Την προσοχή των εσπεριδοπαραγωγών και της Άρτας συστήνει μέσω της εφημερίδας μας ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Εξαγωγών Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Γ. Πολυχρονάκης.

Η σύσταση έχει να κάνει με την κατάργηση της δραστικής ουσίας phosmet, που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα κράτη μέλη ανακαλούν τις άδειες κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν την phosmet ως δραστική ουσία το αργότερο έως την 1η Μαΐου 2022.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη «κάθε περίοδος χάριτος που χορηγείται από τα κράτη – μέλη εκπνέει το αργότερο την 1η Νοεμβρίου 2022», κάτι που μπορεί να αποδειχθεί «παγίδα» εις ότι αφορά την φετινή παραγωγή. Όπως διευκρίνισε, η εν λόγω δραστική ουσία αφορά σε φυτοφάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την προστασία των εσπεριδοειδών από τη μύγα Μεσογείου και άλλα έντομα. Η χρήση γίνεται στη νέα παραγωγή, στις αρχές Φθινοπώρου. Αν όμως μετά την 1η Νοεμβρίου ανιχνευτεί στους ελέγχους που έχουν προαναγγελθεί ήδη από μεγάλες εταιρείες εισαγωγής του εξωτερικού, τότε τα φορτία θα επιστρέφονται.
«Για να μην έχουμε απορρίψεις φορτίων λόγω ανίχνευσης ιχνών phosmet, οι επσεριδοκαλλιεργητές πρέπει να μην το χρησιμοποιήσουν στην φετινή παραγωγή, παρά την περίοδο χάριτος που δόθηκε έως την 1η Νοεμβρίου», επισήμανε ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ