Με μια αναφορά που αποπνέει αγωνία και προβληματισμό, ξεκινά την αναφορά της για την εγκατάλειψη και ερήμωση των χωριών της περιοχής, η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας.


Γράφει: «Αν το χωριό σου ερήμωσε κι η ψυχή σου σφίγγεται…/Αν δεν αντέχεις να θυμάσαι τις παλιές δόξες στις ρεματιές…/Αν ψάχνεις κάπου να πιαστείς και δεν υπάρχει ένας…/Άμα απόκριση δεν παίρνεις απ’ όλο τον πέρα μαχαλά… /Άμα σε πιάνει το παράπονο σαν μολογάς για τότε…/ Αν μόνο τον Αύγουστο υπάρχει νεολαία στο χωριό σου…/ Αν δεν το χώνεψες ποτέ πως αυτός ο τόπος σβήνει…/ Αν σε ενδιαφέρει να κάνεις κάτι γι’ αυτό…απλά πες το. Μίλα». Και στη συνέχεια, αναφέρει: «Ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα ορεινά. Εμείς ανοίγουμε το θέμα.
Και το ξεκινήσαμε ήπια. Θεσμικά και τυπικά. Στις 22 Μαΐου 2022 στείλαμε στα κόμματα της Βουλής μια επιστολή για να ξεκινήσει ο διάλογος και να βρεθούν λύσεις. Σήμερα την δημοσιεύουμε για να ενημερωθούν και οι συμπολίτες μας. Την στείλαμε και σε άλλους φορείς, οι οποίοι όμως θεωρούμε ότι δεν έχουν ούτε το μαχαίρι ούτε το πεπόνι, αλλά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σ’ αυτόν το δημόσιο διάλογο.
Νιώθουμε υποχρέωση για τον τόπο μας και ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς ζωή στα ορεινά. Δεν γίνεται όσοι είναι ακόμα εκεί να συνεχίζουν να ζουν ξεχασμένοι από την πολιτεία. Δεν μπορεί να ξεχαστούν οι αγώνες που πρωτοξεκίναγαν πάντα απ’ τα βουνά και οι θυσίες που έγιναν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Δεν μπορεί να θέλουμε μια κοινωνία μόνο αστική και τα ορεινά να γίνουν ατραξιόν. Αυτά βλέπουμε ότι έρχονται. Κι έρχονται πολύ σύντομα.
Θέλουμε απαντήσεις, ουσιαστικές παρεμβάσεις, νέα στρατηγική για τα ορεινά. Ισότητα ζητάμε. Υποστήριξη και κάλυψη από το κράτος. Ισοπολιτεία. Ίδιες επιλογές για τη ζωή στο χωριό και για τη ζωή στην πόλη. Δουλειές και συνθήκες στα ορεινά που να προσελκύουν την σύγχρονη οικογένεια και τα μοντέρνα επαγγέλματα.
Αν συμφωνείς ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια, σου ζητάμε να συμπορευτείς μαζί μας. Θέλουμε να ξέρουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι που πονάνε από την εγκατάλειψη των ορεινών χωριών μας. Ας οργανωθούμε -επιτέλους- έστω και τώρα. Δήλωσε συμμετοχή σ’ αυτή την πρωτοβουλία που μόλις ξεκίνησε και έχει έναν και μοναδικό ιερό σκοπό: Να σώσουμε τα χωριά μας. Δήλωσέ το εδώ: https://forms.gle/a1cQ8BXBwo-
8he27F8 ή στείλε μας το μέιλ σου στη διεύθυνση omospondia.radovizinon@gmail.com για να σε ενημερώσουμε. Ενημέρωσε και άλλους φίλους και συγχωριανούς. Σας χρειαζόμαστε όλους».
Υπογράφει ο Γιώργος Μανιώτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας.
Facebook: www.facebook.com/radovizinoi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ