«Δεν είναι φυσική εξέλιξη να μειώνεται ο πληθυσμός στην Άρτα. Είναι οι πολιτικές που το δημιουργούν αυτό, οι οποίες αν συνεχιστούν θα οδηγήσουν το 2031 σε μονοεδρικό νομό», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάνοντας αυλαία στις προεκλογικές συνεντεύξεις Τύπου την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Ο Χρήστος Μέγας, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του κόμματος όσο και τον προσωπικό του, κάλεσε τους Αρτινούς να αντιδράσουν με την ψήφο τους ως απάντηση στον οικονομικό κατήφορο και μαρασμό της περιοχής. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η ένσταση για ελλιπή απογραφή θα κατατεθεί εκ μέρους του, υπογραμμίζοντας πως «είναι της Άρτας και κανενός κόμματος». Εξάλλου όπως τόνισε σε σχετικό ερώτημα του «Τ» ουδείς μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο κάθε φορά θα είναι πρώτο, δεύτερο ή τρίτο κόμμα.
«Αυτό- επισήμανε χαρακτηριστικά- είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κατάρρευσης του νομού. Γι’ αυτό ευθύνονται όλοι όσοι άσκησαν εξουσία ή διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερα μετά την προηγούμενη απογραφή (2011). Αν διατηρήσουν τους ίδιους στις κρίσιμες θέσεις, το 2031 θα παραδώσουν την Άρτα μονοεδρική…». Ταυτόχρονα, κατόπιν σχετικής έρευνας που ο ίδιος έχει κάνει, υπογράμμισε: «Μας προξενεί το έλλογο ενδιαφέρον το γεγονός ότι μειώθηκε ο πληθυσμός στον αστικό ιστό της πόλης (δημοτικό διαμέρισμα Άρτας) κατά 12%, ενώ είχαμε μικρότερη μείωση στα χωριά του Δήμου, όπως σε Δαφνωτή, Κορφοβούνι κα. Αυτό μάς προκαλεί την περιέργεια και το εξετάζουμε. Όπως εξετάζουμε γιατί πχ το Αγρίνιο διατήρησε αλώβητο το νόμιμο πληθυσμό, αν και έχει τα ίδια γεωφυσικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά με την Άρτα».
Στο προσωπικό του γραφείο όπου δόθηκε η συνέντευξη τσούγκρισε το ποτήρι του με φίλους του κόμματος και συντοπίτες σηματοδοτώντας την εκκίνηση του προεκλογικού του αγώνα. Μια εκκίνηση που έγινε με πολλές ευχές και χαμόγελα απ’ όσους υποστηρίζουν πως χαμένη είναι η μάχη που δεν δίνεται.
Κριτική στην κυβέρνηση
Έντονη κριτική άσκησε ο ίδιος στην σημερινή κυβέρνηση, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους να ορίσει την ημερομηνία εκλογών και να σταματήσει να σύρεται η χώρα για ένα μεγάλο διάστημα υπό την αβεβαιότητα, και τα οικονομικά προβλήματα να διογκώνονται».
Και πρόσθεσε: «Επίσης δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να προκαθορίζει ότι θα πάμε και σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις έως ότου εκλεγεί αυτός. Τι εννοεί δηλαδή; Οι εκλογές που θα γίνουν είναι πρόβα εκλογών; Όπως έγινε με τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ όταν έπεφτε το σύστημα και πήγαν ξανά από την αρχή; Οι εκλογές είναι κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και ο πολίτης ψηφίζει ποιος θέλει να κυβερνήσει». Εξάλλου, ο κ. Μέγας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα απαιτηθούν κάλπες για δεύτερη φορά και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ένα δεύτερο γύρο εκλογών. Το σχέδιο του Νίκου Ανδρουλάκη προβλέπει κυβέρνηση συνεργασίας από την α’ Κυριακή ως αποτέλεσμα ενός ισχυρού ποσοστού στο ΠΑΣΟΚ και επί τη βάσει του σοσιαλδημοκρατικού προγράμματός μας. Χωρίς πρωταγωνιστές τους “μονομάχους του χτες”. Εκεί θα κληθούμε να διαδραματίσουμε ρόλο».
Με αξίες και ιδέες
«Κατεβαίνουμε στις εθνικές εκλογές με τις αξίες μας, τις ιδέες μας και το ήθος που μας διακρίνει. Το Κοινοβούλιο και η Άρτα θέλουν ανανέωση και δράση», είπε και τόνισε ότι η εκλογική μάχη στην Άρτα θα δοθεί και με κοινές κομματικές συναντήσεις και θεματικές δράσεις.
Αυτοδιοικητικές εκλογές
Εις ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τις έντονες συζητήσεις και διεργασίες που αυτές προκαλούν, επισήμανε: «Καλώ όλους τους συντρόφους σε ενωτική και αλληλέγγυα στάση. Να πέσουμε όλοι μαζί στη μάχη των εθνικών εκλογών και παράλληλα να διατυπωθούν όλες οι θεμιτές φιλοδοξίες για την Περιφέρεια και τους Δήμους. Έχει υπεραρκετές θέσεις και προοπτικές για όλους».
Πρωτογενής τομέας-πεδιάδα
Εις ότι αφορά την Άρτα μίλησε για το απούλητο αγροτικό προϊόν, για την φθίνουσα κτηνοτροφία και τον γενικό οικονομικό μαρασμό, τη στιγμή που όπως είπε «δεν έχω δει ούτε ένα μεγάλο έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης που να αφορά την περιοχή μας. Η Άρτα είναι το 1% της χώρας. Ωραία, ας δοθεί στο νομό το αντίστοιχο ποσοστό του Ταμείου, δηλαδή 450 εκατ. Δεν είδα τίποτα. (…) Το Πουρνάρι παραμένει σαν απειλή και το ποτάμι σαν χαίνουσα πληγή. Με χρήματα από τα κέρδη της ΔΕΗ και το Ταμείο Ανάκαμψης λύση ασφάλειας αμέσως ώστε να γίνει ασφαλές και πηγή ζωής και ανάπτυξης». Για τα προϊόντα αγροτικής παραγωγής εξέφρασε την άποψη ότι «με επωνυμίες από τον Αμβρακικό, τον κάμπο, τα Τζουμέρκα και τα Ραδοβίζια, αποτελούν την καλύτερη εξαγωγική σφραγίδα. Ιδιαίτερα για τον τόπο μας που χαρακτηρίζεται από μικρό κλήρο και δεν υπάρχει ευχέρεια μαζικής παραγωγής χιλιάδων τόνων… Είναι ένας ακόμα τρόπος ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και ανατροφοδό- τησης της παραγωγικής αλυσίδας. Τι καλύτερο από το να καταναλώνονται στον τόπο παραγωγής από τους επισκέπτες!».
Προτάσεις για ορεινή περιοχή
Την εισήγησή του ολοκλήρωσε με εφτά ξεχωριστές προτάσεις για την ορεινή έκταση του νομού, ως εξής: «Επιδότηση με 500 ευρώ της μητέρας εφ’ όρου ζωής για κάθε παιδί που γεννάται ή ζει στους δύο μειονεκτικούς Δήμους (Κ. Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη). Χρηματοδότηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης για το «κούμπωμα» μικρών φωτοβολταϊκών στέγης που θα στηρίξουν το τοπικό εισόδημα.
Επιδότηση (άτοκο στεγαστικό δάνειο) της επισκευής των παραδοσιακών πέτρινων σπιτιών για την τουριστική εκμετάλλευση (airbnb).
Ανάπτυξη του ορεινού αμπελώνα, επιστημονική επισκόπηση της ζαμπέλας και νομιμοποίηση του τσίπουρου με μικρή τελωνειακή επιβάρυνση των παραγωγών-πιστοποίηση προϊόντος.
Χρηματοδότηση από τον ΟΤΕ ενός σύγχρονου δικτύου υψηλών ταχυτήτων internet (5G) για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.
Χρηματοδότηση μονάδων τυροκομίας (μικροτυροκομεία) και επεξεργασίας κρέατος (μικροτυποποιητήρια), αρωματικών φυτών, αιθέριων ελαίων, αειφορικών βοσκοτόπων.
Ανάπτυξη σε πλήρη κόμβο της εξόδου Αμμοτόπου και η βελτίωση του οδικού άξονα, αρχικά μέχρι τη Γέφυρα Πλάκας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ