Η πρώτη καλή είδηση της εβδομάδας είναι η ανταπόκριση πολιτών και αιρετών στην αυτοδιοικητική πρόσκληση για συγκέντρωση βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους γείτονές μας Τούρκους και Σύριους.

Είναι πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και η αποστολής τους καθώς και οι μέχρι σήμερα ενέργειες της ΕΜΑΚ που αποδεικνύει ότι τα κοινωνικά αντανακλαστικά δεν εξέλιπαν από τους λαούς όσο και αν οι αλαζόνες ηγέτες τους συναγωνίζονται ποιος θα πάρει περισσότερο οπλισμό για να σκοτώσει άμαχο πληθυσμό. Επιτέλους, ας επαναστατήσουν οι συνειδήσεις ανθρώπων και λαών. Άλλωστε δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα περισσότερο από το ίδιο χώμα που μάχονται και τους περιμένει.
Μια άλλη είδηση που προέρχεται και αυτή από σεισμό είναι η αντοχή των κτιρίων και ιδιαίτερα των δημοσίων. Ο σεισμός δεν έχει ώρα και δεν… ενημερώνει πότε θα έρθει. Συνεπώς επιβάλλεται προσεισμικός έλεγχος, επαναλαμβανόμενος κάθε δεκαετία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 διατηρητέα κτίρια, στα οποία υπάρχει βρωμιά και είναι μειωμένης στατικής αντοχής. Θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θύματα και στη χώρα μας γιατί είναι ανεξέλεγκτα. Κανένας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά, ούτε για την αποκατάσταση, ούτε για την λήψη μέτρων παρά μόνο ανευθυνο-υπεύθυνοι φορείς χαρακτηρισμού ως διατηρητέων κτιρίων πολιτισμού. Είναι μεγάλο θέμα τα διατηρητέα κτίρια και για να βρεις απαντήσεις, αν χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο, αυτός μπορεί να ανοίξει αλλά τα κεφάλια των ειδικών αρχαιολόγων, περιβαλλοντολόγων, αερολόγων δεν επιδέχονται συζήτηση και δεν ανοίγουν.
Η τρίτη είδηση της ημέρας έρχεται από τον Άρειο Πάγο. Αυτό το μεγάλο δικαστήριο που πάγωσε ολόκληρη την Ελλάδα με απόφαση – εξπρές που θα μπει στο βιβλίο Γκίνες για την ταχύτητά της. Περίμεναν οι αδύνατοι ότι θα βρουν το δίκιο τους και πώς θα βρεθούν άνθρωποι με δικανική πεποίθηση, υψηλή μόρφωση, νομική σκέψη και κοινωνική ευαισθησία ότι δεν θα δικαιώσουν τα μεγαλόσχημα funds που βγάζουν στον πλειστη- ριασμό σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων πεινασμένων και φτωχών. Πρωτοφανείς οι διάλογοι και τα επιχειρήματα στον υπέρ πλειστηριασμό αγώνα. Συνεπίκουροι δικηγόροι τραπεζών, καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου κλπ, ήταν παρόντες προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις με κομψό τρόπο. Τρίτοι μπορούν να είναι αντίδικοι που δεν τους συνδέει έννομη σχέση είναι το δεδικασμένο.
Αυτό το δεδικασμένο, φίλοι αναγνώστες, μπορούμε να το ασκήσουμε και προς μια άλλη κατεύθυνση. Δηλαδή ενώσεις φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα να ασκήσουν αγωγές για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου να πάρει τα χρήματα από τα δύο μεγάλα κόμματα που χρωστάνε 300 τόσα εκατομμύρια ευρώ δάνεια. Παράλληλα, να ζητήσουν από τα κόμματα να έχουν φορολογική ενημερότητα για τις εκλογές αφού πρώτα ρυθμίσουν τα χρέη τους για τουλάχιστον 30 χρόνια και όχι για 150 που ισχύει σήμερα. Εδώ οι νομικοί πρέπει να δράσουν και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να πρωτοστατήσουν. Είναι μια άποψη που θέλει συζήτηση. Οι αδύνατοι του κόσμου πάντα θα παραμένουν αδύνατοι αν δεν ξυπνήσουν και αν δεν κάνουν τις ορθές πολιτικές επιλογές.
Η τέταρτη είδηση έρχεται από το δικό μας Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με μια απόφαση που ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου. Έτσι σ’ ένα συνολικό προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, για το Πολιτιστικό Κέντρο είναι 47.000 ευρώ, για α δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές ποσό 17.000 ευρώ για όλους τους 96 οικισμούς. Αναλογία προϋπολογισμό 1 προς 340 και αναλογία δαπανών 1 προς 940. Αγαπητοί δημοτικοί σύμβου- λοι, υπάρχουν εκατοντάδες κωδικοί. Υπάρχει δυνατότητα λίγο απ’ εδώ, λίγο απ’ εκεί να μην υπάρχει τέτοιος προϋπολογισμός με αναλογία ένα προς 940. Είναι εξευτελιστικός για όλους μας.
Και η πέμπτη είδηση για σήμερα είναι η άποψη σχετικά με την μελέτη του έργου για την σήραγγα Θεοδωριάνων – Μελισσουργών (οφέλη και προοπτική) που έγινε στην Πανηπειρωτική και που θα γίνει και στο Επιμελητήριο Άρτας στις 15 Μαρτίου. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις που πρέπει να ακούγονται, ιδιαίτερα από εμπεριστατωμένους δημοσιογράφους, όπως είναι η πένα του Γιάννη Φλώρου από τον Καταρράκτη που είπε τα εξής: «Τέλος, να σημειώσουμε την παρέμβαση του δημοσιογράφου Γιάννη Φλώρου (από τον Καταρράκτη Άρτας), ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο και πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιοχής. Η μελέτη για τη σήραγγα (η οποία είναι ουσιαστικά δρόμος με σήραγγα) έργο έγκριτων καθηγητών που θεωρείται από τους ειδικούς τεχνικά άρτιο, δεν εντάσσεται σε κανένα σχέδιο ανάπτυξης των Τζουμέρκων.
Και δυστυχώς δεν έχει παρουσιασθεί κάτι τέτοιο ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από τους Δήμους. Απαιτείται επομένως διαβούλευση για να καταθέσουν όλοι την άποψή τους για σχέδιο και πρόγραμμα που αφορά το σύνολο των Τζουμέρκων, και τους 48 οικισμούς, καθώς και την ανάπτυξή τους στις σημερινές συνθήκες.
Και αυτό το σχέδιο αφού κριθεί στρατηγικά αναγκαίο και χρήσιμο, να εντάσσει την σήραγγα, όπως και άλλα έργα. Μια μελέτη ενός έργου και η κατασκευή του δεν αποτελεί το «Άγιο Δισκοπότηρο» για την ανάπτυξη και την στήριξη των Τζουμέρκων, όταν μάλιστα υπάρχει πλούτος υποσχέσεων και φτώχεια πράξεων από την εξουσία.
Και θα είναι σοβαρό λάθος να αντιμετωπισθεί έτσι, γιατί αν υποθέσουμε ότι θα βρεθούν αύριο τα 30 εκατομμύρια για την κατασκευή της σήραγγας, η περιοχή σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται την επομένη; Καλύτερα ή στα ίδια, και λίγο χειρότερα, αν τα θεμέλια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης πάλι δεν θα υπάρχουν;»
Στην ίδια περίπου κατεύθυνση είναι και η δική μου άποψη. Ορθός αναπτυξιακός προγραμματισμός και όχι προεκλογικός υποσχετικός πυρετός. Πληροφορίες έρχονται και γι’ αυτό το έργο. Προεκλογικά. Άλλωστε, κατά πάγια τακτική, το τάξιμο δεν χαλάει σπίτι. Καλημέρα σας.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος
και διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού
Συμβουλίου Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ