Στο στάδιο της δημοπράτησης εισέρχεται η κατασκευή του Open Mall στην Άρτα, η οποία καλύπτεται με τα 2 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνοντας το τμήμα από πλατεία Μονοπωλίου έως τον Άγιο Γεώργιο.


Το έργο γίνεται σε συνεργασία Δήμου Αρταίων και Εμπορικού Συλλόγου, όμως υπάρχει μια θετική εξέλιξη σύμφωνα με την οποία προβλέπεται συνολική ανάπλαση του κέντρου της πόλης. Ο λόγος για τα 17 εκατ. ευρώ που ζήτησε και διεκδίκησε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ο Δήμος, καταφέρνοντας να εξασ- φαλίσει τα 10 εκατ. ευρώ κι αυτό ύστερα από επίμονες προσπάθειες. Η επίσημη ανακοίνωση για το γενναίο αυτό ποσό αναμένεται να γίνει εντός των ημερών, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ» είναι ήδη διασφαλισμένο.
Με τα 10 εκατ. ευρώ προβλέπεται η δομική ανάπλαση του κέντρου που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει: Αντικατάσταση του πεζοδρομημένου κέντρου της πόλης με πλακόστρωση σε έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων με σημείο αναφοράς όχι μόνο την οδό Σκουφά αλλά και όλους τους κάθετους δρόμους.
Κι ακόμα: Κατασκευή σιντριβανιών σε διάφορα σημεία της πόλης ώστε να είναι έντονο το υγρό στοιχείο, υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, νέες φυτεύσεις, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, κοινόχρη- στα ποδήλατα, παγκάκια, ασύρματο δίκτυο wifi, έργα τέχνης, ενημερωτικές πινακίδες, έξυπνες διαβάσεις πεζών, αστικός εξοπλισμός κλπ. Πρόκειται δηλαδή για ένα πλήθος παρεμβάσεων που θα τονώσουν τα καταστήματα και την τοπική οικονομία, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της πόλης.
Με τα 2 εκατ. ευρώ
Με το εξασφαλισμένο μέσω του ΕΣΠΑ ποσό των 2 εκατ. ευρώ, έργο που πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα για την δημιουργία του Open Mall από πλατεία Μονοπωλίου έως Άγιο Γεώργιο, προβλέπονται τα εξής: Νέα πλακόστρωση, νέα παγκάκια, φυτεύσεις, σύστημα wifi, υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων και κοινόχρηστα ποδήλατα.
Πολιτιστικές διαδρομές
Εκτός από τα 10 εκατ. ευρώ που ο Δήμος Αρταίων εξασφάλισε, δίνει αγώνα δρόμου με σκοπό να εγκριθούν και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το «πακέτο» αυτό θα διεκδικηθεί είτε μέσω του ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων πηγών. Στην περίπτωση που οι προσπάθειες τελεσφορήσουν στον σχεδιασμό του περιλαμβάνεται η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών.
Ουσιαστικά πρόκειται για το δεύτερο υποέργο της χρηματοδότησης, που αφορά στην δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.
Θα περιλαμβάνει εκτός από το μουσείο, την οχύρωση της Αμβρακίας, τους ναούς Αγίου Βασιλείου και Αγίας Θεοδώρας, το μικρό θέατρο, τον ναό του Απόλλωνα, τον ναό της Παρηγορήτισσας, το Πολυάνδριο, την Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας και το γεφύρι της Άρτας.
Επιπλέον θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές για την πρόσβαση στο δίκτυο των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, με τον συνδυασμό μέσων ήπιας αστικής μετακίνησης, δημιουργία ποδηλατόδρομων σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων, με κατάλληλα διαμορφωμένες διαδρομές διέλευσης ποδηλάτων και πεζών, δίνοντας έμφαση στην πεζοπορία και το ποδήλατο.
Την πολιτιστική αυτή διαδρομή θα μπορεί να την διασχίσει κάποιος είτε πεζός, είτε με το ποδήλατο χρησιμοποιώντας παράλληλα τα Δημοτικά παρκινγκ.
Φωτιστικά led
Θέμα χρόνου είναι εξάλλου η δημοπράτηση των νέων φωτιστικών τύπου led, που θα αντικαταστήσουν όλους τους υπάρχοντες λαμπτήρες στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης.
Η χρηματοδότηση γι’ αυτό το έργο που είναι ήδη διασφαλισμένη ανέρχεται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και προέρχεται από το ΕΣΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ