Η Αρτινή κοινωνία δεν φαίνεται να έχει εξοικειωθεί ακόμα με την ιδέα της απώλειας μιας έδρας, ύστερα από τα αποτελέσματα της απογραφής.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου

Όσο μάλιστα μεταξύ των συζητήσεων που γίνονται αποκαλύπτεται ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, ιδιαίτερα στην πόλη της Άρτας, δεν απογράφηκε, τόσο περισσότερο ενισχύεται το αίσθημα αδικίας.
Το κλίμα αυτό εισπράττει μεταξύ άλλων και ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μέγας, δημοσιογράφος, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία σε μια προσπάθεια να απο- κατασταθεί το «ρίξιμο» εκ των έσω του νομού. Ό,τι δεν έκαναν δηλαδή έως τώρα πολιτικά κόμματα, αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς, το κάνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με συζήτηση που είχαμε μαζί του προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) υποβάλλοντας ένσταση για πλημμελή απογραφή. Την ένσταση στηρίζει στο γεγονός ότι δεν έχει απογραφεί ολόκληρος ο πληθυσμός, γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις πολιτών που ενώ ήθελαν να καταγραφούν στερήθηκαν το δικαίωμά τους αυτό. Με βάση, λοιπόν, αυτές τις μαρτυρίες, οι οποίες θα περι- λαμβάνονται στην υποβληθείσα ένσταση, θεμελιώνει την αιτιολογία για αποκατάσταση του λάθους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Ανάμεσα στις μαρτυρίες που είναι το ισχυρό ατού, ο Χρήστος Μέγας έγινε δέκτης της πλημμελούς απογραφής μέχρι και από ανθρώπους που ζητούσαν να απογραφούν αλλά τους αγνόησαν. Για παράδειγμα πολλά νοικοκυριά ομολογούν ότι ποτέ δεν τους επισκέφθηκαν απογραφείς. Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι παρά το γεγονός ότι ζητούσαν μέσω e-mail τους κωδικούς απογραφής ποτέ δεν εδέησαν να τους αποστείλουν.
Τα στοιχεία που ο Χρήστος Μέγας συνέλεξε έως τώρα αποτέλεσαν αντικείμενο διαλόγου ανάμεσα στον ίδιο και δύο έγκριτους συνταγματολόγους, τον Γιώργο Σωτηρέλη και τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι μπορεί να υποβληθεί ένσταση, η οποία εφόσον στηρίζεται σε μαρτυρίες αποδεικνύει την πλημμελή απογραφή.

Και δύο άλλα «όπλα»
Στη φαρέτρα του έχει επιπλέον και δύο άλλα «όπλα». Πρώτον, το γεγονός ότι η Δημοτική Ενότητα Αρταίων με την απογραφή του 2021 εμφανίζει μείωση πληθυσμού 12% όταν για παράδειγμα ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη εμφανίζει μείωση 5%. Στοιχείο που καταμαρτυρά ότι κάτι δεν πήγε καλά με την πρόσφατη, διότι θα ήταν παράδοξο να είχε μεταναστεύσει και να έχει αποδημήσει εις Κύριον από την πόλη της Άρ- τας μέσα σε μια δεκαετία το 12%, ήτοι 3.600 άνθρωποι! (Εκτός από τους θανάτους υπάρχουν και οι γεννήσεις).
Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, είναι το εξής: Ο νόμιμος πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Αρταίων με την απογραφή του 2021 εμφανίζεται να είναι όσος και ο μόνιμος. Για να γίνει πιο κατανοητή η επισήμανση, ο κ. Μέγας παραθέτει το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι ίσοι με τους απογραφέντες του 2021. Είναι να διερωτάται πράγματι κανείς πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Δηλαδή οι έχοντες εκλογικό δικαίωμα είναι όλοι χωρίς παιδιά; Απουσιάζουν δηλονότι οι ηλικίες από 0 έως 16 ετών; Απ’ ότι εκτιμάται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους ο πληθυσμός στην Δημοτική Ενότητα Αρταίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% παραπάνω.
Κάποιοι ενδεχομένως να ισχυριστούν ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ο ισχυρισμός όμως αυτός διαψεύδεται διότι είτε πρόκειται για θανόντες είτε για νέους ψηφοφόρους η ενημέρωση γίνεται αυτομάτως.

Απόλυτα τεκμηριωμένα
Όλα δείχνουν ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Χρήστος Μέγας είναι απολύτως τεκμηριωμένα αλλά και «δεμένα» απ’ όλες τις πλευρές. Άλλωστε είναι ο ίδιος που ερεύνησε εις βάθος το θέμα το οποίο και παρουσίασε με αριθμούς σε πρόσφατη αρθρογραφία του.
Εκτός από την Δημοτική Ενότητα Αρταίων συνεχίζει την έρευνά του και στους άλλους τρεις Δήμους του νομού ώστε να υπάρξει μια πλήρης όσο και ευκρινής εικόνα της απογραφής 2021, που εμφανίζεται να είναι ελλιπέστατη. Ως εκ τούτου και πλασματική.
Σημείωση: Προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια που έχει αναλάβει για την εξάλειψη αυτής της αδικίας, όπως άλλωστε μας είπε και ο ίδιος, όσοι δεν απογράφησαν πέραν της θελήσεώς τους μπορούν να απευθυνθούν στον ίδιο και να καταθέσουν την μαρτυρία τους. Σε κάθε περίπτωση θα είναι προς όφελος του τόπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ