Η πρώτη ιστορία ξεκινά το 2018, όταν λίγο πριν τις εκλογές η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, να συγχωνεύσει τα Πανεπιστήμια της χώρας με τα ΤΕΙ.
Το ότι δεν είχαν σχέδιο φαίνεται από το γεγονός πως οι απόφοιτοι των τμημάτων που δημιουργήθηκαν από την συγχώνευ- ση βρέθηκαν στον αέρα, με πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Ειδικά οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας, Δασολογίας και Ιχθυολογίας που δημιουργήθη- καν, διαπίστωσαν πως τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται από το ίδιο το κράτος που τους τα παρέχει!
Ιστορία δεύτερη! Τέσσερα χρόνια μετά οι πρώτοι φοιτητές αυτών των τμημάτων ετοιμάζονται να πάρουν το πτυχίο τους και να βγουν στην αγορά εργασίας. Εκατοντάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους συνειδητοποιούν πως βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία. Χάρη στην προχειρότητα και την χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τα πτυχία τους δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Πλέον όλοι στρέφονται για λύση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι φοιτητές πιέζουν και διαδηλώνουν, οι καθηγητές των τμημάτων σε όλη τη χώρα διαμαρτύρονται.
Τρίτη ιστορία. Τόπος: Άρτα. Πρωταγωνιστές; Οι φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι πρώτοι προχωρούν σε κατάληψη της σχολής και σε κινητοποιήσεις, και από τους δεύτερους υποβάλ- λονται παραιτήσεις. Το αίτημα κοινό, να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος. Η κατάσταση μοιάζει δύσκολη. Η κυβέρνηση παρά την σαφή εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη να δοθεί λύση μοιάζει να καθυστερεί.
Με γνώση του θέματος και κυρίως με αποφασιστικότητα και διάθεση να παλέψω για άμεση λύση ανέλαβα δράση. Κανόνισα με δική μου πρωτοβουλία συνάντηση και συζήτηση με τους φοιτητές και τους καθηγητές του τμήματος Γεωπονίας. Άκουσα τα αιτήματά τους και με ειλικρίνεια τους μίλησα για τις δυσκολίες αλλά και για τις βελτιώσεις που μπορούσαν να γίνουν και δεσμεύτηκα να στηρίξω και να συνδράμω στην πραγματοποίησή τους. Γύρισα στην Αθήνα και από τη θέση μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην κυβέρνηση, συμμετείχα στην επεξεργασία και προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα άνοι- γε τον δρόμο για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.
Το happy end. 30 Μαρτίου του 2023 έρχεται στη Βουλή και ψηφίζεται άρθρο που ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων Γεωπονίας, Δασολογίας και Ιχθυολογίας της χώρας. Το άρθρο 131 γίνεται νόμος του Ελληνικού Κράτους! Τα τμήματα με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα αναγράφονται ονομαστικά. Ανάμεσα σε αυτά και το τμήμα Γεω- πονίας της Άρτας… Τέλος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ