Με αφορμή την… σκόνη που σηκώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την έξωση μιας ηλικιωμένης κυρίας που έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό, ας δούμε κάποιες αλήθειες.

Του Γιώργου Πριόβουλου *
Καταρχήν τι είναι ο πλειστηριασμός από μια τράπεζα ή τα fundς; Μια νόμιμη διαδικασία που ακολουθούν οι παραπάνω κατά οφειλετών φυσικών προσώπων αλλά και επιχειρήσεων, για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων ως προς την εξόφληση των οφειλόμενων.
Πότε σταμάτησαν οι πλειστηριασμοί; Ποτέ! Στην περίοδο της κρίσης, της δεκαετίας των μνημονίων, υπήρξαν αναστολές για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η πρώτη κατοικία ποτέ δεν εξαιρέθηκε από αυτή την διαδικασία. Απλά την περίοδο που οι Ελληνικές τράπεζες ήταν ακόμα Ελληνικές, με αμιγώς Ελληνικές διοικήσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, της φτωχοποίησης του Ελληνικού λαού, της αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων, υπήρξε μια ανοχή προς τους κακοπληρωτές πλέον Έλληνες.
Ο μόνος νόμος στήριξης της πρώτης κατοικίας υπήρξε ο νόμος 3869/10. Ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, ο οποίος έδωσε ανάσες, πολλές ανάσες. Δυστυχώς, όμως, ο νόμος αυτός ξέφτισε και απαξιώθηκε μέσα στο χρόνο. Η Ελληνική δικαιοσύνη δεν ήταν ικανή να εκδικάσει τις πάρα πολλές υποθέσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Κρίμα. Ας τον επαναφέρουν βελτιωμένο, σύγχρονο, αποτελεσματικό και γρήγορο.
Ποιοί επέτρεψαν να πωληθούν τα προβληματικά δάνεια στα ξένα funds και τις εισπρακτικές εταιρείες; Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, δηλαδή η Τράπεζα Ελλάδος και οι κυβερνήσεις. Όλες οι κυβερνήσεις. Για να σωθούν οι ίδιες οι Τράπεζες γιατί ήταν αυτοσκοπός! Οι Ελληνικές τράπεζες που σήμερα μετά και την τρίτη καταστροφική ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015 διοικούνται από διοικήσεις που στελεχώνονται και από πλειάδα στελεχών από το εξωτερικό ως μη εκτελεστικά μέλη.
Κλείνοντας να πω ότι για τη μείωση των προμηθειών των Τραπεζών για τις διάφορες τραπεζικές εργασίες έχουμε ακούσει αυτό το ανέκδοτο αρκετές φορές στο κοντινό παρελθόν. Αλλά ξέχασα… έχουμε εκλογές και θα ακούσουμε ακόμα περισσότερα…
* Ο Γιώργος Πριόβολος είναι πρώην τραπεζικό στέλεχος, οικονομολόγος, δρ. Παιδαγωγικών Επιστημών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ