Ενα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Ερμιτάζ είναι ένα τεράστιο ρολόι «Παγώνι». Τα περίτεχνα ρολόγια με μηχανισμό εμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα στην Αγγλία. Η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας το έλαβε ως δώρο. Βρίσκεται σε άριστη λειτουργική κατάσταση από το 1797.


Τεράστιο σε διαστάσεις αποτελεί δείγμα της απόλυτης χλιδής. Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από επιχρυσωμένο χαλκό. Στην αίθουσα που εκτίθεται αυτό και μόνο αυτό, γεμίζει ολόκληρο τον χώρο.
Αρχικά ο επισκέπτης δεν συνειδητοποιεί ότι είναι ρολόι. Μαγεύεται από τις διαστάσεις και την αρμονία του. Το περήφανο μεγαλειώδες παγώνι (σε φυσικό μέγεθος) στέκεται στη μέση αυτής της δημιουργίας πάνω σ’ ένα ξύλο με κλαδιά και φύλλα που φύονται απ’ αυτό.
Ο κορμός του δέντρου είναι καλυμμένος από ένα ειδικό ξύλο που τον κάνει να ξεχωρίζει. Η ουρά του παγωνιού είναι ζωγραφισμένη σε πράσινες σμαραγδένιες αποχρώσεις. Ένα ολόκληρο σύμπλεγμα από ζωάκια αναπαρίστανται σ’ αυτή την σύνθεση. Μια κουκουβάγια αιωρείται μέσα σ’ ένα κλουβί.
Από την αντίθετη πλευρά σε ένα άλλο κλαδί στέκεται ένας κόκορας. Ανάμεσα σε μανιτάρια, έντομα, σκίουρους, βατράχια, σαύρες, φίδια και σαλιγκάρια. Όλα τόσο όμορφα και εκλεπτυσμένα μέσα σ’ όλο αυτό το δημιούργημα, έχουν την θέση τους.
Ο τρόπος λειτουργίας του με τους ήχους από τα καμπανάκια και τις μελωδίες για τις ώρες συγκεντρώνει θεατές, που μαγεύονται από τα ακούσματα και τις κινήσεις των ζώων.
Ο τρόπος που είναι δομημένο ερμηνεύεται ως μια απεικόνιση του σύμπαντος. Μετράει το χρόνο ανάλογα με την κίνηση των ουρανίων σωμάτων. Κάθε πουλί αναφέρεται και σ’ ένα πλανήτη. Το παγώνι στο κεντρικό σημείο είναι ο ήλιος. Η ουρά που ανοιγοκλείνει συμβολίζει την αέναη εναλλαγή ημέρας και νύχτας. Η κουκουβάγια σύμβολο της σοφίας.
Εάν κάποιος θελήσει να εμβαθύνει έχουμε τον συμβολισμό του καλού και του κακού, την αναγέννηση της ζωής και τόσα άλλα. Εκείνο, όμως, που συγκλονίζει τον επισκέπτη είναι η απόλυτη αρμονία της φύσης.
Η αρμονική συνύπαρξη όλων αυτών των έμβιων όντων, τα οποία σε μια συνεχόμενη εναλλαγή κινήσεων και ήχων ηρεμούν τον άνθρωπο και τον γαληνεύουν. Καμπανίτσες, ήχοι και κινήσεις των φυτών και των πουλιών. Είναι η φύση σ’ όλο της το μεγαλείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ