ΑΠΟ την ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) μάς απεστάλη ανακοίνωση Τύπου, σύμφωνα με την οποία «εκκίνησαν εκ νέου γεωτρητικές εργασίες στο βόρειο τμήμα του γεωθερμικού πεδίου Σιδηροκάστρου Σερρών…».


Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται: «Η ανόρυξη της δεύτερης γεώτρησης προγραμματίζεται να φτάσει σε βάθος περίπου 160 μέτρων, ενώ ο γεωθερμικός ταμιευτήρας αναμένεται στα 100 έως 160 μέτρα με ρευστά θερμοκρασίας της τάξεως των 75 βαθμών Κελσίου».
Έ, και; Για ποιο λόγο το αντιμετωπίζουμε μ’ αυτό τον δηκτικό τρόπο; Μα διότι στην Άρτα υπάρχει από τον Σεπτέμβριο του 2007 η «τελική μελέτη Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών» που επιβεβαιωμένα δείχνει την ύπαρξη γεωθερμίας και 15 χρόνια μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για την αξιοποίηση. Ούτε καν τώρα που η ενεργειακή κρίση ταρακουνά συθέμελα την Ευρώπη και την Ελλάδα γίνεται έστω μια ελάχιστη ανα-φορά.
Ανάμεσα στις 127 σελίδες αυτής της μελέτης από τον πλέον επίσημο κρατικό φορέα που είναι το πρώην ΙΓΜΕ, διαβάζουμε ότι το γεωθερμικό πεδίο Συκιών που εκτείνεται σε Νεοχώρι και Κομμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για: Θέρμανση θερμοκηπίων, ιχθυοκαλλιέργεια, αντιπαγετική προστασία, κάλυψη θερμικών αναγκών πτηνοτροφικών μονάδων, θέρμανση οικισμών, ιαματικό τουρισμό.
Αν οι έρευνες για εντοπισμό γεωθερμικού πεδίου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών που ανακοινώνονται με τόσους διθυράμβους προμηνύουν ότι εκεί θα αξιοποιηθεί κιόλας, τότε με μας κάτι δεν πηγαίνει καλά. Γι’ αυτό και πρέπει να ψαχτούμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ