ΜΕΙΩΣΕΙΣ των εδρών τόσο στο Περιφερειακό όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια προβλέπεται όχι από τη μείωση του πληθυσμού αλλά από το νέο εκλογικό νόμο της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση.
Στον Δήμο Αρταίων έως τέλος της τετραετούς θητείας οι έδρες είναι 35 και με το νέο νόμο αναμένεται να μειωθούν από την επόμενη πενταετή θητεία σε 29. Όσον αφορά τον αριθμό υποψηφίων συμβούλων υπολογίζεται με τις 29 έδρες δίδοντας το δικαίωμα συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο συν 150% επί αυτού του αριθμού. Δηλαδή ένας συνδυασμός στον εν λόγω Δήμο μπορεί να συμπεριλάβει από 29 έως 73 υποψηφίους, ώστε να είναι σύμφωνος με το νόμο.
Στον Δήμο Νικ. Σκουφά οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο έως τώρα είναι 27 και με το νέο νόμο θα είναι 25. Επομένως ο αριθμός των υποψηφίων για κάθε συνδυασμό ξεκινά από 25 και με το συν 150% μπορεί να φτάσει στους 62.
Στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη ο αριθμός εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι 21 και με το νέο νόμο μειώνονται κατά δύο φτάνοντας στους 19. Με το συν 150% επ’ αυτού του αριθμού, οι υποψήφιοι στις εκλογές για κάθε συνδυασμό μπορούν να ξεκινούν από 19 με «οροφή» τους 47.
Στον Δήμο Κεντρ. Τζουμέρκων οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα είναι 21 και με το νέο νόμο μειώνονται κατά δύο, άρα θα είναι 19μελές. Στις εκλογές θα ισχύσει ό,τι και με τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων ξεκινά από 19 και μπορεί να φτάσει έως τους 47.
Αυτά όσον αφορά τα Δημοτικά Συμβούλια, πλην των οποίων οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν και για τα τοπικά αντίστοιχα των χωριών (τοπικές κοινότητες), ο αριθμός μελών των οποίων συναρτάται με τον πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συνδυασμοί υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους και τους υποψηφίους των τοπικών συμβουλίων.
Μείωση και στο Περιφερειακό
Μειωμένες, εν τω μεταξύ, θα είναι οι έδρες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από 51 σήμερα, στην επόμενη πενταετή θητεία, λόγω του νέου εκλογικού νόμου, θα πέσουν στις 45 συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τους τέσσερις νομούς. Η μείωση προκύπτει με βάση τον πληθυσμό, καθότι στις Περιφέρειας από 300.000 έως 800.000 κατοίκους τα Περιφερειακά Συμβούλια θα αποτελούνται από 45 μέλη. Σύμφωνα με στοιχεία που όμως δεν είναι επίσημα, ο νομός Ιωαννίνων χάνει τρείς έδρες και από μια οι νομοί Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ