάποιες εκπλήξεις, που θα ακούσετε στη συναυλία. Υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα τραγουδιών και αυτοσχεδιασμού. Ξεκινάμε να τα μοιραζόμαστε με τον κόσμο με συνέπεια στην ώρα έναρξής μας, όταν δεν έχει νυχτώσει ακόμα γι’ αυτό και λέγεται «Τα δειλινά του κόσμου» την ώρα που σιγά – σιγά ο καθένας αρχίζει να κάνει μία βουτιά μέσα του και τον απολογισμό της ημέρας ζυγίζοντας τις ομορφιές και τις δυσκολίες. Σι- γά – σιγά, αρχίζει ο καθένας να ερμηνεύει μέσα του ό,τι εμείς του σκιαγραφούμε με ιδιαιτερότητα αυτής της παράστασης ότι μοιραζόμαστε συν-δημιουργούμε και ονειρευόμα- στε μαζί με τον κόσμο.

Ερ: Η φωνή και η ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου διεγείρει το συναίσθημα του ακροατή, πώς αισθάνεστε κ. Μάργαρη όταν «πατάει» αυτή η ερμηνεία πάνω στην δική σας μουσική δημιουργία;
Παναγιώτης Μάργαρης: Ο Χρήστος είναι ένας καλλιτέχνης, τον οποίο θαυμάζω και εκτι- μώ απεριόριστα. Είναι ευλογία για έναν μουσικό να βρίσκεται μαζί του επί σκηνής. Ο ήχος μου ταιριάζει απόλυτα με το ηχόχρωμα της φωνής του και η καλλιτεχνική μας χημεία είναι μοναδική. Κάθε ζωντανή μας εμφάνιση είναι απρόβλεπτη, αφού και οι δύο αυτοσχεδιάζουμε ερμηνευτικά κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Ερ: Πώς είναι κ. Θηβαίο να ερμηνεύεις πάνω στους ήχους ενός τόσο αναγνωρισμένου μουσικού, που παίζει κιθάρα δίνοντας την αίσθηση ότι έχεις να κάνεις με μια ολόκληρη ορχήστρα;
Χρήστος Θηβαίος: Με τον Παναγιώτη έχουμε κοινή αισθητική και κοινό ήθος,οπότε από κει πηγάζει όλη μας η ευχέρεια του να συνεννοούμαστε, να καταλαβαίνουμε και να στηρίζουμε θαυμάζοντας ο ένας τον άλλον. Η αλή- θεια είναι ότι αυτή η συναυλία έχει και αυτή την πτυχή. Το γεγονός δηλαδή ότι διδασκόμαστε εμείς οι ίδιοι και θέλουμε να μεταφέρουμε το πόσο σημαντικό είναι να αφουγκράζεσαι και να θαυμάζεις τον άλλον.
Θα έλεγα πως αυτή η λιτότητα που έχουμε, δίνει από τη μία τρομερές εξάρσεις και από την άλλη αποτελεί φόρο τιμής στη σιωπή.

Ερ: Δεν ξεχνάτε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα κ. Μάργαρη στις καλοκαιρινές περιοδείες και αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τους συμπατριώτες σας. Έχει πλέον οικοδομηθεί μια ξεχωριστή σχέση; Πώς νιώθετε κάθε φορά που απευθύνεστε στο Αρτινό κοινό;
Παναγιώτης Μάργαρης: Η Άρτα είναι μια πόλη που αγαπώ πολύ, μια και όπως πολύ σωστά επισημάνατε είμαι κατά το ήμιση Αρτινός. Την ερχόμενη Δευτέρα, είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστώ ξανά στην Άρτα, μετά τα ζοφερά χρόνια του κορωνοïού και της καραντίνας. Αυτό και μόνο το στοιχείο, προσδίδει μια ιδιαίτερη διάσταση σε αυτή την συ- ναυλία και δεν σας κρύβω ότι ανυπομονώ να νιώσω ξανά τον ηλεκτρισμό που εκπέμπει το αγαπημένο ακροατήριο της Άρτας.

Ερ: Την τελευταία φορά που συνομιλήσαμε για την εφημερίδα «Ταχυδρόμος» κ. Θηβαίο ήταν σε δηλώσεις σας μετά από μια ξεχωριστή συναυλία στο Νταμάρι (Πέτα) όπου εμφανιστήκατε με τον αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο. Τι μνήμες και τι συναισθήματα σας προσδίδει η νέα επίσκεψη στην Άρτα;
Χρήστος Θηβαίος: Η Άρτα είναι μία πανέμορφη πόλη με μία ποικιλομορφία χώρων και ένα πανέμορφο και από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά τοπία. Επίσης, έχει ένα φιλοθεάμον κοινό,το θυμάμαι όσες φορές έχω έρθει και σίγουρα είναι ένας από τους κρατήρες της ελπίδας μας όπου έχοντας και το Τμήμα Μου- σικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που διδάσκουν εξαιρετικοί συνάδελφοι και απ’ ότι ξέρω κάνουν εξαιρετική δουλειά. Οπότε σας περιμένουμε όλους μαζί, μικρούς και μεγάλους, να έρθετε να τραγουδήσουμε παρέα τα δειλινά του κόσμου.

Ερ: Μετά από μια πανδημία που απομόνωσε τους ανθρώπους, η μουσική σας συνάντηση πλαισιώνεται με μεγαλύτερη ένταση από το κοινό; Διαπιστώνετε κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά του; Υπάρχει ανάγκη για περισσότερο πολιτισμό σε κάθε τόπο κι αν «ναι», το εισπράττουν το μήνυμα οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, η Ελληνική πολιτεία γενικότερα;
Παναγιώτης Μάργαρης: Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία απομόνωσε τους ανθρώπους. Όλοι εμείς οι καλλιτέχνες χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας διότι μας στερήθηκε η επαφή με το κοινό, στοιχείο που για οποιονδήποτε καλλιτέχνη είναι ζωτικής σημασίας. Εγώ προσωπικά, το συγκεκριμένο διάστημα, βρήκα κατα- φύγιο στη δημιουργία μια και συνέθεσα δώδεκα ορχηστρικά κομμάτια. Όσον αφορά στην συμπεριφορά του κοινού μετά από αυτό το διάστημα δεν άλλαξε, καθώς η μουσική είναι βαθιά ριζωμένη στις ψυχές των ανθρώπων ανά τους αιώνες. Εξακολουθώ να εισπράττω την ίδια αγάπη που ανέκαθεν εισέπραττα. Σχετικά με τους φορείς αυτό που διασπιστώνω, είναι ότι επενδύουν περισσότερο στις πολιτιστικές δράσεις, ενδεχομένως αντιλαμβανόμενοι την σπουδαιότητα της μουσικής. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο.

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δυο και σας περιμένουμε με χαρά στην Άρτα Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης: Εμείς ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την όμορφη συνέντευξη και δίνουμε ραντεβού τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας, πάντα με βαθιά ψυχή….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ