Ναι μεν αλλά… Μ’ αυτές τις τρεις λέξεις καταδεικνύουν την ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι, οι τέσσερις δήμαρχοι του νομού μας.


Διότι μπορεί μεν κάθε ενίσχυση να είναι -όπως εξηγούν- καλοδεχούμενη προκειμένου να τα …βγάλουν πέρα με την τιμή της ενέργειας κάθε είδους (ηλεκτρικού ή καυσίμου) που έχει διπλασιαστεί, όμως η κατανομή που έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών είναι πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες τους.
Οι δήμαρχοι της Άρτας μιλώντας στον «Τ», στηρίζουν την θέση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία η κατανομή της έκτακτης χρηματοδότησης θα έπρεπε να γίνει με βάση την ποσοστιαία κατανομή των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων), προκειμένου να αποδειχθεί ουσιαστική ως προς την συμβολή της στην κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού τους κόστους.

Δ. Παπαστεργίου: Αδικεί όλους το υπουργείο
Την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση προς τους Δήμους για την κάλυψη δαπανών τους λόγω της επιβάρυνσης των προϋπολο- γισμών τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, είχε ζητήσει με απόφασή της η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).
Με νεότερη επιστολή του προς τον Στέλιο Πέτσα, ο πρόεδρός της Δημήτρης Παπαστεργίου κάνει γνωστές τις αντιδράσεις και την δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από την κατανομή του υπουργείου, το οποίο -όπως επισημαίνει- δεν υιοθέτησε την πρόταση της ΚΕΔΕ για κατανομή βάσει των ΚΑΠ .
Στην επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε: «Παρότι η καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης θα έπρεπε να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από το σύνολο της αυτοδιοίκησης, δυστυχώς με τον τρόπο και τα κριτήρια που αυτή έγινε, προκλήθηκε σωρεία αντιδράσεων. Δεν είναι δυνατό Δήμοι να παίρνουν ποσά πολλαπλάσια της δόσης ΚΑΠ και άλλοι να παίρνουν το 30% αυτής!».
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέρχεται με νεότερο αίτημα για αναμόρφωση της αρχικής απόφασης, τονίζοντας προς τον κ. Πέτσα: «Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εύλογες αντιδράσεις των Δήμων, σας ζητούμε να προχωρήσετε άμεσα στην αναμόρφωση της αρχικής απόφασης με κατανομή που δεν θα “ρίχνει” κανέναν Δήμο κάτω από το αναλογικό με τη δόση ΚΑΠ του, ποσό. Αδικεί καταρχήν το υπουργείο και εσάς, αδικεί και την ΚΕΔΕ, γιατί δεν εισακούστηκε η εισήγηση μας, κάτι που αν είχε γίνει, σήμερα όλες οι πλευρές θα ήταν ικανοποιημένες».

Χρήστος Τσιρογιάννης: Δίκαιη η πρόταση της ΚΕΔΕ
Και οι τέσσερις Δήμοι λαμβάνουν ενίσχυση πολύ χαμηλότερη από εκείνη που θα τους αντιστοιχούσε βάση της ποσοστιαίας κατανομής των ΚΑΠ.
Ο δήμαρχος Αρταίων, δήλωσε στον «Τ» ότι στηρίζει την θέση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), σύμφωνα με την οποία το ποσό που του αναλογούσε είναι 460.985 ευρώ, ενώ λαμβάνει μόνο 277.472 ευρώ.
«Η έκτακτη αυτή ενίσχυση -επισημαίνει ο Χρήστος Τσιρογιάννης- είναι μεν σημαντική και ευχαριστούμε που δίνεται για να καλυφθούν οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια που πλήττουν οικονομικά και τους Δήμους, όμως από την άλλη εμείς παίρνουμε 183.000 λιγότερα από αυτά που θα λαμβάναμε με βάση τον τρόπο κατανομής που ζήτησε η ΚΕΔΕ».

Χρήστος Χασιάκος: Δεν αλύπτουμε ούτε το 20%
Ο Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων είναι ο μεγαλύτερος σε γεωγραφική έκταση στο νομό. Ως εκ τούτου απαιτείται ένα μεγάλο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, ενώ αντίστοιχα υψηλό είναι και το κόστος των καυσίμων για τα δρομολόγια των δημοτικών οχημάτων. «Εμείς -δήλωσε ο δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος- θέλουμε το χρόνο 120.000 ευρώ μόνο για τα αυτοκίνητα. Υπολογίστε ότι αυτό πλέον έχει αυξηθεί κατά 50%. Ταυτόχρονα απαιτούνταν ετησίως περίπου 300.000 ευρώ για φωτισμό. Κι αυτό με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς έχει αυξηθεί κατά 150.000 ευρώ. Συνολικά χρειαζόμαστε επιπλέον 200.000 ευρώ για να καλύψουμε την αυξημένη ενεργειακή δαπάνη και με βάση την κατανομή του υπουργείου λαμβάνουμε μόνο 33.291 ευρώ. Μ’ αυτό το ποσό δεν καλύπτουμε ούτε το 20% της αύξησης που έχει σημειωθεί στο ενεργειακό μας κόστος». Ο κ. Χασιάκος υποστήριξε ότι η θέση της ΚΕΔΕ για τον τρόπο κατανομής θα ήταν πιο κοντά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την αυξημένη ενεργειακή δαπάνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη θέση της ΚΕΔΕ ο Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων θα ελάμβανε (βάση ΚΑΠ) το ποσό των 81.151 ευρώ, δηλαδή έλαβε 47.859 ευρώ λιγότερο.

Ροζίνα Βαβέτση: Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη ενίσχυση
«Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση» δήλωσε στον «Τ» η Ροζίνα Βαβέτση, δήμαρχος Νικ. Σκουφά.
Η κ. Βαβέτση υπογράμμισε ότι «κάθε ενίσχυση αυτή τη στιγμή είναι αναγκαία και καλοδεχούμενη», προσθέτοντας ότι «παρά το γεγονός πως ο Δήμος μας έχει προχωρήσει σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και άλλων βασικών δημοτικών υποδομών, εντούτοις η κατακόρυφη αύξηση της ενέργειας κάθε μορφής έχει διπλασιάσει το κόστος. Οπότε αναμένουμε και ελπίζουμε σε μεγαλύτερη ενίσχυση, όπως άλλωστε αναφέρει και η ΚΕΔΕ».
Ο εν λόγω Δήμος, με βάση την κατανομή του υπουργείου Εσωτερικών, λαμβάνει 86.626 ευρώ, όταν σύμφωνα με την πρόταση της ΚΕΔΕ για κατανομή αναλογική με τους πόρους των ΚΑΠ θα λάμβανε 120.318 ευρώ.

Περικλής Μίγδος: Περιμένουμε διόρθωση
Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, λαμβάνει έκτακτη ενίσχυση για την κάλυψη ενεργειακής δαπάνης ύψους 43.883 ευρώ, ποσό λιγότερο κατά 25.331 ευρώ από εκείνο που θα του αναλογούσε με την ποσοστιαία κατανομή των ΚΑΠ που υποστηρίζει η ΚΕΔΕ.
Ο ίδιος δήλωσε σχετικά στον «Τ»: «Η κατανομή όπως έγινε εις ότι αφορά τον Δήμο μου υπολείπεται των ΚΑΠ με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρέσκεια διότι είναι πολύ χαμηλότερο το οικονομικό τίμημα από το αναλογούμενο. Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ μάς εκφράζει απόλυτα και περιμένουμε να γίνει διόρθωση».
Την ίδια στιγμή ο κ. Μίγδος υπογράμμισε πως ο Δήμος του έχει τα περισσότερα αντλιοστάσια στο νομό για την κάλυψη των 86 εν συνόλω οικισμών και για τον ίδιο λόγο πολύ αυξημένο είναι το κόστος για την ηλεκτροδότησή τους. «Έχουμε τους περισσότερους διάσπαρτους οικισμούς ως Δήμος στο νομό μας», είπε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε άμεσα την διόρθωση για να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος μας. Να λάβετε υπόψη σας ότι οι αυξήσεις στο ενεργειακό μας κόστος είναι σε όλα τα επίπεδα στο 50%. Γενικότερα ως Δήμος δεν έχουμε προχωρήσει σε ενεργειακές αναβαθμίσεις, δεν έχουμε φωτισμούς τύπου led με χαμηλότερη κατανάλωση κλπ. Οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο υψηλό είναι το ενεργειακό κόστος σήμερα για την περιοχή μας. Γι’ αυτό θεωρούμε πως η στερεότυπη λύση, την οποία υποστηρίζει η ΚΕΔΕ ανάλογα με τους ΚΑΠ, θα ήταν η καλύτερη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ