ΑΠΟ τον Οκτώβριο του 2022 και καθ’ όλη την διάρκεια του περασμένου χειμώνα ο κάμπος της Άρτας «έβραζε» από οργή και αγανάκτηση διότι κανένα από τα προϊόντα παραγωγής δεν πήγε καλά. Ούτε τα ακτινίδια, ούτε τα μανταρίνια, ούτε τα πορτοκάλια, αλλά ούτε και οι ελιές.
Τα μαύρα μαντάτα για τα ακτινίδια κατέφτασαν πριν την συγκομιδή και εμπορία τους και το μετέφεραν άνθρωποι με γνώση της αγοράς, οι οποίοι και επιβεβαιώθηκαν. Το κακό ξεκίνησε με τις τιμές που ήταν χαμηλότερες από τότε που στον κάμπο πρωτοεμφανίστηκε η καλλιέργεια του προϊόντος. Ο κόσμος της παραγωγής ήλπιζε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει οπότε αρχικά εκφράστηκε με κάποιο δισταγμό στην πώληση με τιμές που δεν κάλυπταν ούτε καν το κόστος καλλιέργειας και φροντίδας. Όμως όλα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και στρυμωγμένοι πλέον στη γωνία έφτασαν στο σημείο αναζήτησης εμπόρων για να πουλήσουν μέχρι και κατ’ αποκοπή!
Ήρθε η σειρά για την εμπορία των μανταρινιών που δεν είχαν καλύτερη τύχη. Χαμηλές τιμές, μεγάλη δυστοκία στη διακίνηση, αγωνία για την απορρόφηση, κίνδυνος να παραμείνουν στα αζήτητα και όσο για τα κέρδη όνειρο θερινής νυκτός.
Το κακό προηγούμενο συνεχίστηκε και με τα πορτοκάλια αρκετές από τις ποσότητες των οποίων σάπισαν στα δέντρα. Συζητήσεις επί συζητήσεων στα καφενεία για τον ιδρώτα που πάει χαμένος, αλλά και οργή για την έλλειψη μέτρων στήριξης υπέρ των παραγωγών προκειμένου να καλύψουν το κόστος ζημιάς.
Όσο για τις ελιές ναι μεν υπήρξε υπερπαραγωγή, ωστόσο οι τιμές παρέμειναν καθηλωμένες. Στην ίδια μοίρα βρέθηκαν και οι κτηνοτρό- φοι, οι οποίοι ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος, των υγρών καυσίμων κλπ, πολλοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα κοπάδια τους. Ως προς αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που είδαν από επίσημες πηγές το φως της δημοσιότητας και τα οποία ουδεμίας αμφισβητήσεως επιδέχονται. Όποιος επιθυμεί να τα αναζητήσει μπορεί εύκολα να τα βρει και εκεί θα δει πόσο πολύ μειώθηκε ο αριθμός των αιγοπροβάτων στο νομό.
Η δυσχερής θέση στην οποία βρέθηκαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι ήρθε να επιδεινωθεί ακό- μα περισσότερο από το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση εκτινάσσοντας, μεταξύ άλλων, στα ύψη τα γεωργικά εφόδια και τις ζωοτροφές. Αρκετοί από αυτούς που είχαν κάνει τις αγορές τους με πίστωση πριν ξεσπάσει η κρίση, ώστε να τις εξοφλήσουν με την πρόβλεψη ότι θα εμφάνιζαν κέρ- δη, σήμερα βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι.
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι ιδιαίτερα στον κάμπο καταγράφηκε ένας συσσωρευμένος θυμός και μια οργή που κουφόβραζε με τους συνομιλητές των αγροτών και κτηνοτρόφων να εκτιμούν και να πιστεύουν πως την εκτόνωση επιφύλασσαν για τις εκλογές. Μπορεί στα συλλαλητήρια που έγιναν από την ΟΑΣΝΑ η ανταπόκριση να μην ήταν η αναμενόμενη, όμως ένα… μάθημα ακούγονταν ότι θα το έδιναν με την ψήφο τους.
Οι εκλογές ήρθαν και αναλύοντας κανείς τα αποτελέσματα βλέπει πως, κυρίως ο κάμπος, μοιάζει ωσάν να σήκωσε «λευκή σημαία». Δηλαδή να έχει παραδοθεί, δίνοντας παράλληλα… λευκή επιταγή σ’ αυτούς που κατηγο- ρούσε και κατέκρινε να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους! Στις Δημοτικές Ενότητες όπως Αράχθου, Φιλοθέης, Βλαχερνών, Αμβρακικού, Κομποτίου, Κομμένου που οριοθετούν τον κάμπο, η ΝΔ έχει προβάδισμα και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις Δημοτικές Ενότητες Αράχθου και Βλαχερνών, η διαφορά στην μεν πρώτη από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ είναι 16 μονάδες στην δε δεύτερη 10 μονάδες.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε και χωριά όπου η ΝΔ έχει σοβαρό προβάδισμα και μεταξύ των άλλων σε: Νεοχώρι, Αγία Παρασκευή, Ανθότοπο, Κολομόδια, Ακροποταμιά, Λουτρότοπο, Παχυκάλαμο, Χαλκιάδες, Καλαμιά, Ρόκκα, Σελλάδες, Κομπότι, Κομμένο.
Βέβαια ο κάθε ψηφοφόρος έχει τα δικά του κριτήρια για την επιλογή του κόμματος που ψηφίζει και σαφέστατα η απόφασή του γίνεται σεβαστή. Τα αποτελέσματα των εκλογών, ωστόσο, πάντοτε γίνονται αντικείμενο ανάλυσης, με την συμπεριφορά των ψηφοφόρων να βρίσκεται στο επίκεντρο σε μια προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων. Η περίπτωση του κάμπου πάντως είναι πεδίο μιας τέτοιας συζήτησης. Άλλωστε ακούμε ότι πολλοί τον φέρνουν ως παράδειγμα προς αναζήτηση απαντήσεων στο καίριο ερώτημα γιατί τόσο πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ