Τον βραβευμένο αείμνηστο σκηνοθέτη Στράτο Στασινό (φωτο) θα τιμήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γραμμενίτσας «Το Γαϊτανάκι» την δεύτερη Κυριακή της αποκριάς (26 Φεβρουαρίου).
Ο Σύλλογος αποφάσισε στην κορύφωση του εθίμου, όταν μετά τη μεγάλη «γύρα» και τον χορό στην πλατεία του χωριού κόβουν τις κορδέλες, να βραβευτεί έστω μετά θάνατον ο συντοπίτης τους σκηνοθέτης για την προβολή του εθίμου και του τόπου. Ο Στράτος Στασινός για όσους τον γνώριζαν (είχαμε την τιμή αυτή) είναι γνωστό πως υπεραγαπούσε το χωριό του, τους ανθρώπους και την ιστορία του. Και το «Γαϊτανάκι» της Γραμμενίτσας κουβαλά πολύ μεγάλη ιστορία.
Αυτή ακριβώς πρόβαλε ο ίδιος τόσο μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ήπειρος» (πρώτο βραβείο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) όσο και μεσολαβώντας για την παρουσίαση του εθίμου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό την επιμέλεια και συμμετοχή της αείμνηστης Δόμνας Σαμίου. Ακόμα και στην τελευταία σκηνοθετική δουλειά του, στην ταινία του «Πέρα από τη λίμνη», η Γραμμενίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο.
Το βραβείο θα παραλάβει η κόρη του το βράδυ της Κυριακής καθώς το γαϊτανάκι που συνδέει την αδιάκοπη πορεία του μ’ αυτή της κοινότητας, θα ξεχυθεί και φέτος στους δρόμους.
Θα πλέξει και θα ξεπλέξει τις κορδέλες του πίσω από τις χειροποίητες παραδοσιακές, διονυσιακές του μάσκες πολλές φορές, από την πρώτη Κυριακή έως το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου. Έθιμο με πολλούς συμβολισμούς που οι ρίζες του χάνονται σε προηγούμενους αιώνες, το οποίο διατηρείται αυτούσιο χωρίς ξενόφερτα «ξεφτίσματα» και προσθήκες.
Αυτή ακριβώς η παραδοσιακή και αδιάκοπη πορεία του, το καθιστά μοναδικό κάνοντας τον εν λόγω Πολιτιστικό Σύλλογο να επιμένει στην αυστηρή τήρησή του. Συνάμα ο πρόεδρός του, Σπύρος Παππάς, συναισθανόμενος την ευθύνη απέναντι στην ιστορία του εθίμου, με ιδιαίτερη επιμονή επιδιώκει την προβολή και ανάδειξή του.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από το Σύλλογο προκειμένου το «Γαϊτανάκι» της Γραμμενίτσας να ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Προς τούτο έχει συνταχθεί σχετικό αίτημα και ευχής έργο είναι η ένταξή του. Το ευχόμαστε ολόψυχα.
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ