ΠΑΕΙ… πέρασε κι αυτό το Πάσχα κι όπως λέει ο λαός «τα κεφάλια μέσα». Υποψιαζόμαστε ότι το λέει για το πέρασμα από την ραστώνη (στην προκειμένη περίπτωση) των σύντομων εορταστικών ημερών, στην καθημερινότητα. Επειδή όμως σε κάνα μήνα έρχονται εθνικές εκλογές μόνο μέσα δεν πρέπει νάχουμε τα κεφάλια. Έξω, ψηλά και τα μάτια ανοιχτά…

ΚΑΙ μέσα σ’ όλα τα άλλα η επιστροφή των ετεροδημοτών στους τόπους διαμονής, υποθέτουμε με βαριά καρδιά, καθώς με… βαριά τα πορτ μπαγκάζ και τις σχάρες οροφής των αυτοκινήτων τους. Ας μη χολοσκάνε όμως γιατί όπου νάναι θα ετοιμάσουν τις αποσκευές τους προκειμένου να ξανάρθουν. Στις 21 Μαΐου θα βρεθούμε στα παραβάν για το ύπατο εκλογικό μας δικαίωμα. Να ξανάρθουν.

ΝΑ ξανάρθουν διότι πολλά εξαρτώνται από τα ποσοστά συμμετοχής στις κάλπες. Όχι τίποτε άλλο αλλά για να μη βρεθούν μετά στη δυσάρεστη θέση να πουν «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».

ΩΡΑΙΑ πάντως ήταν τις ημέρες του Πάσχα στην Άρτα. Στην πόλη και κυρίως στα χωριά που ζωντάνεψαν κάπως. Όσο για τους υποψηφίους σε εθνικές και αυτοδιοικητικές είναι όπως σάς τα λέγαμε. Πήγαν οι χαιρετούρες σύννεφο. Μετ’ ευχών βεβαίως… βεβαίως…

ΑΣ γυρίσουμε όμως λίγο πιο πίσω από το Πάσχα και να πάμε στη Μεγάλη Τετάρτη όταν ο Ευστάθιος Γιαννούλης έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Δεν θα είμαι υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου». Ψυχολόγοι δεν είμαστε, όμως ψυχανεμιζόμαστε ότι από μόνος του ο τίτλος μια πίκρα τη βγάζει.

ΟΤΑΝ, εξάλλου, λέει ότι «περίμενα μια δεύτερη ευκαιρία…» μάλλον ρίχνει πολύ χαμηλά τους τόνους κι ας δοκίμασε την ωμή πλευρά του ψέματος. Άλλωστε είναι ο ίδιος που συμπληρώνει πως «με διαβεβαίωναν ότι θα τηρηθεί η σειρά κατάταξης…». Κομματικός μεν, σεβαστό, αλλά εκτόνωση δεν βλέπουμε.

ΚΑΙ μια απορία: Ποιο είναι το υπονοούμενο που αφήνει όταν κλείνοντας την δήλωσή του, αναφέρει: «Άλλος ένας κύκλος κλείνει για μένα και ανοίγει ένας νέος». Ποιός είναι ο νέος;

ΚΑΙ κάτι άλλο: Με τους ψηφοφόρους του τί θα γίνει; Αφήνονται ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση όποιον ή όποια υποψήφιο/ υποψήφια του ψηφοδελτίου της ΝΔ επιθυμούν; Ακόμα και άλλο κόμμα; Ούτε καν αγγίζει αυτό το θέμα. Εκτός κι αν αυτά συνομολογούνται σε μυστικές συναντήσεις…

ΠΑΜΕ και πιο πίσω. Και πιο συγκεκριμένα στη Μεγάλη Δευτέρα όταν συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, και το θέμα του ΞΕΝΙΑ ύστερα από πρόταση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή ΝΔ του νομού Γιώργου Στύλιου για τα 20 δωμάτια δωρεάν φιλοξενίας. Αναμενόμενο το «όχι» διότι αν συνέβαινε το αντίθετο θα επρόκειτο για κωλοτούμπα. Την απέφυγαν και πολύ καλά έκαναν.

ΔΕΝ την απέφυγε, ωστόσο, ο άλλοτε κραταιός και επί σειρά ετών αντιδήμαρχος, ανεξάρτητος σύμβουλος σήμερα και παράλληλα υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας. Όπως ειπώθηκε στην συνεδρίαση ούτε λίγο ούτε πολύ 11 φορές είπε «ναι» στη πρόταση του Δήμου για την χρήση του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικού πολυχώρου, ενώ τώρα εμφανίζεται υποστηρικτικός του… ανένδοτου αγώνα για «ΞΕΝΙΑ όπως παλιά». Είναι τόσα πολλά τα εκατομμύρια που πέφτουν στο νομό οπότε ας μας λείψουν και 12… δεν λέει τίποτα! Άμα λάχει το πληρώνουμε και ακριβά το φετίχ μας!

ΕΥΤΥΧΩΣ επίκειται η δημοπράτησή του για τις εργασίες ώστε να αναστηλωθεί και αξιοποιηθεί το ΞΕΝΙΑ, ανοίγοντας τις πύλες του με ταυτόχρονο άνοιγμα των πυλών του Κάστρου. Αντοχές για τις πέτρες του αναθέματος που θα συνεχίσουν να ρίχνονται υπάρχουν. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ αίτημα και γίνεται πράξη. Ο λόγος για το ακτινίδιο Άρτας, για το οποίο ύστερα από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου συντάσσεται ο φάκελος προκειμένου να πιστοποιηθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, δηλαδή Άρτας. Ναι, αλλά εναπόκειται και στους ντόπιους παραγωγούς να φροντίσουν ώστε να είναι άριστης ποιότητας. Διότι έτσι και γίνει κάνας έλεγχος και διαπιστωθούν… τερατογενέσεις θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι.

ΤΗΝ θετική αυτή εξέλιξη για το ακτινίδιο πιστώνεται αναμφισβήτητα το Επιμελητήριο Άρτας που είχε διατυπώσει γραπτώς την πρόταση προς την Περιφέρεια Ηπείρου για να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωργικής Ένδειξης). Σε απάντησή του ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς ανέφερε τότε ότι η Περιφέρεια στηρίζει την προσπάθεια. Κι απ’ ότι αποδεικνύεται κοντά στα λόγια και με έργα. Αν μη τι άλλο αποτελεσματικός.

ΕΚΤΟΣ από τις εθνικές εκλογές περιμένουμε φυσικά και την Εργατική Πρωτομαγιά. Απ’ ότι μάς αναφέρεται το Εργατικό Κέντρο έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με σκοπό οι εκδηλώσεις να είναι ξεχωριστές. Το εμπιστευόμαστε.

ΠΛΗΝ των άλλων θα τιμηθούν στους χώρους που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα ο Χρήστος Ζορμπάς («ΗΠΕΙΡΟΣ») και ο Γεώργιος Γούντζας (ντελιβεράς). Δεν ξεχνάμε. Μας το θυμίζει άλλωστε το Εργατικό Κέντρο Άρτας που έχει δείξει πάμπολλες φορές την ευαισθησία του απέναντι σε τόσο τραγικά γεγονότα.

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, εξάλλου, ότι την ημέρα που θα τιμηθεί ο άτυχος ντελιβεράς, συνάδελφοί του στην Άρτα θα κάνουν πορεία με τα μηχανάκια στη μνήμη του.
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ