Η διαχείριση των Κόκκινων Δανείων απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις αποσκοπεί στην εξάλειψη ενός βασικού χαρακτηριστικού της ελληνικής κοινωνίας: την ιδιοκατοίκηση, την ιδιωτική περιουσία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.


Το σχέδιο της υφαρπαγής άρχισε να ξετυλίγεται θεσμικά με το τρίτο μνημόνιο. Στα τέλη του 2015 θεσπίστηκε η δυνατότητα πώλησης δανείων σε funds, αρχικά με κάποιους περιορισμούς για στεγαστικά δάνεια που είχαν υποθήκες Α’ κατοικίας. Ο περιορισμός αυτός καταργήθηκε το 2017. Ακολούθησε η δημιουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, για να μπορούν τα αρπακτικά ταμεία να βγάζουν στο σφυρί μαζικά και χωρίς διαμαρτυρίες, τα σπίτια των νοικοκυριών και τα μαγαζιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πάνω σ’ αυτά τα δύο θεμέλια στήθηκε το σχέδιο «Ηρακλής», η τιτλοποίηση δηλαδή των δανείων και η παροχή 12 δις ευρώ και 11 δις ευρώ κρατικών εγγυήσεων προς τα αρπακτικά fun- ds, και το συμπληρωματικό του νομοθέτημα για τον Πτωχευτικό Νόμο, που τοποθετεί τα συμφέροντα της τράπεζας και των funds σε πρώτη προτεραιότητα. Όπως φαίνεται από τα νομοθετήματα, όλα ξεκίνησαν θεσμικά με το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη δυναμικά.
Τι πρέπει να γίνει..
Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει την πρότασή του για νομοθέτηση στην Βουλή και προτείνει στη θέση του «ΗΡΑΚΛΗ» να μπει το σχέδιο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
Το σχέδιο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» είναι μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που τερματίζει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, καταργεί τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας και των εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει τα κόκκινα δάνεια (χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει) και σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία στο εξωτερικό.
Αναλυτικότερα τα βήματα: Κατάργηση του νόμου 4649/2019 («Ηρακλής»), τερματισμός της πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ταμεία και αναίρεση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτά. Ίδρυση εταιρείας, υπό την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών», στην οποία μεταφέρονται τα κόκκινα δάνεια και οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Απόδοση στις τράπεζες τίτλων και δημόσιων εγγυήσεων από την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
Μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων με την καταβολή μηνιαίου παγίου που δεν θα ξεπερνά το 1/5 των καθαρών εισοδημάτων και το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές. Διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών, έως την έναρξη της κανονικής απο- πληρωμής των δανείων, μετά από τα «κουρέματα» που θα συμφωνηθούν με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ». Συγκρότηση κατά τόπο επιτροπών, σε συνεργασία με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με αντικείμενο τη διαλεύκανση των περιπτώσεων στρατηγικών κακοπληρωτών.
Με το σχέδιο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» θα τελειώσει επιτέλους η Οδύσσεια χιλιάδων αδικημένων μικρομεσαίων δανειοληπτών, που αγωνίζονται υπέρ «βωμών και εστιών», ενάντια στο ίδιο το κράτος, που υποτίθεται ότι θα τους προστάτευε.
* Η Λουΐζα Σκούρα είναι μέλος Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής ΜΕΡΑ25, αγρονόμος – τοπογράφος Μηχανικός ΜSc, υποψήφια διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ